Àmbit de la notícia
Jurídic

Neix la plataforma PrevenSI per lluitar contra l’abús infantil

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Dani Gallart
  • Un 5% de la població es pot sentir atreta pels infants o els adolescents, el que representa 380.000 persones només a Catalunya. Font: Unsplash.
    Un 5% de la població es pot sentir atreta pels infants o els adolescents, el que representa 380.000 persones només a Catalunya. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Entre un 15 i un 25% dels infants ha patit o pateix abús a la infància, i un 4% es manifesta de forma reiterada. Font: Unsplash.
    Entre un 15 i un 25% dels infants ha patit o pateix abús a la infància, i un 4% es manifesta de forma reiterada. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • El primer entorn on succeeixen els abusos és a la mateixa casa i el segon entorn és l’escola. Font: Unsplash.
    El primer entorn on succeeixen els abusos és a la mateixa casa i el segon entorn és l’escola. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Marc Pericas, especialista en branding, comunicació i màrqueting, s’ha encarregat d'elaborar una campanya audiovisual per conscienciar sobre l'abús. Font: Suport Associatiu.
    Marc Pericas, especialista en branding, comunicació i màrqueting, s’ha encarregat d'elaborar una campanya audiovisual per conscienciar sobre l'abús. Font: Suport Associatiu. Font: Font: Suport Associatiu.

Entre un 15 i un 25% dels infants ha patit o pateix abús durant la infància i un 4% es manifesta de forma reiterada.

El passat divendres 27 de setembre, va tenir lloc la presentació oficial de PrevenSI, una plataforma web que lluita contra l’abús sexual infantil. L’objectiu és prevenir l’abús abans que succeeixi. El nou recurs també atén els casos d’abús infantil i posa a disposició de la ciutadania un telèfon per atendre als pedòfils que demanin ajuda. El nou recurs neix impulsat pel treball en conjunt d’INTRESS, la Fundació IRES i l’Institut de Psicologia Forense.

La plataforma aborda la problemàtica posant a disposició els recursos que existeixen al territori i donant resposta a tots els col·lectius afectats: infants que han patit abús, pedòfils i pederastes, familiars de les víctimes i professionals que treballen amb infants, com poden ser el professorat i els monitors i les monitores d’activitats extraescolars.

Natalia Valenzuela, de la Fundació IRES, ha remarcat que “la plataforma proposa una visió innovadora, amb resultats d’èxit d’altres països i que s’ha de posar a totes les agendes dels agents polítics i socials perquè sigui una prioritat”.

 

Un nou recurs a l’abast de tothom

Un 5% de la població es pot sentir atreta pels infants o els adolescents, el que representa 380.000 persones només a Catalunya. Entre un 15 i un 25% dels infants ha patit o pateix abús a la infància i un 4% es manifesta de forma reiterada.

Carol Palau, de PrevenSI, ha recordat que l’abús infantil no és un fet aïllat. “Amb la magnitud i conseqüències que això comporta, molts pocs casos són denunciats”. “L’objectiu és reunir tots els recursos que ja existeixen i enfocar-los en la prevenció”, afegeix Palau.

El 80% dels abusos infantils són de gent coneguda i el 50% es produeix en entorns familiars. “Volem identificar on es produeixen tots aquests abusos i eliminar les excuses que es fan servir per exculpar els pedòfils”, explica Palau.

Antonio Andes, membre de PrevenSI, explica que el primer entorn on succeeixen els abusos és a la mateixa casa, al dormitori de l’infant o al lavabo i el segon entorn és l’escola. “La gent que treballa a les escoles o en activitats de lleure infantil han de ser especialistes per detectar i prevenir els abusos”, assegura Andes.

“A vegades sembla que es dona prioritat a pensar que l’infant s’ho està imaginant i no hi ha proves suficients, enlloc de posar a fi a l’abús. Les persones responsables d’aquests centres han d’estar preparades i saber què fer en aquests casos”, remarca Andes.

Un dels recursos que posa a disposició la nova plataforma és la formació en la detecció d’abusos per totes aquelles persones i professionals que treballen amb infants. Andes assegura que “no es pot deixar caure tota la responsabilitat a les víctimes per detectar un abús”.

El membre de PrevenSI també ha remarcat la prevenció de la pederàstia online i com anirà augmentant i modificant-se conformi avanci la tecnologia. “No ens hem d’oblidar de l’abús que existeix a internet i com aquest medi genera altres problemàtiques en els infants com és el cas del ‘sexting’”.

 

Campanya contra l’abús

La nova plataforma està recolzada d’una campanya audiovisual amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre la problemàtica.

Marc Pericas, especialista en branding, comunicació i màrqueting, s’ha encarregat de la seva elaboració. “Amb aquesta campanya no només havíem d’informar i conscienciar, sinó prevenir i passar a l’acció”.

Pericas explica que l’anunci havia d’anar dirigit a targets totalment oposats i el repte era identificar un element comú en tots els casos. “No volíem caure en estereotips ni idees preconcebudes i van pensar quin missatge podia aglutinar tots els abusos. La resposta era les excuses”. “Es genera un món d’excuses per justificar el que està passant i normalitzar l’abús enlloc de denunciar-ho”, afegeix Pericas.
 



La web PrevenSI

Thuy Nguyen, responsable tècnica i líder del projecte, explica que la plataforma compta amb tot tipus de recursos adreçats a tots els col·lectius que es poden veure implicats en un abús. “La web disposa des d’activitats que conviden a la reflexió responent uns qüestionaris fins a un telèfon de contacte gratuït, un xat online i un correu per denunciar qualsevol abús i ajudar les persones pedòfiles que necessiten ajuda”, explica Nguyen.

La plataforma compta amb una xarxa de col·laboradors, entitats i professionals que es troben a disposició dels usuaris. “Un dels objectius és poder derivar al professional o recurs pertinent per donar una resposta personalitzada i adequada als diferents col·lectius que s’adrecin a nosaltres”, assegura Nguyen.

La web posa a disposició de l’usuari quatre tipus de serveis: formació especialitzada, serveis de supervisió als professionals que treballen amb infants, suport a la selecció de personal i la col·laboració amb el mateix projecte, ja sigui amb recursos humans com ambaixadors o econòmics com donacions.

Nguyen recorda que “s’ha d’apel·lar a la responsabilitat social sobre aquest tema i ser conscients què s’ha de fer per prevenir-lo”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari