Ferran Elias: “Si l’economia productiva s’atura, el pagament del lloguer també ho ha de fer”
Comparteix
La suspensió del pagament del lloguer és la proposta principal de la vaga #HuelgaAlquileres per protegir als llogaters i llogateres més vulnerables.
La campanya #HuelgaAlquileres és una iniciativa estatal a la qual s’ha adherit el Sindicat de Llogateres de Catalunya per donar resposta a les famílies en règim de lloguer que s’han vist afectades per la crisi del Covid10. Amb la col·laboració i l’acord de més de 200 organitzacions en defensa d’un habitatge digne, la reivindicació apel·la a tota la ciutadania a organitzar-se per no pagar el lloguer a partir del mes d’abril i demana al Govern més mesures que cobreixin els drets més bàsics de les persones afectades durant el confinament.
En aquest sentit el membre de l’Observatori d’Habitatge i Turisme del Clot-Camp de l’Arpa i integrant de la campanya per a la suspensió dels lloguers, Ferran Elias, ha atès a www.xarxanet.org per explicar quines poden ser les conseqüències que la pandèmia pot portar sobre les persones que han de pagar el lloguer cada mes i han perdut o vist reduïts els seus ingressos. En aquesta línia, ha valorat les mesures aprovades pel Govern en el passat Consell de Ministres del 31 de març de 2020 com a insuficients.
Com pot afectar aquesta crisi als llogaters i llogateres més vulnerables?
A la província de Barcelona hi ha més de 450.000 persones afectades per ERTOs. Molta gent que tenia contractes temporals està perdent la seva feina, per no dir els que treballaven en negre. La crisi del coronavirus suposarà un problema grandíssim per a molta gent que ha de pagar el lloguer. La pujada del lloguer ha estat del 40% entre 2014 i 2019 a Barcelona i les famílies que viuen de lloguer són les més vulnerables.
La situació ha empitjorat per a moltes famílies amb dificultats?
De les llars que viuen de lloguer i que estan dins del 20% de llars amb menors ingressos, de mitjana, es gasten un 46,9% dels seus ingressos en pagar l’habitatge. Creiem que arran d’aquesta crisi molta gent no podrà pagar el seu lloguer. Amb aquesta campanya hem volgut llençar un espai polític perquè no siguem sempre els mateixos els que paguem aquesta crisi.
Reclameu una suspensió generalitzada del lloguer?
Durant els darrers anys a Barcelona hi ha hagut una concentració de pisos en mans de grans tenidors. A Barcelona, segons dades de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, el 2018 al voltant del 25% del mercat de lloguer residencial estava en mans de grans tenidors. Considerem que les persones que estiguin de lloguer han de poder beneficiar-se d’una suspensió, no són justes les mesures que ha aprovat el Govern.
Una de les mesures és l’aprovació de petits crèdits amb interès 0% a retornar en 6 anys.
El que proposa el Govern és endeutar-se, és a dir, una línia de crèdit perquè al cap dels anys vagis pagant els mesos que deus. Considerem que s’ha de suspendre el lloguer durant tots aquests mesos per protegir a les famílies més vulnerables i que són els grans tenidors qui han d’assumir el cost d’aquesta crisi perquè tenen coixí per fer-ho.
Diferencieu entre grans tenidors i petits propietaris.
Sempre hi ha el cas més delicat, que és el del petit propietari. Ningú ha de quedar enrere i en el cas de persones que, per exemple, es paguen la seva residència a través del lloguer del seu pis, l’Estat hauria d’ajudar-les. Qualsevol petit propietari que tingui una crisi d’ingressos també ha d’estar protegit i l’Estat ha de compensar aquestes pèrdues.
Quantes persones hi haurà a Catalunya afectades per la pèrdua d’ingressos per pagar el lloguer?
No tinc dades actualitzades, però de les 8.000 persones que teníem, ara en seran 10.000 a nivell estatal. El que passa és que com t’he dit abans, som moltes organitzacions diferents dins d’aquest paraigua i segurament hi ha molta més gent que ens està contactant.
On se situa la gent que sí que pot pagar el lloguer?
No estem demanant a ningú que no s’uneixi a la vaga si no vol fer-ho perquè pot tenir conseqüències individuals. El que estem proposant és que els que sí que poden pagar-lo s’uneixin en solidaritat amb els que no. El mercat immobiliari a Espanya va en contra de les classes populars. Aquesta és una protesta col·lectiva davant del que ha sigut la política d’habitatge a Catalunya en les últimes dècades. En el cas que no vulguin participar, poden col·laborar amb la Caixa de Resistència.
Què és?
És una campanya de crowdfunding que hem llençat a través de Goteo.org, on hem recaptat més de 15.000 euros. Qualsevol persona pot reivindicar-se amb les polítiques que s’han fet durant els darrers anys.
Com valoreu la resta de mesures, com la prohibició dels desnonaments?
Ho considerem insuficient. La nostra principal demanda és que se suspengui el pagament del lloguer. No entenem que l’economia productiva s’aturi i que aquella part de l’economia que genera rendes no ho faci. Per exemple, els restaurants o les botigues de roba no poden seguir amb la seva activitat comercial. La idea d’una moratòria és insuficient perquè aguditza el problema.
En quin sentit?
Hi haurà molta gent que veurà com els ERTOs es converteixen en acomiadaments. No m’imagino Les Rambles aquest estiu plena de turistes. Per tant, seguir pressionant a les famílies que han vist que el seu nivell de vida ha caigut en picat en els darrers anys per tal d’engreixar els comptes dels bancs ho trobem injust i cridem a la ciutadania a rebel·lar-se contra aquestes mesures.
Persones que abans tenien ingressos, ara es veuran abocades a la pobresa?
Crec que malauradament un altre cop estem en un escenari així i la situació s’anirà agreujant en els propers mesos. L’economia de Catalunya depèn en gran part del turisme, que es veurà afectat. En aquest sector hi ha molta gent vulnerable, amb contractes temporals, sous baixos, etc. Tenim l’exemple de les Kellys, que treballen en condicions que afecten la seva salut o els treballadors de Glovo, que són falsos autònoms. Hi ha moltíssima gent que està en una situació de pobresa i esperem un creixement de la mateixa.
Els preus del lloguer baixaran?
Una de les nostres demandes és que es reguli el preu del lloguer. La combinació d’ingressos molt baixos amb preus de lloguer molt alts és asfixiant. El que volem és una baixada immediata del preu del lloguer que estigui relacionada amb els ingressos de les llars. No té sentit que si em gasto un 40% del meu sou en pagar el lloguer, després del confinament puc trobar-me que he de posar tots els ingressos per pagar-lo o que he de tirar d’estalvis. És necessari regular-ho.
La vostra campanya també demana la suspensió del pagament dels subministraments bàsics. De moment, el Govern ha aprovat la prohibició del tall dels subministraments durant l’Estat d’alarma. Com ho valoreu?
Les empreses que subministren aigua, llum i gas són monopolis. Estem parlant que en l’últim any Endesa, Iberdrola i Naturgy van tenir 5.500 milions en beneficis. Pensem que han d’assumir part del cost, no pot ser que la crisi la paguem sempre els mateixos.
Com a la crisi del 2008?
Hi van haver retallades en salut, als funcionaris, etc. Considerem que han d’assumir també una part important del cost d’aquesta crisi. Evidentment, ho defensem per donar més aire a totes les famílies que veuen com els seus ingressos estan desapareixent. Paguem una factura per aquests béns que és molt alta i aquesta mesura formaria part d’una política redistributiva per fer front al cost d’aquesta crisi.
Afegeix un nou comentari