Àmbit de la notícia
Cultural

Enric Blasi: “El teatre ha de tenir un fort compromís social i incitar a la reflexió”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Dani Gallart
  • Eric Blasi és un dels actors de la companyia La Baldufa Teatre. Font: La Baldufa Teatre.
    Eric Blasi és un dels actors de la companyia La Baldufa Teatre. Font: La Baldufa Teatre. Font: Font: La Baldufa Teatre.
  • La fira recull espectacles amb valors i que reivindiquen una transformació social. Font: La Baldufa Teatre.
    La fira recull espectacles amb valors i que reivindiquen una transformació social. Font: La Baldufa Teatre. Font: Font: La Baldufa Teatre.
  • L’edició d’enguany centra els eixos temàtics al territori, la identitat, el compromís i la reflexió. Font: La Baldufa Teatre.
    L’edició d’enguany centra els eixos temàtics al territori, la identitat, el compromís i la reflexió. Font: La Baldufa Teatre. Font: Font: La Baldufa Teatre.
  • Un dels valors que promociona la fira és la llibertat d'expressió. Font: La Baldufa Teatre.
    Un dels valors que promociona la fira és la llibertat d'expressió. Font: La Baldufa Teatre. Font: Font: La Baldufa Teatre.

L’actor i membre fundador de la companyia La Baldufa serà present a la Fira Tàrrega 2019, que enguany fomenta el compromís i la reflexió a través del teatre.

Fira Tàrrega és un mercat internacional d’arts escèniques que mostra tot el potencial de la creativitat escènica, amb una programació heterogènia amb especial atenció als arts de carrer i l’espai públic.

L’edició d’enguany centra els eixos temàtics al territori, la identitat, el compromís i la reflexió, tot sense oblidar-se de l’humor i espectacles dirigits a tots els públics. L’esdeveniment assumeix la perspectiva que, en termes de gènere i justícia social, s’aborda amb una programació artística que treballa la memòria històrica, la memòria col·lectiva, la llibertat d’expressió i la creativitat, entre d’altres.

Com cada any, la fira recull espectacles amb valors i que reivindiquen una transformació social. Aquest és el cas de l’espectacle ‘Livealone’ que fa un retrat de les adversitats que enfronta un jove de 25 anys per independitzar-se, lluitant contra la gentrificació, l’especulació i la bombolla immobiliària. També trobem obres amb un rerefons inclusiu, com ‘Mission Roosevelt’, que transforma la cadira de rodes en una alegre màquina de guerra on el públic es converteix en protagonista.

Abigail Ballester, gestora cultural a l’associació professional de teatre per tots els públics (TTP), explica que “aquest any hem parlat amb la nova directora, Anna Giribet i té molt clar aquest camí cap a la igualtat de gènere i el foment de la transformació social a través del teatre”.

 

Teatre amb transformació social

Una de les companyies amb més compromís social que any rere any torna a la fira és La Baldufa Teatre. Els seus espectacles tracten temes molt diversos que van des de l’assetjament escolar fins a l’Alzheimer.

La companyia té tres pilars bàsics: la creació d’espectacles, la col·laboració amb mestres i la col·laboració amb el barri de la Mariola, Lleida, i més en concret amb l’Escola Magi Morera. Eric Blasi, actor i membre fundador de la companyia, assegura que “és una col·laboració que fem de forma desinteressada, perquè el jovent i els infants del barri puguin conèixer de més a prop el món del teatre”.

Blasi explica que “a La Baldufa partim de la premissa que tot el teatre ha de tenir un compromís social i que cada espectacle que fem pugui arribar a l'espectador mostrant una història”.

En aquesta edició, La Baldufa presenta l’espectacle ‘Bye Bye Confeti’. L’obra narra la història de tres pallassos que ploren la mort del seu líder. A partir del vuit que deixa el líder, s’inicia un controvertit camí per veure qui serà el nou guia.

Blasi explica que “des de l'humor volem parlar del poder, de l’absència de poder i el que ocupa el seu lloc”. “És un espectacle d’humor, amb un rerefons polític i social, perquè la ciutadania pugui reflexionar i treure les seves pròpies conclusions” afegeix Blasi.

 

Teatre inclusiu

La Fira de Tàrrega també es presenta com un mercat internacional on moltes companyies promocionen els seus espectacles amb l’objectiu d’arribar a nous públics i exhibir la seva obra. Una de les companyies que hi serà present és Addaura Teatre Visual.

En aquesta edició, la companyia promocionarà KLE, un espectacle de teatre visual basat en la vida de Paul Klee i que combina dansa, màgia, ombres, titelles i teatre negre.

L’obra fa un repàs a la seva trajectòria a través de diferents elements visuals i reflecteix la llibertat d’expressió que hi era present en al vida de l’autor.

Teia Moner, directora artística i guionista del projecte,  explica que “un dels aspectes més interessants és la inclusió del llenguatge de signes dins de l’espectacle”.

“Hi ha escenes on els ballarins interpreten la llengua de signes ballant, o d’altres escenes amb titelles on els personatges interpreten un petit diàleg en llengua de signes”, afegeix Moner.

L’obra ja està programada pel març i l'abril de l’any vinent al SAT i espera arribar a molts altres teatres d’arreu del territori.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari