L’associacionisme juvenil contra les noves tarifes de transport públic
Comparteix
Entitats de l’associacionisme educatiu demanen la creació d’una modalitat de bitllet de grup bonificat que respongui a les necessitats del col·lectiu.
Actualment, entitats de l’associacionisme educatiu, agrupaments escoltes i esplais de Catalunya, utilitzen el transport públic amb grups d’infants i joves en les sortides i excursions que es realitzen durant els caps de setmana. Les entitats consideren imprescindible poder moure’s pel territori a través d’un transport sostenible que li permeti portar a terme les seves activitats i propostes pedagògiques.
Per aquest motiu, el col·lectiu ha demanat la creació d’una modalitat de bitllet de grup bonificat. La mesura ja es va demanar el 2017, mitjançant la resolució aprovada per les entitats que conformen el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).
El consell va remarcar que “el Jovent organitzat es mou per una mobilitat sostenible” i va demanar a l’administració que aquest bitllet permetés una bonificació de la tarifa d’almenys un 50% respecte al bitllet de grup convencional en els desplaçaments en grup durant les activitats de cap de setmana o vacances.
Aquesta demanda mai s’ha materialitzat i amb les noves tarifes les entitats de l’associacionisme educatiu encara surten més perjudicades. Fins ara, els agrupaments escoltes i els esplais han utilitzat la T-10 i la T-70/30, però aquest desembre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea metropolitana de Barcelona (AMB) han acordat un canvi de model tarifari i de tipologia de bitllets per al 2020.
Entre Les novetats de cara al 2020 es troba l’eliminació de la T-10 per donar pas a la T-Casual, una targeta unipersonal que impedeix la seva utilització per a grups com els agrupaments i esplais. El nou model tarifari proposa utilitzar la T-Grup, un bitllet multipersonal que obliga a fer 70 viatges en 30 dies, però aquesta targeta no s’adequa a la mida dels grups d’infants i joves que fan els desplaçaments i si no es gasten tots els bitllets acaba sent una major despesa econòmica.
L’associacionisme juvenil es mou
Les demandes del col·lectiu han fet que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) replantegi la proposta inicial, introduint la T-familiar, una targeta multipersonal enfocada a la realitat de les famílies. També ha fet gratuïta l’expedició de la T-16. Tot i que els canvis milloren la situació de famílies, adolescents i joves, encara no responen a la realitats de l'associacionisme educatiu.
Per aquest motiu, l’associacionisme educatiu demana un replantejament urgent perquè la T-Casual passi a ser multipersonal i la T-Grup tingui una validesa anual, o si més no, trimestral. D’altra banda, també demanen una reunió amb l’ATM amb l’objectiu d’abordar la viabilitat de la creació d’un abonament enfocat a l'associacionisme educatiu i que satisfaci les necessitats de la seva realitat.
Afegeix un nou comentari