Àmbit de la notícia
Comunitari

Cinc anys de la Llei Mordassa: manifest per una legislació que garanteixi els drets humans

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Els drets a la llibertat d'expressió, reunió pacífica, informació i manifestació, han patit un retrocés des de la seva aprovació.
  • Manifestació contra la violència sexual.
    Manifestació contra la violència sexual.
  • La primera manifestació d'Orgull LGTBI a Barcelona, el 1977
    La primera manifestació d'Orgull LGTBI a Barcelona, el 1977

Diverses entitats reclamen la necessitat urgent de reformar una llei que ha frenat els drets a la llibertat d'expressió, reunió pacífica, informació i manifestació.

L'1 de juliol es compleixen cinc anys des que va entrar en vigor la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa, impulsada pel llavors ministre de l'interior del govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz. Ja des del primer moment l'oposició i la societat civil van alertar que aquesta llei podia suposar una retallada de drets fonamentals com els de la llibertat d'expressió, reunió pacífica, informació i manifestació. La Llei va néixer amb una resposta social sense precedents.

No obstant això, continua vigent. Han estat cinc anys en els quals ha pogut sobreviure, contra tot pronòstic, tot i les contínues promeses de reformar-la per part del govern que formen PSOE i Unidas Podemos. Fins i tot es podria dir que aquestes promeses queden ja lluny des del moment en què, durant l'Estat d'Alarma, el govern espanyol ha utilitzat la Llei Mordassa per sancionar les persones que se saltaven el confinament. 

Diverses entitats d'arreu de l'Estat, com ara Amnistia Internacional, Greenpeace o Defender a Quien Defiende, han impulsat un manifest, que compta amb el suport de centenars d'entitats de diversos àmbits, en el qual reclamen que el cinquè sigui la darrera efemèride de l'entrada en vigor d'aquesta llei. Exigeixen que, d'una vegada per totes, la modificació urgent de la Llei de Seguretat Ciutadana.

Segons assenyalen les entitats al manifest, les forces i cossos de seguretat de l'Estat podrien haver sancionat persones de manera arbitrària, sense observar els criteris de necessitat i proporcionalitat que indiquen els estàndards internacionals. En ple 2020, enmig de la crisi sanitària per la pandèmia del coronavirus, es van imposar més d'un milió de propostes de sanció en aplicació de la Llei de Seguretat Ciutadana.

De moment ja s'han adherit al manifest dos centenars d'organitzacions. Si vols donar suport a la demanda, pots fer-ho a través d'aquest enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari