Recomanacions per viure el dol des de casa
Comparteix
Davant la impossibilitat d’acomiadar-se d’una persona estimada de manera presencial, es recomana realitzar rituals alternatius per pal·liar les necessitats emocionals que es generen.
Quan es pateix una pèrdua significativa en el context d’aïllament provocat per la Covid-19, familiars i amistats es troben amb la impossibilitat de poder acomiadar-se de la persona estimada de manera presencial. Aquesta situació provoca una dificultat marcada a l’hora de gestionar les necessitats emocionals que se’n deriven.
El passat 16 d’abril, la Fundació Pere Tarrés va organitzar el webinar ‘Impacte de l’emergència sanitària pel covid-19. Dols sense comiat’, on Alicia Miralles, psicòloga, treballadora social i tècnica en emergències i catàstrofes, va donar una sèrie de pautes per poder gestionar aquests moments de dificultat.
Donada la importància de realitzar rituals de comiat, es recomana trobar mecanismes per viure aquests comiats des de casa a través de la generació d’espais de record. Són propostes a realitzar quan les persones se sentin preparades i sempre que fer-ho no suposi un increment del malestar. En concret, Alicia Miralles fa les següents recomanacions:
- Habilitar un racó a casa pel record d’aquella persona
- Agrupar imatges, fer un àlbum de record i recuperar material audiovisual.
- Crear una caixa de records de la persona
- Fer aflorar la vessant més artística i escriure una carta de comiat, dibuixar una pintura, etc.
- Celebrar una cerimònia a casa amb fotos, espelmes i una petita lectura o poema. En aquest cas, es pot valorar la possibilitat de fer l’acte per videoconferència o telèfon perquè les persones que no estan a casa també puguin participar-hi
- Jugar amb el simbolisme. Si per exemple, a la persona recordada li agradaven les roses, elaborar roses per posar-les al racó del record
- Parlar sobre la persona que ens ha deixat i compartir les emocions amb altres persones
- No oblidar que quan acabi el confinament, sempre hi haurà l’opció de celebrar la merescuda cerimònia encara que sigui amb mesos de retard
Serveis gratuïts d’acompanyament
Aquelles persones que necessitin suport extern, també poden fer ús dels serveis en línia gratuïts que ofereixen entitats socials com ara el Servei de Suport al Dol de Ponent, entre d’altres.
Tanmateix, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició de la ciutadania l’aplicació ‘GestióEmocional.cat’ per donar suport emocional i psicològic a aquelles persones que ho necessitin.
Afegeix un nou comentari