Àmbit de la notícia
Projectes

Cada cop més entitats busquen assessorament per fer processos de transformació

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Júlia Granell i Elisabet Puigdollers en un terrat
    Font: Obliqües
  • Les mans de tres persones treballant amb diferents documents a sobre d'una taula
    Des d'Obliqües fan assessorament a campanyes d’incidència política i social. Font: Obliqües

Obliqües - Consultoria Feminista fa aquest tipus d'acompanyaments. Les seves impulsores, Júlia Granell i Elisabet Puigdollers, ens expliquen que ha augmentat la demanda, perquè hi ha més consciència.

El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ) tenen en marxa la convocatòria ‘Batolla el masclisme’, per acompanyar associacions i col·lectius juvenils per tal que puguin generar nous mecanismes o canvis estructurals de transformació feminista.

L'acompanyament el realitzarà Obliqües - Consultoria Feminista, un projecte que ofereixen assessorament per a la defensa dels drets humans, la Justícia Global i els feminismes. Parlem amb les impulsores d'Obliqües, Júlia Granell i Elisabet Puigdollers, sobre els processos de transformació en el Tercer Sector. 

Què és Obliqües?

Obliqües som dues amigues i companyes de feina, l’Elisabet i la Júlia, capficades en planificar projectes socials estratègicament, en la necessitat d’impulsar més campanyes d’incidència a casa nostra i en fer-ho tot des d’una perspectiva feminista i creativa. També comptem amb dones molt potents que col·laboren de manera puntual en algun projecte.

Acompanyar les entitats en els seus processos de transformació sona bé.

Estem convençudes de la necessitat de transformar les entitats des d’un enfocament feminista i interseccional i d’acompanyar-les en els seus processos de canvi organitzacional i estratègic per enfocar-se cap a la incidència i l’assoliment d’una major Justícia Global.

A Obliqües ens fem nostre el lema 'Si no podem ballar, no és la nostra revolució'. Nosaltres treballem amb alegria, molt d’humor i cuidant-nos sempre i volem que les entitats amb les quals treballem se sumin a aquesta revolució.

Quins serveis oferiu?

Acompanyem organitzacions i defensores de drets humans en la millora de les seves campanyes d’incidència política i social, en la millora dels seus projectes i en els processos de canvi organitzacional dins de l’entitat. I ho fem des d’una òptica feminista i de respecte i defensa dels drets humans. Ho fem a través de la consultoria, la formació i l’acompanyament en campanyes d’incidència social i política.

El CRAJ té oberta una convocatòria per a entitats juvenils on la guanyadora rebrà un acompanyament vostre. En què consistirà?

'Batolla el masclisme' és un procés impulsat pel CRAJ que vol oferir una consultoria per a la incorporació de l’enfocament feminista. Des d’Obliqües som fans del 'menys és més' i per això oferim sempre acompanyaments amb clau estratègica, prioritzant els de gran impacte transformador i deixant els bolets per a la muntanya.

Com serà aquest acompanyament?

El procés que hem dissenyat té tres parts: una primera sessió de dues hores amb l’entitat per fer una diagnosi 'express' en clau feminista de l’entitat i identificar un aspecte prioritari a treballar (pot ser la generació de protocols, la necessitat de formació en una temàtica o un procés de revisió interna). Des d’Obliqües farem una proposta de temàtica de treball i dissenyarem un procés de vuit hores d’acompanyament.

Treballarem combinant la formació, el debat polític, la facilitació que posa al centre les necessitats de l’entitat i la planificació estratègica per enfocar-nos a un resultat concret i aplicable. Per cuidar les agendes de totes, també tindrem en compte formats virtuals i presencials, depenent les prioritats del grup. Finalment, elaborarem un document de recomanacions i punts claus del procés, per tal que l’entitat tingui pistes per on continuar de forma autònoma. Després d’aquest procés, des del CJB es faran sessions de seguiment.

Les entitats que no guanyin també podrien sol·licitar un acompanyament pel seu compte, no?

I tant, nosaltres estem obertes a noves propostes i ens excita que cada cop siguem més les persones que apostem per fer canvis organitzacionals i estratègics a les entitats i col·lectius!

Entenc, doncs, que la demanda de consultories ha augmentat darrerament?

En els últims anys, la demanda ha augmentat, ja que la consciència ha augmentat, hi ha eines a l’abast de les organitzacions que permeten identificar resistències i actuar-hi i s’han despertat moltes alertes. A més, són moltes les formiguetes feministes que treballen o fan el seu activisme en entitats i que reclamen processos de treball interns per millorar les seves entitats i ser coherents.

Les entitats catalanes tenen costum de demanar consultories i fer processos de canvi? O els hi costa?

En els últims anys, la força dels feminismes al carrer ens ha sacsejat de dalt a baix a les entitats. Molts col·lectius han vist que no estan exempts de relacions de poder i que, com fa dècades que denuncien els feminismes, ser una entitat feminista fa referència a les accions i posicionaments públics, però també a anar a transformar les entranyes, per qüestionar i transformar les pròpies estructures.

La dificultat no és tant a demanar una 'ajuda externa', sinó que ve una mica abans. El que costa més a les entitats (o més ben dit a algunes persones de les entitats) és acceptar que no són perfectes i reconèixer que dins seu existeixen relacions de poder i, per tant, també formen part de l'engranatge del patriarcat. És quan superen aquestes resistències inicials quan contemplen la idea de demanar ajuda externa. I fer-ho implica un compromís polític real de l’entitat, no es pot fer un canvi sobre el paper i prou.

Quin tipus de consultories us demanen més?

Doncs fins ara amb el que ens hem trobat més han estat demandes d’acompanyaments 'express' per a col·lectius que estaven impulsant campanyes d’incidència. Els hem ajudat amb pistes claus sobre definició d’objectius, així com de disseny de campanyes de comunicació i de noves narratives.

També hem fet bastants formacions, a entitats de justícia global i entitats educatives, per aplicar l’Enfocament de Gènere i basat en Drets Humans (EGiBDH), com també per a la comunitat universitària sobre com impulsar campanyes d’activisme i incidència feminista.

I no us sol·liciten projectes de llarga durada?

Des de fa poques setmanes, ens han arribat dues propostes que ens engresquen molt, que són els acompanyaments de dues entitats en els seus processos de canvi organitzacional per incorporar l’enfocament feminista de forma transversal. Es tracta de projectes que necessiten molta energia, temps i voluntat política de les entitats i les persones que en formen part.

Així que és un plaer veure el compromís d’algunes entitats i les ganes per transformar-se i adoptar agendes feministes!

Quines formacions oferiu?

Ens dirigim a organitzacions, col·lectius i defensores de drets humans a qui oferim formacions en campanyes d’incidència i comunicació transformadora per provocar canvis de narratives; formacions en eines d’incidència social i política; formacions per descobrir i aplicar correctament l’Enfocament de Gènere i basat en Drets Humans (EGiBDH) per tal de desenvolupar projectes transformadors reals i finalment, formacions-debat sobre canvi organitzacional feminista.

També hem impartit un curs a la UPF sobre activisme i incidència feminista molt pràctic i aterrat a campanyes a l’àmbit universitari, i ens agradaria poder-ho treballar a altres universitats perquè els resultats han estat molt potents!

També realitzeu campanyes d’incidència política i social pròpies, oi?

Si, a Obliqües tenim clar que ens volem mullar per construir una societat més justa i feminista! Per això ens unim a moviments socials, organitzacions i defensores de drets humans i les assessorem o acompanyem en les seves campanyes d’incidència política i social, sabent que sumem juntes.

Ho fem de dues maneres: oferint una sessió d’assessorament gratuïta sobre incidència i comunicació activista de dues hores a col·lectius amb pocs recursos, i unint-nos a col·lectius i organitzacions feministes amb qui idear i desenvolupar campanyes d’incidència política i social conjuntament. Per exemple, l’any passat vam estar acompanyament a un grup de persones que havien patit agressions sexuals durant la infància en dissenyar la seva campanya d’incidència i esperem poder-ho fer amb altres col·lectius.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari