Andreu Agustín: “El Centre LGTBI s'ha consolidat com un espai de referència”
Comparteix
Després d’haver acollit més de 20.000 persones durant el primer any de funcionament, el Centre LGTBI de Barcelona celebra el seu primer aniversari amb una jornada d’activitats per a tots els públics.
El Centre LGTBI de Barcelona està d’aniversari. L’equipament celebra el seu primer any com a entitat catalana. Des de la seva inauguració el passat 19 de gener del 2019, el centre ha acollit 503 activitats i ha comptat amb una assistència total de 20.565 persones.
Parlem amb l’Andreu Agustín, director del Centre LGTBI de Barcelona, que ens fa un recorregut per totes les fites aconseguides durant aquest primer any de vida i ens explica en què consistirà el nou programa d’acompanyament personalitzat a persones trans.
Fa un any que Xarxanet t’entrevistava amb motiu de la inauguració del Centre LGTBI de Barcelona. Si ara mires enrere, diries que heu assolit totes les metes?
El servei dirigit cap a persones i grups ja està consolidat. Més de 20.000 persones han participat en les activitats durant aquest primer any de funcionament. Crec que el Centre LGTBI s'ha consolidat com un espai de referència. En un any ens hem fet molt visibles i la gent ens identifica com una porta d'entrada a molts serveis. Hem atès 309 persones, que no és poc, i estem en les ràtios d'atenció de qualsevol servei consolidat.
Creus que l’estil de vida o els drets del col·lectiu a Barcelona han millorat gràcies a la creació del Centre?
Jo no sé si tant, això em semblaria una mica abusiu. El que sí que proposem per ajudar al fet que els drets del col·lectiu siguin presents és que treballem amb una visió de servei públic i de ciutat. A més, ho fem amb molts actors amb els quals no s'havia treballat amb aquesta intensitat anteriorment. Hem col·laborat molt amb altres entitats per estendre una visió de la diversitat sexual i de gènere, ja que inclou a tothom, no només al col·lectiu LGTBI.
L’equipament i les instal·lacions tenen molt a veure?
Això ho expressen molt les entitats. Haver estat, entre cometes, en locals humits i foscos, no ajudava. Ara tenim la possibilitat d’estar en un espai obert, acollidor, propositiu... I això ho valoren molt les entitats que treballen plegades aquí. Aquesta ja és una primera contribució: la idea d'espai de proximitat, de porta oberta, de poder venir a veure una exposició, de fer un cafè, de contactar amb diverses persones... Això sí que ho hem aconseguit.
També recordem l’atac a la façana després de l’obertura del Centre el gener passat, penses això us va empentar a lluitar amb més forces contra aquests actes d’LGTBI-fòbia a Barcelona?
Sí. Primer va ser un toc per dir: “No tot està guanyat, ni de bon tros”. Hi ha actituds violentes, feixistes, que no són democràtiques i que ataquen unes persones que tenim drets. Va ser un fet molt greu, però la reacció ciutadana espontània va ser de solidaritat i d’aversió molt important. Per tant, si això fos una lluita, guanya sempre la democràcia, guanya sempre l'amor. No volem que se'ns recordi per aquest fet, però hem d'estar molt atents.
Un dels objectius del Centre LGTBI per aquest 2020 és la realització d’un nou programa d’acompanyament personalitzat a persones trans. Per què heu decidit centrar-vos específicament en els drets de les persones trans?
El servei especialitzat d'atenció a persones trans està contemplat dins el conveni que regeix la nostra gestió del Centre. Nosaltres fem un treball de cooperació i de coordinació amb els serveis de l’Ajuntament, que ja estan molt estructurats, i intentem que la visió de diversitat sexual i de gènere arribi a tots ells. A més, la major part de les associacions de Barcelona tenen relació amb el Centre LGTBI, es reuneixen aquí, fan activitats i tenen visions diferents.
I quines innovacions incorpora aquest programa?
El programa s’ha desenvolupat amb una visió d'itinerari, és a dir, cada persona trans pot construir el seu camí personal en funció de les seves necessitats. Per exemple, si una persona té una necessitat d'ocupació, nosaltres l'acollirem i la connectarem amb Barcelona Activa, que té un programa específic. El que hem incorporat per primera vegada és un espai públic i municipal de trobada d'iguals, a més d'uns tallers d'acceptació del propi cos.
Fins ara, aquest acompanyament a les persones trans sempre havia estat més relacionat amb la part mèdica.
Efectivament. Aquest és un punt molt important, és un espai absolutament desmedicalitzat, és un espai de relació. Si una persona necessita atenció mèdica, nosaltres també podem ajudar-la a arribar als serveis que l'ofereixen, però el Centre LGTBI és un espai no medicalitzat. Aquesta és una de les diferències i una de les idees més fortes del projecte.
Per què creieu que el percentatge més alt de demandes ha sigut entorn els tràmits d’estrangeria, asil i protecció internacional? Existeix alguna mancança de gran consideració a Barcelona en aquest aspecte?
Més que a Barcelona, diria que és un tema general. Tenim en compte que els tràmits i la competència d'aquest tema són estatals. A Barcelona, les necessitats s'han multiplicat molt d'un any a l'altre, per tant hi ha moltes persones demandant asil, sobretot, per poder gestionar el permís de treball. Nosaltres treballem amb entitats que gestionen aquestes situacions, que els ajuden a preparar la documentació de manera que quan arribin els recursos administratius no tinguin problemes.
Dins el balanç dels serveis que ofereix el Centre, crida l’atenció les poques demandes que s’han fet per part de menors d’edat i de gent major de 65 anys. Heu trobat alguna explicació?
Nosaltres fem una atenció oberta i no busquem determinats col·lectius. Hi ha entitats que treballen amb la gent gran, com per exemple la Fundació Enllaç, que fa una gran tasca. I pel que fa als menors d'edat, moltes situacions potser se circumscriuen a l'escola o dins l'àmbit familiar i hi ha entitats que ho treballen, algunes d'elles estan aquí però no ens han arribat moltes.
A més de desenvolupar aquest programa d'acompanyament personalitzat per a persones trans, quins són els altres objectius del Centre per aquest 2020?
El programa d'acompanyament serà un dels principals perquè l'hem de posar en marxa i coordinar-nos amb les entitats. Els altres objectius són consolidar el servei, millorar la programació i sortir fora del Centre, és a dir, fer moltes aliances estratègiques amb les associacions socioculturals de la ciutat on la gent es pugui visibilitzar per altres temes com la cultura. També estem plantejant la possibilitat de treballar dins la franja de l'adolescència perquè amb informació i desfent estereotips podem contribuir molt a la convivència.
Això es veu molt reflectit al programa que oferiu amb motiu del 1r Aniversari del Centre.
Efectivament, la idea és que la jornada sigui un reflex d'aquesta voluntat. D'una banda, una idea de festa, perquè el col·lectiu també és festiu i alegre, i ho demostra amb totes aquestes propostes. I de l'altra, a través de la cultura poder fer molta feina per tots els objectius que ja coneixem: visibilitat, interrelació, desfer estereotips, fer noves propostes i plantejar la diversitat sexual i de gènere amb una visió molt àmplia. Amb tot això fem una mena de portes obertes perquè la gent ens conegui i perquè es vegi què és el que fem aquí.
Afegeix un nou comentari