Àmbit de la notícia
Ambiental

Black Friday, la desmesura de comprar sense pensar

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • Grans descomptes a les botigues pel Black Friday
    Grans descomptes a les botigues pel Black Friday
  • Comprar online amb targeta
    Compres per internet pagant amb targeta
  • Embolcalls dels regals de Nadal
    Embolcalls dels regals de Nadal que es converteixen en residus

El reclam dels descomptes es tradueix en milions de compres que afecten el planeta, tant per les emissions dels desplaçaments com per la manca de sostenibilitat d'una societat que compra compulsivament. 

Aquest darrer divendres de novembre, milers de persones d'arreu del món realitzaran milers de compres, seduïdes pels atractius descomptes del Black Friday. El Nadal és a tocar i les rebaixes que promet la jornada fan que obviem les conseqüències negatives que té per al planeta un dia com aquest. 

D'una banda, a nivell mediambiental és nefast, ja que milions de persones es desplaçaran a nuclis comercials per fer-se amb la ganga del dia. Aquest fet generarà milers d'emissions nocives a l'atmosfera, no només el 29 de novembre, sinó també les setmanes posteriors, quan les empreses de transport entreguin els productes adquirits per Internet. De l'altra, per la desmesura de comprar sense pensar, simplement perquè un producte està rebaixat. 

"Tota campanya que promogui el consum desmesurat té un fort impacte sobre el medi ambient", explica Eduard Josep Álvarez, professor del màster de Ciutat i Urbanisme i dels Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Els descomptes que ens estalviem en les compres els acaba pagant el planeta sencer: "en esdeveniments especials com el Black Friday, el sistema de distribució d’aquests productes rep molta pressió i això genera impactes en la ciutat", assegura Álvarez. "Afecta en tot, al transport, a la producció, a nivell energètic, en la contaminació, en totes les àrees. És un malbaratament d'energia", afirmen des d'Ecologistes en Acció

La directora de programes de la fundació de Fòrum Ambiental, Mireia Herrera, segueix la mateixa línia de pensament: "hi ha una sobreexplotació de recursos que són limitats, contaminació excessiva del medi ambient i un augment del transport i dels residus". Segons WWF, a ritme espanyol necessitaríem 2,3 planetes per arribar a tenir tots els recursos que gastem en un any. 

Tot aquest debat ètic sobre el Black Friday ha generat diverses respostes contràries a la celebració. Una d'elles la protagonitza Fridays For Future, moviment estudiantil per l'emergència climàtica, que ha organitzat una manifestació el mateix dia 29 per rebutjar el consumisme.

És més sostenible comprar per Internet?

En els darrers anys, l'adquisició de productes per Internet s'ha popularitzat. A priori, pot semblar una conducta força assenyada, ja que s'eviten cues, massificacions i transport privat. Però comprar a la xarxa també té una cara B que cal tenir molt en compte. 

La professora d'Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, Neus Soler, ha reflexionat sobre aquest aspecte: "es pot considerar que és més avantatjós la venda per Internet, perquè s’eviten els desplaçaments personals amb vehicle i l’emissió de gasos contaminants està més controlada. Però la impossibilitat de poder agrupar comandes, l’ús de gran quantitat de cartó i plàstic, la dificultat de poder lliurar-la en un únic viatge perquè la persona no sempre és a casa i el transport internacional, contraresten l’avantatge que el comprador no s’hagi de desplaçar".

A més, les compres en línia impliquen més devolucions que les compres en botigues físiques. "Durant el mes de gener es produeixen moltes devolucions que necessiten ser gestionades per la logística inversa", adverteix l'Organització Empresarial de Logística i Transport.

Aquesta jornada, que dona el tret de sortida a la campanya de Nadal, té dos problemes: la concentració de compres i l’embolcall. "La compra per Internet és igual que un altre dia de l’any, el problema és la concentració de compres aquest divendres. Hi haurà molt soroll ambiental", reconeix Neus Soler. Les furgonetes aparcades, el trànsit, el moviment de gent o el col·lapse a la ciutat són part del soroll ambiental de què parla Soler.

Obrir un paquet també forma part de l'experiència d'un regal, sobretot per la il·lusió dels més petits al Nadal. "L’embolcall és part del regal", assegura el periodista mediambiental i divulgador científic, José Luís Gallego. Papers, cartrons, plàstics i altres embalatges es converteixen ràpidament en residus. "Els paquets estan embolicats, per molt que sigui material reciclat, no deixa de ser un embolcall que el client rebutjarà", sentencia Neus Soler.

 

Implicació ciutadana

Per fer que la cadena de transport sigui més sostenible, els experts plantegen possibles solucions. Una d'elles passa per ser més flexibles i acceptar l'entrega a 7 dies i no al dia següent. D'aquesta manera, les empreses de transport es podrien organitzar i s'evitarien milers de desplaçaments. Una altra proposta en la mateixa línia és planificar les compres i concentrar-les en un dia al mes o a la setmana. Això, juntament amb un encariment dels ports, faria que el consumidor s'ho pensés dues vegades abans de fer clic.

De qui depèn la solució?

La ciutadania ha de deixar de comprar, les empreses han de ser sostenibles o es necessiten polítiques públiques que ho regulin? Segons l'Eduard J. Álvarez, "les empreses difícilment posaran solució, són les més interessades en què això tiri endavant. Des de l'Administració, les polítiques poden ajudar molt, però cada empresa és independent". "Logísticament el Black Friday podria ser sostenible si les empreses fessin les coses com les haurien de fer", conclou la Neus Soler.

Des d'Ecologistes en Acció creuen que "la ciutadania pot fer molt" i apunten que una bona manera de contribuir en positiu és "pensar on posem els diners fent vot selectiu". En aquesta línia de pensament es troba Fòrum Ambiental: "tothom ha de posar de la seva part", assegura Mireia Herrera, responsable de programes de l'entitat. El divulgador científic, José Luis Gallego, assegura que els comerços haurien d’aplicar la petjada ecològica però que "la compra responsable és treball de tots i hem de convidar la gent a reflexionar". La solució de Gallego seria deixar de fer regals materials i decantar-nos per experiències.

Campanyes alternatives

L’associació pel medi ambient WWF va proposar l’any passat un boicot al Black Friday i al Cyber Monday. Els experts, però, no estan convençuts que això funcioni: "no veig possible una campanya contra el Black Friday perquè la gent no està conscienciada. És una jornada que s’està posant de moda, encara ens fa il·lusió", afirma Soler.

Als països nòrdics han creat una nova moda, el ‘köpskam’ o la 'vergonya de comprar’. L’alta consciència mediambiental de Suècia ha batejat aquest terme per reduir la compra de roba per l’alt cost climàtic i la irresponsabilitat ecològica que comporten les dinàmiques de fabricar moda. Segons l’ONU, la indústria de la moda és la segona més contaminant del planeta, ja que és la responsable del malbaratament del 20% d’aigua a escala global. Greenpeace assegura que conservar la roba un o dos anys més rebaixaria les emissions de CO2 un 24%.

Associacions i fundacions com Save The Children fa anys que organitzen el White Friday o divendres blanc. L’objectiu és distribuir més roba, estufes, menjar o medicaments a persones refugiades al Nadal. Algunes empreses apliquen aquesta campanya deixant de vendre aquell dia o no oferint descomptes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari