Àmbit de la notícia
Social

El Centre Assís inaugura dotze places d’habitatge per a dones sense llar

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • La Maria Eugenia, una de les primeres dones ateses que ha entrat a la Llar Impuls.
    Font: Centre Assís
  • Habitació nova a la Llar Impuls.
    Habitació nova a la Llar Impuls. Font: Centre Assís

La Llar Impuls, situada al barri de Sarrià, és un espai des del qual l’entitat acompanya a les dones en el seu procés d’apoderament.

Dotze noves places d’habitatge per a dones en situació de vulnerabilitat. Aquesta és la realitat que ja ha confirmat el Centre Assís, l’entitat que ha inaugurat oficialment aquestes places per a dones sense llar o afectades per diferents formes pel sensellarisme. La Llar Impuls, situada al barri de Sarrià i on viuran 7 dones, és un espai segur des del qual abordar les necessitats bàsiques i psicosocials de les dones ateses, segons afirma l’entitat. Les places s’ubiquen als barris de Sarrià, Santa Coloma de Gramenet i Sant Pere de Ribes.

“No només són places residencials per a dones. Són espais de seguretat i acompanyament on s’incorpora la perspectiva de gènere i on s’ofereix estabilitat i temps”, ha afirmat la responsable del programa Dones amb Llar, Elena Sala. En declaracions de Sala, les persones ateses per l’entitat són dones que han hagut de lluitar fins a límits inimaginables per sobreviure i que sovint no han tingut el temps necessari per poder encarar un projecte vital propi amb confiança.

Mitjançant l’acompanyament individualitzat, des del centre es proporciona a les dones en situació de sensellarisme i víctimes de violència tots els recursos necessaris per garantir el seu apoderament durant el procés de recuperació. La Maria Eugenia és una de les primeres dones ateses que ha entrat a la Llar Impuls, després de dos anys realitzant feines de cures en una casa a Barcelona i en situació de sense llar arran de la crisi de la Covid-19, on van prescindir dels seus serveis.

Des de l’entitat relaten com aquestes situacions comporten un desgast i un deteriorament físic, emocional i psicològic elevat. “La resignació, la frustració i el sentiment de fracàs s’afegeixen a unes motxilles personals que cada cop pesen més”, afirmen.

Les xifres del sensellarisme femení

Durant l’any 2019, el Centre Assís va atendre a 287 dones, un 42% més que l’any anterior. L’any 2017, l’atenció al col·lectiu de dones en situació de sense llar va esdevenir una de les línies d’actuació prioritàries de l’entitat, posant en marxa el programa específic ‘Dones amb Llar’.

El programa ja consta de tres branques principals: els habitatges d’inclusió (amb 20 dones acollides actualment), la Llar Rosario Endrinal, actualment en construcció, un equipament d’habitatges col·lectius protegits individuals on a banda de 10 apartaments es disposarà de zones comunes per desenvolupar diferents tipus d’activitats; i el Centre Obert, on s’ofereixen serveis bàsics i tot el que té a veure amb la dimensió ocupacional.

Segons una enquesta anual d’Assís, la mitjana d’edat de les dones sense llar és de 53 anys i el 43% tenen nacionalitat espanyola. A més, el 19% de les dones sense llar té un títol universitari i un altre 19% es troba actualment sense sostre.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari