La Mostra de Cinema Àrab, una caixa de ressonància d'anhels dels pobles mediterranis
Comparteix
Del 7 al 17 de novembre, la Mostra obre una finestra als cinemes àrabs a Catalunya i trenca amb els estereotips de la mirada occidental sobre Orient.
Les realitats del Món Àrab són més riques i diverses del que estereotipem a l'imaginari occidental. La presència de cineastes i produccions àrabs és irrisòria als cinemes catalans i a la petita pantalla. Conscients d'aquesta mirada esbiaixada, un col·lectiu de cineastes libanesos, Beirut DC, va donar suport a l'impuls de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya el 2006. Organitzada per l'ONG Sodepau, aquest 2019 arribarà a la 13ena edició del certamen, del 7 al 17 de novembre, a Barcelona.
El Marroc, Tunísia, Palestina, Sudan, Síria, Iraq, Egipte, Algèria o el Kurdistan són localitzacions dels rodatges de la programació que, retraten històries de superació, lluita, revolta, eliminació de drets, violència i esperança. La cita audiovisual fa de caixa de ressonància dels anhels, preocupacions, contradiccions i conflictes que travessen els pobles del mediterrani.
Les 14 projeccions de la mostra es faran a tres espais: la Filmoteca de Catalunya, l'Ágora Juan Andrés Benítez i l'Espai Contrabandos. Dijous, 7 de novembre, a les 20h, la Mostra s'inaugurarà amb la projecció d'una pel·lícula marroquina que la Filmoteca ha retrobat després de més de quaranta anys: 'D'alguns esdeveniments sense importància' (Mustafa Derkaoui). La cinta narra com un equip de cineastes pregunta a la gent d’un barri obrer de Casablanca sobre la seva relació amb el cinema marroquí, fins que un esdeveniment canvia el rumb del seu projecte.
La mostra també acollirà dues sessions de debat, 'Els aperitius de la Mostra': una, el 10 de novembre a les 11 h, 'Desapareguts al Mediterrani', per reflexionar sobre els desapareguts en el procés de migració; i l'altra, el 16 de novembre a les 11 h, 'Quan els carrers del Caire s'inflamen', on es podrà conversar amb Ahmed Ali, exmilitant del moviment 6 d’Abril, membre de l’International Commission of Rights and Freedoms i represaliat pel règim d’Al-Sisi; i Marc Almodóvar, periodista, realitzador i autor del llibre Egipte rere la barricada. Revolució i contrarevolució més enllà de Tahrir.
Afegeix un nou comentari