Àmbit de la notícia
Internacional

SOS Racisme denuncia el racisme estructural a Catalunya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • 'I can't breathe', el lema de les protestes als Estats Units que s'ha estès arreu del món.
  • SOS Racisme va començar a sistematitzar dades el 1999, però des del seu naixement, el 1989, ha monitorat el racisme a Catalunya.
    SOS Racisme va començar a sistematitzar dades el 1999, però des del seu naixement, el 1989, ha monitorat el racisme a Catalunya.
  • L'any passat SOS Racisme va rebre 677 persones per denunciar situacions de racisme o xenofòbia.
    L'any passat SOS Racisme va rebre 677 persones per denunciar situacions de racisme o xenofòbia.

L'entitat exigeix a l'administració el reconeixement de l'existència de racisme als cossos de seguretat pública i la seva condemna, així com canvis en els fonaments del sistema.

SOS Racisme, entitat que lluita per la igualtat de drets i oportunitats de totes les persones que formen la societat, denuncia la naturalesa estructural del racisme a Catalunya. L'entitat ho demostra posant de manifest les dades recollides pel Servei d'Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme, que va començar a sistematitzar dades des del 1999, però que monitora el racisme a Catalunya des de fa trenta anys.

Segons les dades de l'entitat, s'han recollit 571 casos de racisme policial d'un total de 2.514 casos assumits, dels quals s'han condemnat quatre policies i en cap cas s'ha aplicat l'agreujant de racisme o s'ha contemplat com a delicte d'odi. Històricament, la tipologia més nombrosa de denúncies de casos al SAiD és la d'abusos policials racistes. En aquest enllaç pots veure les xifres de l'informe del 2019.

Basant-se en aquestes xifres, SOS Racisme, assegura que la violència policial, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat espanyol, no són casos aïllats. "Aquesta violència és conseqüència d'un racisme d'Estat sistèmic que permeten les institucions, les lleis i totes les capes de la societat", manifesten.

Per aquest motiu, des de l'entitat antiracista exigeixen que l'administració pública reconegui l'existència de racisme als cossos de seguretat pública i la seva condemna. A més, demanen una recollida oficial i transparent de dades per identificar-ne la dimensió i les causes.

L'entitat també exigeix que s'implementin mecanismes de control i avaluació interna per lluitar contra aquests abusos sistemàtics. Així mateix, consideren necessari un abordatge integral de la seguretat que treballi en la prevenció social, comunitària i policial i es revisin els criteris de selecció de personal i que els agents rebin formació obligatòria i regular en el respecte dels drets humans i la no discriminació.

Així, a més d'aquestes exigències, SOS Racisme considera que es necessiten canvis més profunds, en els fonaments del sistema, "canvis en les lògiques securitàries que criminalitzen, estigmatitzen i violenten especialment a les persones migrades i racialitzades". Aquestes modificacions, segons l'entitat, s'inicien amb reconeixement institucional i social del racisme. "Cal voluntat política per crear un marc normatiu democràtic, que respecti realment els drets de les persones", manifesten.

Factors estructurals que dificulten la denúncia

Per a SOS Racisme hi ha diversos factors que dificulten la denuncia davant d'abusos policials racistes. El primer, "la situació d'indefensió en què el racisme institucional ja ha situat les persones que suporten el racisme policial". L'entitat assenyala que sovint, els denunciants es troben amb contradenuncies dels agents implicats, agreujant la vulneració de venedors ambulants, treballadores sexuals o joves migrats.

El segon factor destacable, és "el funcionament del racisme dins del sistema judicial". L'entitat denuncia que s'atorga la presumpció de veracitat a la versió policial, es qüestiona la de la víctima i es mostren reticències davant la possible motivació racista.

Finalment, l'entitat destaca "la manca de reconeixement institucional de les pràctiques racistes dins dels cossos policials". Per a SOS Racisme aquest aspecte impossibilita la transformació real dels cossos, genera desconfiança en qui pateix abusos i invisibilitza el racisme.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari