Àmbit de la notícia
Comunitari

Uns campaments de Setmana Santa ben diferents per als escoltes i guies

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • Infants i joves, aquesta Setmana Santa, van muntar-se el campament a casa
  • Menjar àpats típics de campaments en carmanyola va ser una de les activitats proposades.
    Menjar àpats típics de campaments en carmanyola va ser una de les activitats proposades.
  • També es va animar a infants i joves a rentar la roba a mà com farien durant els campaments.
    També es va animar a infants i joves a rentar la roba a mà com farien durant els campaments.

Per Setmana Santa, com cada any, milers d’infants i joves haurien marxat de campaments amb el cau, enguany, però, el confinament va obligar els escoltes i guies a reinventar-se per organitzar uns campaments a casa.

Entre el 4 i el 13 d’abril, més de 14.000 infants i joves escoltes dels més de 200 agrupaments escoltes de Catalunya haurien anat de campaments a la natura; activitat que es caracteritza per ser l’ADN de l’escoltisme des dels seus inicis, repte d’aprenentatge i aventura inesgotable. La crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, però, va esguerrar els plans a l’escoltisme i guiatge català.

Els agrupaments escoltes prenen la iniciativa

El compromís, l’energia, la voluntat, la solidaritat i l’alegria que caracteritzen la tasca dels i les caps (monitors/es escoltes) van fer que se sobreeixissin a la situació i busquessin de seguida alternatives per celebrar amb els infants i joves dels seus agrupaments una espècie de campaments adaptats a casa.

Va ser el cas, per exemple, de l’AE Sant Francesc Xavier i l’AEiG Salvador Espriu de Barcelona i l’AE Pau Casals de Cerdanyola. Aquests tres caus, cadascun d’ells membre d’una de les tres entitats que formen part de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), van dur a terme uns campaments confinats a casa per acompanyar infants i joves durant aquells dies que haurien estat en plena natura vivint aventures amb els companys i companyes del cau.

“Com a agrupament tenim un compromís amb les famílies que ens impulsa a seguir amb la nostra tasca educativa. En el cas dels campaments vam pensar que era important poder mantenir-los d'una manera o altra, ja que són l'activitat que culmina el treball fet al llarg de tot el curs i a més són una tradició i una gran eina de cohesió dins l'agrupament” explica el Consell de caps de l’AEiG Salvador Espriu.

Coincideix el Daniel, cap de l’AE Pau Casals: “Volíem que el cau durant aquests dies fos un petit espai d'activitats alternatives i diferents de les que podem fer en el nostre dia a dia en confinament. Els campaments són el millor que té el cau, un espai on aprenem a conviure totes juntes, on ens cohesionem, on creem noves amistats i on treballem tot el contingut pedagògic dut a terme durant el curs d'una manera més explícita i efectiva”.

A l’hora de plantejar-se quin tipus de campaments es podien dur a terme des de casa, van sorgir diferents alternatives. En el cas de l’AE Sant Francesc Xavier tenien clar que “la idea era fer el màxim d’activitats similars a les que faríem al campament: una ambientació transversal, activitats relacionades amb ella i evidentment fer ús del material d’acampada que tenen totes les integrants”, com comenta l’Albert, cap del cau. Això els va dur a plantar tendes dins de casa, menjar asseguts a terra amb carmanyola, rentar la roba a mà en una palangana, i a celebrar una vetlla on tots els infants van poder compartir les seves opinions sobre les activitats i mostrar el què havien fet.

Activitats més d’habilitat i destresa van proposar des de l’AE Pau Casals. Amb una ambientació centrada en alienígenes que visitaven la terra i s’estranyaven de veure-la buida, que demanaven als infants i joves que demostrin les seves habilitats com a habitants de la terra a través d’una mescla de reptes populars a les xarxes i d’altres vinculats a l’escoltisme com el de cantar alguna cançó abans de començar els àpats.

L’AEiG Salvador Espriu va proposar als seus infants i joves participar d’un concurs televisiu on havien de passar amb nota algunes proves com “fer el sac de dormir” el més ràpid i bé possible, escollir els tres objectes essencials per a cadascú per marxar de campaments, crear coreografies i finalment, la prova definitiva, crear i interpretar una cançó sobre els campaments virtuals a casa.

Uns #CAMPAMENTSaCASA per a tothom

Per la seva banda, l’associació Minyons Escoltes i Guies de Catalunya també va fer la seva proposta de #CAMPAMENTSaCASA dirigida als més de 150 agrupaments que té repartits arreu del territori. “Teníem clar que molts caus ja estaven duent a terme les seves pròpies propostes d’alternatives als campaments de Setmana Santa, però com a entitat volíem també facilitar la participació d’aquells agrupaments i famílies que per un motiu o altre no en gaudien, per la importància dels campaments en la vida escolta, així com a famílies que, no essent membres, estan vinculades o segueixen a MEG a les xarxes”, comenta la Laura Panicot, comissària general de l’entitat.

Els #CAMPAMENTSaCASA van consistir en una proposta diària d’activitat típica dels campaments per recordar i sobretot transportar infants i joves al millor dels moments del curs escolta. Activitats no només lúdiques sinó educatives a través de valors que es treballen als caus, així com l’autonomia i la creativitat. Des de construir una tenda de campanya a casa, fins a cuinar un plat de campaments o compartir una vetlla de cançons amb la família.

Acompanyar i involucrar a les famílies era també un objectiu. “Volíem també que infants i joves aprofitessin aquest moment excepcional per compartir amb les seves famílies les activitats que fan al cau, que assumissin el rol d’explicar com es fa aquella activitat quan s’està de campaments i engresquessin a les famílies a participar”, completa Panicot.

El resultat dels múltiples campaments escoltes sorgits arreu: centenars de famílies dels diferents caus de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge rebent amb entusiasme les propostes, participant i compartint vídeos i fotos dels seus campaments confinats a casa i agraïdes per l’esforç dels i les caps per apropar el moment màgic dels campaments escoltes a les cases i no deixar-lo passar.  

Els campaments escoltes

En un any normal, els campaments haurien pres formats i destins també molt variats, adaptats a les inquietuds dels membres de les branques i al centre d’interès escollit. Haguéssim trobat campaments a la natura, els més estesos entre les branques formades pels infants més petits i que són tot un repte d’aprenentatge i d’aventura inesgotable;  rutes i travesses enfocades a avançar en el creixement personal i reforçar la confiança i complicitat del treball en equip mentre es descobreix el territori; o els campaments d’Aprenentatge Servei sovint vinculats al medi ambient però també hi ha de caràcter social, entre d’altres.

Els campaments són una oportunitat perfecte per treballar objectius pedagògics que potenciïn la capacitat d’aprenentatge i la superació personal, així com la feina en equip i el compromís amb el grup, i per viure una experiència allunyada de l’entorn quotidià que ofereix noves expectatives i aventures.

Cal remarcar que aquestes activitats no serien possibles sense la dedicació voluntària de milers de joves que en el seu rol de caps desenvolupen una tasca pedagògica que contribueix al creixement d’infants i joves.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari