Àmbit de la notícia
Ambiental

BirdLife presenta l’informe ‘Estratègia de la UE sobre la Biodiversitat fins al 2030’ a la COP25

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • L'equip de BirdLife International participa a la COP25
    Font: BirdLife
  • L’associació ha presentat el seu informe d’estratègies pel 2030 a la Cimera Mundial del Clima.
    L’associació ha presentat el seu informe d’estratègies pel 2030 a la Cimera Mundial del Clima. Font: Ecologistas en Acción. Font: Ecologistas en Acción
  • L'informe presenta cinc principis que s’haurien de complir per tenir una nova estratègia de biodiversitat efectiva.
    L'informe presenta cinc principis que s’haurien de complir per tenir una nova estratègia de biodiversitat efectiva. Font: Ecologistas en Acción. Font: Ecologistas en Acción

BirdLife International defensa el paper de la natura com a palanca en l’adaptació i mitigació del canvi climàtic. Insten els governs a treballar per una millora en el finançament i en l’aplicació de la legislació vigent.

BirdLife International ha presentat el seu informe ‘Estratègia de la UE sobre la Biodiversitat fins al 2030’ a la Cimera Mundial del Clima. El pla per complir els objectius climàtics es basa en cinc eixos: l’aplicació de la llei, la restauració de l’entorn, les polítiques de protecció a la biodiversitat, el finançament i una major governança.

L’informe proposa solucions basades en la natura perquè l’Acord de París compleixi els seus objectius contra la crisi climàtica i la pèrdua de biodiversitat, i s'aconsegueixi arribar al 2050 amb zero emissions contaminants.

Els objectius i principis de l’informe

El document marca cinc objectius bàsics per poder implementar les seves estratègies pel 2030. Són propòsits interrelacionats i és imprescindible que es compleixin tots perquè el pla sigui efectiu.

Complir la legislació vigent, restaurar el medi natural, fer front als factors de pèrdua de biodiversitat, crear models de consum per protegir la biodiversitat, disposar del finançament necessari per a la biodiversitat i que el govern compti amb els recursos requerits per aplicar aquesta estratègia són els elements necessaris.

El nou informe d’enguany presenta, també, cinc principis que haurien de regir una nova estratègia de biodiversitat efectiva.

Un dels més destacats és el segrest del carboni. Expliquen que aquest sempre ha de contribuir a la salut dels ecosistemes. L’informe assegura que les solucions basades en la natura són claus per mitigar el canvi climàtic perquè es podria aconseguir l’absorció del 30% del CO2 que necessitem pel 2030 i no sobrepassar, així, els 1’5ºC, fet que produiria danys irreparables al planeta.

Alhora, les polítiques d’adaptació al canvi climàtic han de donar prioritat a les solucions de la natura. L'informe també alerta que l’emergència climàtica ja és una emergència social.

Tanmateix, s’han d’aplicar polítiques per reduir dràsticament el consum. L’associació assegura que es necessita una reducció del 50% en carn, lactis i residus d’aliments i un 40% en els productes marins.

Finalment, les energies renovables han de procurar també de tenir una planificació sostenible; els ecosistemes i les espècies han de tenir mesures d’adaptació de la biodiversitat.

El pla estratègic del 2020 posava el focus en la biodiversitat i l'última avaluació actual de l’Estratègia de Biodiversitat assenyala que, ara que ens apropem a la data límit, la Unió Europea està molt lluny d’haver parat la pèrdua de diversitat i hi ha hagut poca evolució en 4 dels 6 objectius marcats per al 2020.

BirdLife assegura que no funciona perquè el disseny estratègic és pobre, els objectius són ambigus i hi ha una falta de responsabilitat i compromís de canviar la natura que s’està destruint.

 

Els propòsits de la missió de cara al 2050

L'informe fixa objectius a llarg termini per combatre el canvi climàtic. El 2030 s’haurà de portar a un estat saludable, almenys, el 50% de les espècies i hàbitats de la UE i no en podrà sortir cap deteriorada.

A banda, el 30% de la superfície de la UE i les zones marítimes hauran de ser gestionades per la natura i la biodiversitat, i s’hauran de revertir les tendències negatives per les espècies comunes. Actualment, a la Unió Europea, només el 23% de les espècies protegides i el 16% dels hàbitats es troben en bon estat de conservació.

A més, de cara al 2050, totes les espècies i hàbitats hauran de tenir un estat de conservació favorable i s’evitarà que surtin perjudicades més enllà de les fronteres de la Unió Europea. 

 

El paper de la UE

BirdLife assegura que la Unió Europea té diverses responsabilitats importants per desenvolupar l’estratègia.

S’han de reduir les emissions durant el primer trimestre del 2020 i que més països de la UE s’hi sumin per contrarestar la poca implicació d’altres, com els Estats Units. De la mateixa manera, la UE ha d’acabar amb les subvencions als combustibles fòssils. A banda, fer un seguiment dels compromisos financers és clau per a la vigilància i el seguiment de la despesa assignada al canvi climàtic.

La vida marina és protagonista de l’informe, creuen que s’ha de restaurar la vida els oceans amb una protecció estricta per permetre la recuperació del sistema i consideren que s’han de canviar les polítiques agrícoles i marítimes per parar la principal causa de pèrdua de biodiversitat.

Una futura estratègia de la UE ha d’incloure un objectiu jurídicament vinculant per recuperar un 15% del territori terrestre i marítim en matèria de biodiversitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari