Ramon Vergés: “El futur és renovable i la tecnologia ens ajuda”
Comparteix
Vergés considera que la gent està conscienciada amb el canvi climàtic, però encara falta fer un pas més i fer la reflexió de com canviar el model energètic actual.
Parlem amb Ramon Vergés, graduat en enginyeria i membre de la Xarxa per la sobirania energètica (XSE). Juntament amb la Carol Coll, va participar a la xerrada ‘Realitat territorial i alternatives al model energètic actual’, dins del cicle 'Resistències a l'extractivisme' organitzat per Enginyeria Sense Fronteres (ESF) i celebrat a la Universitat de Girona. Es van tractar temes com la lluita contra les agressions al territori, així com el canvi del model energètic.
Quins són els objectius que teniu des de la XSE?
Nosaltres apostem per un canvi profund de paradigma en què hi hagi control social dels mitjans de producció en un món sostenible i en què canviï el model de creixement que ens ha portat a la situació energètica actual. A més, creiem que el model energètic s’ha d’impulsar des de baix. L’heterogeneïtat i diversitat de propostes locals adaptades al seu entorn són la millor garantia de transició.
La gent és conscient de la importància de cuidar el medi ambient?
Crec que sí, que ho tenen al cap. El que crec que fa falta és portar-lo a la pràctica, fer la reflexió de què és el que puc fer jo per frenar aquesta situació, com puc fer ús de l’energia d’una manera sostenible, com per exemple cuinar, escalfar la casa, etc. Ha d’haver-hi una relació entre les inquietuds de cadascú i l’impacte que provoquem.
I llavors què és el que falta?
Des de la XSE estem intentant aportar informació i coneixement, en definitiva empoderar a la gent. Al final és un tema que ens afecta a tots. Tothom està conscienciat que hi ha canvi climàtic, però falta fer aquesta reflexió des d'un mateix, una auditoria de "què puc fer jo; que és el que està a les meves mans, en el meu dia a dia". La gent ha de començar a aportar granets de sorra.
Què ha de fer una persona que vol començar a ser mediambientalment responsable amb l’energia?
El primer que pot fer és agafar el revers de la factura elèctrica i veure el mix elèctric. Podrem veure com s'ha generat l'energia en el conjunt de l'Estat i la petjada de CO2 que suposa. A més, la comercialitzadora ens indica de quines fonts prové l'energia que comercialitza. Amb aquest indicador podem saber si l'empresa que tenim contractada està fent bé les coses. Aquest és un primer consell senzill per fer una auditoria interna, començar per veure si el que consumin és sostenible.
Un cop es pren consciència, és senzill contractar energia generada amb fonts renovables?
És tan fàcil com fer una trucada a la nostra comercialitzadora i demanar que l'energia tingui certificat d'energia verda, o bé, canviar-nos a una comercialitzadora que ho ofereixi, de la mateixa manera que fem quan ens apugen el preu de la factura de l'internet o del telèfon mòbil.
A la nostra llar també podem fer canvis.
Si vols que casa teva sigui totalment autosuficient o disposar d'energia amb fonts renovables, és important assessorar-te per tècnics especialitzats. Per a una persona que desconeix el sector pot ser dificultós l'accés a una informació objectiva. Hem viscut una època en què s'ha construït a tort i a dret i, per exemple, els aïllaments no s'han tingut en compte. Es perd molta energia per les finestres i les parets. Construir una casa de forma eficient i que s'abasteixi de fonts pròpies renovables és una inversió que costa diners, però a la llarga sortim beneficiats.
Quina expectativa hi ha del futur?
El futur és renovable. És esperançador perquè la tecnologia ens hi ajuda. Pel que veig, les generacions que arriben a la majoria d'edat, com els Fridays For Future (FFF), donen esperança. Com a mínim treuen el tema a casa i en parlen amb la seva família, això ja és un bon punt de partida, compartir el coneixement. I gràcies a això sortiran iniciatives de la gent, però també les administracions ens hi han d'ajudar.
I més concret a Catalunya?
No n'hi ha suficient que proclamin l'emergència climàtica. Per posar el cas de la fotovoltaica, s'hi està treballant encara, per exemple, hi ha ajuntaments que no saben com donar la llicència d'obres d'una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum. Va lligat amb la consciència del tècnic de cada ajuntament. Al nostre territori hi ha poblacions que ja han fet el pas i són pioneres en sostenibilitat, com el cas d'Avià, que està fent tot el que està a les seves mans per canviar el model energètic, treballem per això. Falten polítiques valentes, que vagin per feina.
Recentment, la Generalitat ha aprovat un decret que permet que es puguin instal·lar grans plantes de generació renovables arreu del territori, menyspreant l'impacte a l'ecosistema; els ecologistes tremolen. La solució no passa per muntar grans plantes d'energies renovables, sinó amb generació distribuïda i participativa que abasti els pobles i les ciutats, adequada a la necessitat de cada territori.
Quina és l’energia renovable del futur?
M'he de mullar, encara que hi ha diverses tecnologies i totes tenen particularitats per adaptar-les a cada necessitat. Si n'hagués de dir dues per canviar el model, diria la biomassa i la fotovoltaica.
Afegeix un nou comentari