Àmbit de la notícia
Cultural

Montserrat Condemines: “Estem fomentant nous formats virtuals, però la idea és tornar al teatre tradicional”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Moltes organitzacions han recuperat el seu arxiu històric i l’han penjat a la xarxa per a totes les persones associades. Font: Federació de Grups Amateurs de Teatre.
    Moltes organitzacions han recuperat el seu arxiu històric i l’han penjat a la xarxa per a totes les persones associades. Font: Federació de Grups Amateurs de Teatre. Font: Font: Federació de Grups Amateurs de Teatre.
  • Les entitats esperen poder tornar a una certa normalitat l'últim quadrimestre de l'any. Font: Unsplash.
    Les entitats esperen poder tornar a una certa normalitat l'últim quadrimestre de l'any. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.

La presidenta de la Federació de Grups Amateurs de Teatre explica com serà el nou model de consum d'obres en els propers mesos.

Com esteu afrontant aquesta situació?

La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya ho està afrontant amb molt optimisme. L’associacionisme sempre ha superat les crisis i ha estat un exemple davant les dificultats. Tot i les conseqüències d’aquesta pandèmia, crec que ho hem de veure com una nova oportunitat i encara que haguem de reformular algunes activitats i pensar de noves, continuarem endavant.

Com serà l’activitat teatral a curt termini?

La nostra intenció és recuperar l’activitat l’últim quadrimestre de l’any de forma presencial i adaptarem aquesta activitat en funció de les normes de cada comarca o territori, ja que es trobaran en realitats i contextos diferents.

Ara mateix quins objectius us plantegeu?

Estem estudiant, analitzant i pensant altres maneres d’arribar als nostres grups i territoris. Abans de la crisi treballàvem en actes més generals per promoure la convivència entre totes les entitats. Ara, ens centrarem de forma més concreta a les comarques i en els diferents grups i associacions, per satisfer les necessitats reals de cadascuna. Des de la federació els ajudarem, incentivarem i orientarem perquè totes puguin seguir endavant.

Com seran els nous models per consumir teatre d’ara en endavant?

Certament, és complicat fer una previsió perquè encara vivim amb incertesa i canvis constants. Hem estat parlant amb la consellera de cultura de la Generalitat i actualment estem a l’expectativa de si surt alguna pauta sobre les arts escèniques, però tenim clar que la prioritat és la seguretat i la salut de tota la ciutadania.

Teniu pensat treballar en línia?

Sí. Volem fomentar l’activitat virtual, ja sigui amb formacions online o activitats teatrals, com una lectura dramatitzada o un representació teatral amb debats i col·loquis posteriors. D’altra banda, moltes organitzacions han recuperat el seu arxiu històric i l’han penjat a la xarxa per a totes les persones associades. També estan sorgint propostes molt innovadores del jovent a través de xarxes socials com Facebook i Instagram per posar en marxa obres de teatre amb formats alternatius.

Una d’aquestes iniciatives és del grup Deixalles 81 de Sant Feliu de Codines, que ha creat una acció teatral on s’ha d’esbrinar el culpable d’un assassinat amb les pistes que van deixant. A través d’Instagram, es coneix la història dels 13 sospitosos i es van donant pistes amb les ‘stories’ com si fos un Room Scape.

Què passarà amb la forma de consumir teatre tradicional?

Tot i que veiem la situació actual com una oportunitat i estan sorgint nous formats, el nostre objectiu final és tornar a la fórmula que ja existia. El teatre és una activitat que promou la convivència, la relació entre les persones i l’associacionisme, aquesta és la seva ànima i la continuarà sent. Les noves propostes virtuals ens ajudaran a mantenir la flama del teatre i en un futur seran una proposta més a consumir, però el teatre tradicional que ens permet relacionar-nos i l’entenem com una experiència social és la nostra raó de ser.

Esteu rebent algun tipus d’ajuda per continuar endavant?

Estem molt agraïts pel suport que hem rebut per part de les institucions. Durant aquest temps estan sent molt atentes i vetllen per mantenir l’associacionisme viu. Són moments difícils en els quals és fàcil oblidar-se de l’àmbit cultural, un sector que patirà fortament la crisi, però les institucions són conscients i estan fent tot el possible per ajudar-nos. Tot i que els pressupostos es poden veure reduïts, estan lluitant per mantenir unes línies de subvenció i que el teixit associatiu no es perdi.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari