Àmbit de la notícia
Social

Oriol Julià: "Valida què estàs sentint"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Colectic
  • Oriol Julià, president de SEER.
  • Oriol Julià, president de SEER.
    Oriol Julià, president de SEER.

Salut i Educació Emocional (SEER) treballa el desenvolupament socioemocional pel creixement personal des de l’educació emocional, la mirada sistèmica i la salut integral.

Oriol Julià és el president de l'equip de Salut i Educació Emocional (SEER).

 

Quina és la missió de SEER?

SEER porta el desenvolupament de la personalitat, especialment mitjançant l’educació emocional, formal i no formal, i altres àmbits com la salut, l’esport, l’empresa, etc. Acompanyem a la societat a un canvi de mirada que inclogui el desenvolupament socioemocional, valorant aquest com la porta d’entrada cap al creixement integral de la persona i, per tant, de la societat.

 

Actualment sou una empresa, però vau ser una entitat durant 15 anys. A més de col·laborar amb centres educatius, ajuntaments i altres institucions, també ho feu amb entitats del Tercer Sector. Quina relació teniu amb aquestes?

En primer lloc, mantenim un esperit associatiu, viver de projectes i funcionament molt a prop del que entenem com a cooperatiu. Tot i ser del sector privat, ens considerem 'd’interès públic'. Entrem en iniciatives que ens proposen i formem part d’algunes comissions de forma cooperativa i sense ànim de lucre.

A més, en la part privada mantenim preus assequibles pel sector públic de serveis i destinem un percentatge dels nostres beneficis a 'subvencionar' alguns projectes.

"Entenem que hom té cinc cossos: físic, mental, emocional, energètic i social"

Què entenem per salut i educació emocional?

Tenim una visió holística de la salut i del creixement personal. Entenem que hom té cinc cossos: físic, mental, emocional, energètic i social. Però ens agrada ser pràctics i fer assumible el coneixement d’un mateix d’una forma vivencial. Educant-nos i aprenent sobre l’àmbit emocional, treballem la salut integral de la persona.

 

Hi ha generacions a les qui se'ls hi ha transmès molts coneixements teòrics i pràctics sobre diferents disciplines, però poca gestió emocional...

Valorem i validem el nostre passat. Ens ha dut fins aquí. Però ara ens hem obert al fons, a la base, i encara aprofundirem més amb el pas de les generacions. Abans el sistema funcionava amb unes normes més estrictes, després amb uns valors ben marcats, potser imposats o potser comprats, però ara tot això està en crisi i s’ha de posar un filtre més per conviure.

Aquest filtre és l’emocional. Com em sento quan faig això? Com crec que se sentirà l’altre? Com vull sentir-me i com vull fer sentir? Què necessito treballar-me per reaccionar menys, i respondre com vull fer-ho?

 

Si la persona no se sent bé emocionalment, s'allunya del que podríem considerar una vida plena?

De fet, la majoria de factors de risc de la infància i la joventut tenen una base de mancances emocionals. El primer que s’ha de treballar és com ho viu la persona. El més destacable és que tenim un contingut clar, senzill i pràctic i una metodologia vivencial que, mitjançant recursos clau, arriben a la persona, la fan reflexionar i sobretot, fan una transferència directa a situacions de vida.

 

Quins canvis acostumen a experimentar les persones amb les què heu treballat?

Normalment treballem en grup. El curs passat vàrem arribar a unes 13.000 persones. Tot i que al curs fem un treball individual amb uns 20 infants o joves. És complicat generalitzar amb el que afirmaré a continuació però, normalment, generem punts d’inflexió més o menys grans segons el moment personal. Sobretot, a través de l'autoconeixement emocional i d’eines específiques que t’ajuden a gestionar millor les emocions, a adonar-te abans del que vols i a generar benestar en tu mateix/a i el teu entorn.

Com en tot, el mèrit real està en la persona que ho rep i ho aplica a la seva vida. De tant en tant, la gent i la vida ens fa regalets en forma de reflexions, mostres d’agraïment o processos de canvi cap a una millora, que ens diu que anem per bon camí.

"L’aprenentatge ens porta cap a la transformació emocional i la salut integral"

Ens regales alguns consells que ens puguin ajudar a tenir una bona salut emocional o a mantenir-la?

Cadascú necessitem i ens funcionen eines diferents, però el més comú i genèric és validar el que estàs sentint i extreure'n el màxim d’informació. Que jo em senti així en aquest moment diu quelcom de mi, de la meva infància i del que he vingut a aprendre. L’aprenentatge ens porta cap a la transformació emocional i la salut integral.

El primer que puc fer és preguntar-me què és per a mi una bona salut emocional o el benestar. A SEER considerem que no té a veure amb sentir una emoció o una altra. Sinó, des de quin lloc la visc: m’identifico? Quan trigo en adonar-me’n? I finalment, què faig amb l’emoció: la nego, la continc o la reprimeixo, la canvio per una altra, la gestiono, la transito fins l’aprenentatge i la transformació?

 

Per últim, hi ha alguna cosa més que consideris important i t'agradaria comentar?

El treball emocional no és excloent dels hàbits, les normes, els valors, el coneixement i la cultura. Ens al contrari, és complementari. Un pas més per entendre’ns en la complexitat que som. Un pas més per entendre les relacions, una peça per definir la nostra personalitat. Aquest treball ens duu cap a la interioritat, cap a deixar-nos ser qui som, cap a la nostra millor versió.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari