Àmbit de la notícia
Cultural

6 exposicions virtuals amb petjada social

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
LaviniaNext
  • El sensellarisme és el tema central de l'exposició d'Arrels Fundació.
  • Susoespai utilitza l'art per desfermar-se de l'aïllament i fer brollar emocions.
    Susoespai utilitza l'art per desfermar-se de l'aïllament i fer brollar emocions. Font: Susoespai.
  • Wesam Azahri, tallerista de la Tarda Jove i Espai 12@16 reflecteix la situació actual amb tocs d'humor.
    Wesam Azahri, tallerista de la Tarda Jove i Espai 12@16 reflecteix la situació actual amb tocs d'humor. Font: Wesam Azahri.

Les mostres donen veu a realitats socials que prenen més força durant el coronavirus i les expresen des d'una mirada artística. 

Aquests moments excepcionals que estem vivint generen una reflexió profunda sobre molts àmbits de la nostra societat. Ens fan replantejar-nos l'actual model d'habitatge o de consum i posar en el centre del debat conceptes com la solidaritat o l'art. Per tot això, diverses entitats han organitzat exposicions virtuals per seguir alimentant aquests debats i unir-nos a través d'elles durant el confinament.

1. Viure al carrer en estat d'alarma

A Barcelona unes 1.200 persones viuen al carrer. Aquesta situació és un risc per a la persona tots els dies de l’any; però, amb la crisi actual del coronavirus, la realitat és encara més dura. Hi ha moltes persones que segueixen vivint al ras, confinades al carrer. Arrels Fundació s’ha adaptat a les circumstàncies i ha impulsat un equip de carrer d’emergència per satisfer necessitats bàsiques d’alimentació, abric, higiene, orientació i protecció sanitària per a les 200 persones a les quals garanteixen l’allotjament.

Les fotografies de Viure al carrer en estat d’alarma han estat fetes per Juan Lemus i són un resum de la feina d’Arrels Fundació durant el confinament.

2. Tires còmiques que relaten com viuen els joves el confinament

Wesam Azahri és un jove del barri del Poble-sec que va començar a relatar el seu dia a dia donant suport al taller d’audiovisuals dels programes Tarda jove i l’Espai 12@16 a través de tires còmiques per aconseguir que els joves s’hi apuntessin. Arran del confinament, van pensar que seria una bona idea donar-li continuïtat, ja que totes les vinyetes que s’han realitzat durant aquest període reflecteixen la situació que estan vivint la majoria de joves (amb un toc d’humor). L

’exposició Confinacòmic s’actualitza amb una nova tira cada setmana i compta també amb enllaços d’interès per als joves.

3. DesConfinament: l’eina de la creació per desfermar l’aïllament

L’associació Susoespai, creació i salut mental, ha emprat l’art com a fórmula magistral per desconfinar-se. Acostumades com estan a desmuntar barreres i a ensorrar murs invisibles –però ben reals–, han fet ús, un cop més, de l’eina de la creació per desfermar-se de l’aïllament i fer brollar emocions. S’han reunit diàriament a través de les pantalles per intercanviar propostes i obres produïdes a casa: poemes, dibuixos, pintures, escultures...

S’han valgut dels mitjans de què disposen i s’han sorprès en descobrir, en el suport virtual, un espai que els ha permès desfer les distàncies, oferint l’oportunitat de sentir-se a prop les unes de les altres. L’exposició DesConfinament compta amb bibliografia recomanada per la Biblioteca Francesc Boix del Poble-sec, així com enllaços relacionats amb la salut mental i també la creació.

4. Renova les teves joguines

L'Ajuntament de Barcelona organitza la primera exposició virtual Renova les teves joguines el 28 de maig, coincidint amb el Dia Internacional del Joc. Aquesta exposició està oberta a la participació i pretén crear un espai que fomenti el reciclatge i ens recordi que el millor residu és el que no generem.

Per a col·laborar, pots gravar un vídeo o fer una foto a una joguina que hagis fet aprofitant els materials que tens a l'abast i publicar-ho a Instagram amb la frase “Jo participo a #ExpoRenovaJoguines amb la meva joguina feta a casa”. Per difondre la iniciativa, pots convidar a  amigues o amics perquè acceptin el repte i afegir les etiquetes #Renovajoguines i #PrevencioResidusBCN per arribar més lluny.

5. Lectura i presó

El departament de Justícia presenta en aquesta exposició 175 fotografies fetes per presos als tallers artístics. El concurs Lectura i presó s'organitza des de ja fa vuit anys i posa en el focus els presos i preses, que en són alhora els autors i els protagonistes. 

6. En confinament

El quadern robat ha preparat la seva primera exposició virtual. Les obres de l’exposició són inèdites i la gran majoria s’han pensat i creat durant el confinament. En moltes, fins i tot, n’és el tema principal: peces que mostren la nova quotidianitat, que plantegen la necessitat de llibertat o que reflexionen sobre la pèrdua, l’absència i les noves relacions humanes.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari