Migra Studium, més a prop de la joventut migrant
Comparteix
L’entitat especialitzada en acompanyar persones nouvingudes en situació d’irregularitat, amplia els seus serveis amb un espai de reforç educatiu i social per a adolescents de 12 a 18 anys.
Migra Studium és una fundació que obra la porta a més de 4000 persones migrades cada any. L’entitat ubicada al barri gòtic de Barcelona assessora, acompanya i forma persones migrades de tot el món i, en especial, del Marroc (25% de les persones usuàries), el Pakistan (9%), el Senegal (5%), Bangla Desh (4%) i països llatinoamericans.
La fundació ha encetat el curs 2019-2020 amb activitats transversals i engrescadores com un grup de teatre i un de ‘runners’. Amb el mateix objectiu de crear més comunitat i estendre els serveis a perfils més adolescents, també han posat en marxa un projecte de reforç a l’estudi i orientació formativa i social per a joves migrants.
“Migra Studium no és el destí final de la persona sinó un lloc de pas on es poden sentir reconeguts i acollits durant un temps, per després sortir amb més força”. Així ho asseguren Júlia Abelló, coordinadora del projecte per a joves, i Sanja Rahim, tècnica d’acollida.
El servei estrella de Migra Studium és el d’assessorament i acompanyament de persones migrants. Quin tipus de perfil truca a la porta de Migra Studium?
A Migra Studium no tenim un perfil estàtic. Es tracta d’un perfil que varia segons les dinàmiques de les migracions internacionals i de la nostra ciutat. També influeix on som ubicats. Estem al barri gòtic on hi ha molta presència de persones d’origen divers que esdevenen usuaris i usuàries nostres.
Tot i així, les dades ens mostren que el 75% de les persones ateses a Migra Studium són homes. El 25% restant de dones venen de situacions de molta vulnerabilitat i derivades de recursos públics. En general tenen entre 20 i 40 anys (60%) i fa menys de 3 anys que viuen a la ciutat de Barcelona en situació irregular. El seu horitzó es l'arrelament social.
Ajudeu a fer els tràmits d’empadronament, regularització, obtenció de la nacionalitat... Us trobeu amb moltes traves per aconseguir els papers?
Els principals obstacles es deriven de la Llei d’Estrangeria per poder aconseguir un permís de residència i treball. Entre els requisits hi consta l’empadronament de 3 anys a Espanya. Les persones que arriben a Migra Studium han de fugir de situacions de conflicte, desigualtat i molta vulnerabilitat. Fins arribar al seu destí final fan una llarga travessia que a vegades es tracta de mesos i anys. En el seu trajecte molts perden el seus documents d’identitat o van sortir sense ells.
És difícil empadronar-se per a les persones que arriben sense papers?
Per poder empadronar-se es necessita un document d'identitat que a vegades no és fàcil d’aconseguir perquè l’emissió té un preu molt elevat o l'ambaixada es troba a Madrid, fet que implica un altre desplaçament i, per tant, uns costos que no poden assumir.
Amb quins altres obstacles burocràtics es troben?
Un altre obstacle i requisit per tenir el permís de residència és aconseguir una oferta de treball d’un mínim de 12 mesos en jornada completa (o l’equivalent treballat i que pugui ser demostrable). Aquestes condicions actualment no es donen inclús per a les persones autòctones. Estant en situació irregular encara és més difícil.
També doneu informació sobre els recursos que ofereix la ciutat, com la sanitat, l’habitatge... En general, considereu que hi ha molta desinformació? Quines altres fonts d’informació tenen un cop arriben al país?
Les persones en situació irregular no s’apropen als serveis públics perquè no es senten reconegudes o creuen que per la seva situació administrativa aquests recursos no són per a ells/es. Nosaltres els oferim cursos i sessions informatives sobre els serveis de l’Ajuntament de Barcelona amb col·laboració del Servei d’Orientació a Persones Immigrades (SOAPI). També fem visites a Barcelona Activa on es fan càpsules formatives i anem la biblioteca del barri perquè es facin el carnet de la biblioteca.
Quines són les consultes que més us arriben?
Ens arriben dubtes de tot tipus: on cercar feina, altres cursos per complementar la seva formació, informació sobre albergs on poder dormir, menjadors socials... També ens arriben persones amb estudis superiors i demanen informació sobre com convalidar els seus títols universitaris. O dubtes de caire més jurídic com per exemple com reagrupar la seva família.
Us plantegeu ampliar els serveis de l’entitat? Teniu algun projecte de futur que vulgueu destacar?
Aquest curs 2019-2020 encetem dues activitats transversals i engrescadores. Comencem un grup de teatre (migra show) i un grup de ‘runners’ (migra runners) per poder crear més comunitat juntament amb els nostres alumnes. Volem oferir espais lúdics on es comparteixin interessos que faciliten el coneixement mutu entre les persones. Les activitats impulsen la participació, la interrelació i el diàleg en condicions d’igualtat.
Oferiu cursos de català, d’alfabetització, de cuina, electricitat i cura de persones dependents, entre d’altres. Quins cursos o serveis tenen més èxit?
Tots els cursos tenen molt d’èxit, ja que a la ciutat de Barcelona i als voltants hi ha molta demanda i poca oferta per a persones en situació irregular.
Teniu dades de quantes persones de les que passen per Migra Studium acaben trobant una feina?
Aquest any comencem un petit estudi intern sobre l’impacte que tenim en la vida de les persones que passen per Migra Studium. Volem agafar una mostra aleatòria de la nostra base de dades amb persones que van participar en els cursos de llengües o formació laboral abans del 2016. Mitjançant una enquesta volem saber si els ha ajudat en el seu procés d’arrelament social o en la cerca de feina.
Un dels projectes nous d’aquest curs 2019-2020 és el d’acompanyament de joves de 12 a 18 anys, amb reforç a l’estudi i orientació formativa i psicosocial. Quants adolescents en situació de vulnerabilitat ja participen en aquest projecte? Quina valoració en feu?
Fins el darrer curs havíem estat atenent infants i joves de 1r de primària a 4t d’ESO. Apropant-nos a la realitat del barri i dels adolescents que acompanyàvem vam ser conscients de la necessitat de seguir tenint opció a un recurs d’acompanyament en reforç educatiu i social més enllà de l’etapa de l’ESO. Aquesta necessitat i la manca de recursos d’atenció personal i individual al barri a partir d’aquests 16 anys han acabat dissenyant aquest nou projecte.
Tot just estem a l’inici de curs i ens precipitaríem en fer valoracions concretes, però tot fa pensar en una alta demanda i participació d’aquests adolescents i joves. Per parlar de números, teníem una previsió de ràtio de 18 persones màxim, i ja estem rondant les 20 i algunes amb llista d’espera.
Quines són les inquietuds o les pors dels joves que arriben a Migra Studium?
El perfil de joves que atenem, són nois i noies que la majoria han nascut aquí al territori, però que les seves famílies, ja fa anys van dur a terme un procés migratori. Els joves que arriben a Migra Studium ho fan per necessitats molt acadèmiques. Quan els coneixem descobrim que hi ha incerteses en el seu futur acadèmic i professional, per això oferir un espai d’assessorament individual perquè coneguin les diferents opcions que tenen.
A més, observem que l’actualitat els genera curiositat, així que dediquem espais de debat, cinefòrum i tallers sobre temes de la societat actual. També són incerts els seus gustos, preferències, hobbies, i sovint és per la manca de coneixement d’espais on poder descobrir, fet que ens té intrigats/des. Esbrinar aquests interessos i acompanyar-los a donar-hi resposta és un dels objectius.
Afegeix un nou comentari