Àmbit de la notícia
Comunitari

Mònica Garrigó: "L'organització veïnal és una arma molt potent per combatre situacions de precarietat"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Membres de la la Xarxa de Suport Mutu del Raval en el Casal independentista La Galera
  • Pintada en la paret que diu: Contra l'aïllament suport mutu
    El veïnat del Raval, Barcelona, s'ha organitzat en una Xarxa de Suport Mutu per fer front a les conseqüències de la crisi de la Covid-19. Font: Xarxa de Suport Mutu

El veïnat del Raval s'ha organitzat en una Xarxa de Suport Mutu per proporcionar cures a qui ho necessiti en matèria de serveis públics, drets laborals i d'habitatge.

La Mònica Garrigó, veïna del Raval i integrant de la plataforma CAP Raval Nord, és una de les moltes persones que s'han implicat en la Xarxa de Suport Mutu del Raval. Ens explica quines accions estan portant a terme. 

El mateix dia que es declarava l'estat d'alarma vau crear la Xarxa de Suport Mutu del Raval. Amb quin objectiu?

Ens vam ajuntar gent de diferents col·lectius i vam fer una convocatòria de reunió el 14 de març i ens vam reunir el 15. Vam aprofitar que ja funcionàvem en xarxa (hi ha moltes lluites al nostre barri i molta solidaritat entre diferents col·lectius) i vam pensar que era importantíssim crear una Xarxa de Suport per intentar pal·liar les conseqüències del que ens venia a sobre.

També perquè era la manera de començar a organitzar-nos d'una forma més estable per tot el que podia venir després. Estem convençuts que l'organització veïnal és una arma molt potent per combatre situacions de precarietat o de dificultat com els que hi ha al barri.

La xarxa aplega tant entitats com persones individuals?

Al principi ens vam reunir com a entitats o col·lectius. Per exemple, jo vinc de la plataforma de CAP Raval Nord. Hi havia gent de la Tancada, Metzineres, l'Ateneu del Raval, del casal independentista la Galera... Però, evidentment, s'ha anat afegint molta gent. Hem arribat a crear una xarxa molt ampla.

La primera acció que vau portar a terme va ser una crida al veïnat perquè s'organitzés per escales detectant necessitats i donant-hi resposta. Com va funcionar?

Una de les primeres crides que es va fer era per intentar organitzar els veïns i veïnes per blocs de pisos. Vam aconseguir contactar amb 30 blocs. Ho vam engegar des de la Xarxa, però ja funciona per si sol. A cada bloc estan al cas de quins són els veïns i quina problemàtica tenen i entre ells s'estan ajudant.

Quines noves necessitats heu detectat al barri arran de la crisi de la Covid-19?

No són necessitats noves. La necessitat d'un habitatge digne, poder alimentar-se, tenir una sanitat pública... són problemàtiques que ja hi eren. El que passa que amb aquesta situació s'han posat en relleu, s'han agreujat. Dintre d'aquesta precarietat han entrat famílies que fins ara tenien un sou o dos sous i ara no.

Sí que hi ha una nova problemàtica que és la de l'educació. Ja partíem que som un barri on hi ha molt fracàs escolar. Evidentment, el fet que els nens no puguin anar a l'escola, ho agreuja molt. La segregació escolar és un tema que ja hi era sobre la taula, però amb les condicions i la manera que s'està fent el seguiment de les escoles estan sent deficient i és un problema que s'agreujarà molt més.

Què esteu fent en aquest sentit?

Tenim una comissió d'educació, juntament amb Vecines en Red de Ciutat Vella. Estem intentant detectar els problemes que està portant la nova situació de les escoles, tant de primària com secundària. A part, tenim una bossa d'acompanyants, que acompanyen a famílies amb alumnes que tenen alguna dificultat. Fan seguiment de com ajuden amb els deures, si necessiten algun tipus de reforç.

També, si alguna família ho demana, podem connectar amb persones que facin de cangurs, perquè hi ha famílies que sí que han començat a treballar i no es poden permetre pagar cangurs.

Us heu afegit a campanyes per portar material i facilitar connexió WIFI a infants i joves, per tal que puguin seguir el tercer trimestre de forma virtual.

Sí. El Consorci d'Educació i l'Ajuntament de Barcelona havien dit que repartirien material a tots els nens. I aquest material no ha arribat a tothom. De fet, hi ha escoles que ens demanen si podem fer recollida per fer arribar a les famílies. Pensem que les escoles tenen material escolar que ja han pagat les famílies, però no ha sortit. De fet, volem fer públic això, que les escoles facin un bon seguiment de tots els alumnes, perquè no s'agreugi més la segregació escolar que pateixen els alumnes de Ciutat Vella.

El tema informàtic sí que hem fet recollida d'algun dispositiu. Sobre el tema de dades, el que intentem és que els propis veïns de les escales obrin wifis perquè els alumnes de les famílies que no poden pagar la connexió a internet també puguin accedir-hi.

Aquestes setmanes hi ha cues immenses als menjadors socials per recollir menjar per emportar. Quins nous perfils de persones hi estan acudint?

Són veïns i veïnes del barri que s'han quedat sense feina, sense ingressos, molta gent que no pot accedir a serveis socials, a part de la gent que sempre ho ha necessitat.

Per donar-hi resposta, heu creat la Xarxa Popular d'Aliments del Raval. Quina tasca esteu realitzant?

Estem connectats amb distribuïdors de menjar com Mercabarna i amb alguns restaurants. També reciclem aliments de les botigues del barri i la Boqueria. Cada dissabte anem a la Boqueria per recollir menjar fresc. Vam començar amb tres o quatre parades i ara en tenim més de 20 que ens donen menjar. És menjar fresc: peix, carn, fruita, verdura... També volem fer una mica de retorn: la Boqueria és un mercat de barri i volem promoure que la gent torni a comprar al comerç de barri.

Tot això no seria possible sense persones voluntàries. Quantes esteu participant en la Xarxa de Suport Mutu?

No ens prenem tota aquesta feina que estem fent com un tema de voluntariat. Ens ho prenem més com una necessitat que hi ha de fer xarxa, d'estar connectades, de treballar conjuntament. Diria que les persones que estem tirant endavant la Xarxa som com unes 50 persones. Però la nostra idea és crear comunitat i la feina de tothom és important.

Col·laboreu amb el CAP Drassanes i doneu suport a la Plataforma CAP Raval Nord digne. Com veieu la sanitat pública al Raval?

Tenim una connexió molt directe amb el CAP Raval Nord, perquè hem portat la lluita d'aconseguir la nova construcció del nou CAP Raval, que, per cert, aquests dies finalment s'ha pogut signar la sessió de l'espai per part del MACBA. Ens han deixat material i han fet tests a alguns col·lectius per saber si hi havia algun cas. Al principi, teníem molts dubtes a l'hora d'ajudar persones que no tenien targeta sanitària i els podíem fer consulta.

Amb quins altres col·lectius esteu col·laborant?

Estem connectats amb la nova iniciativa que té el Gimnàs Sant Pau. Si els sobra menjar, el donem nosaltres a les persones que vénen a buscar menjar. Fem recollida de roba i els hi portem. També estem en contacte amb Metzineres. A la gent de la Tancada els subministrem aliments. El que intentem és que tots els recursos que tenim entre els diferents col·lectius els podem repartir.

També estem connectats a un sindicat d'habitatge, a un sindicat laboral, perquè depèn de la dificultat que tingui cada família els podem derivar. També tenim suport emocional amb un grup de psicòlegs.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari