Àmbit de la notícia
Social

Arantxa de Lara: "El voluntariat és una eina per a créixer i veure altres realitats que de vegades no veiem"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • Voluntariat hospitalari amb la Fundació Enriqueta Vilavecchia
    Font: Fundació Enriqueta Vilavecchia
  • Taller de mandales a l'Hospital de Sant Pau i la Santa Creu
    Taller de mandales a l'Hospital de Sant Pau i la Santa Creu Font: Fundació Enriqueta Vilavecchia
  • L'acompanyament als nens i joves dels i les voluntàries afegeix valor a la qualitat del servei hospitalari.
    L'acompanyament als nens i joves dels i les voluntàries afegeix valor a la qualitat del servei hospitalari. Font: Fundació Enriqueta Vilavecchia

Parlem amb l'Arantxa de Lara de l'àrea Voluntariat i Activitats de la Fundació Enriqueta Villavecchia sobre la tasca dels i les voluntàries que a través de la Fundació acompanyen infants i joves malalts de càncer o altres malalties greus.

Quina és la missió de la Fundació Enriqueta Villavecchia? A què es dedica?

L’entitat es va constituir a Barcelona el 1989 com a entitat sense ànim de lucre, de caràcter benèfic-assistencial.

La nostra missió és aconseguir la millor qualitat de vida possible dels nens i joves malalts de càncer o altres malalties greus, per garantir el suport i l’acompanyament necessari a les famílies. Així com promoure avenços en l’assistència, la investigació i la formació en el camp de l’Oncologia, l'Hematologia, les Cures Pal·liatives i l’atenció en cronicitat complexa en pediatria.

Treballem per aconseguir que tinguin cobertes les seves necessitats de manera integral i la millor qualitat de vida possible, així com vetllar perquè els seus drets fonamentals siguin respectats.

Quin tipus de voluntariat es du a terme des de la Fundació?

El voluntariat de la Fundació és, fonamentalment, d’acompanyament al domicili i a l’hospital, i la seva finalitat és prevenir la sobrecàrrega familiar facilitant escenaris de comunicació i estones de respir familiar. Els voluntaris proporcionen espais de joc, estimulació, aprenentatge i entreteniment. On també es facilita el préstec de material de joc, audiovisual tant a l’hospital com al domicili.

Tanmateix els voluntaris acompanyen als nens i joves en activitats de caràcter lúdic, esportiu i cultural, experiències noves i engrescadores per animar i ajudar a superar els tractaments i els seus efectes. Fan costat durant el procés de resocialització quan s’acaben els tractaments i cal adaptar-se de nou a la rutina quotidiana, amb les possibles seqüeles de la malaltia i dels tractaments.

El nostre equip de voluntariat dona suport per pal·liar sentiments de solitud o de manca d’empara durant i després del tractament.

El voluntariat hospitalari en quins centres es realitza?

La Fundació gestiona voluntaris a les plantes de pediatria de l’Hospital Sant Pau i la Santa Creu i a l’Hospital Germans Trias i Pujol.

Quin tipus de tasques duen a terme les persones voluntàries en l’àmbit hospitalari?

El Voluntariat Hospitalari concretament, consisteix a oferir espais d’acompanyament, joc i entreteniment als nens i joves durant els ingressos hospitalaris, presència i dinamització de les sales de joc de l’àrea de pediatria, i servei d’acompanyaments a les habitacions, així com el manteniment del material de préstec i de joc.

Una tasca  important, poc visible en les àrees de pediatria, és el manteniment del  material de joc. Els voluntaris netegen, endrecen, desinfecten i esterilitzen; mantenen les joguines i els contes, garantint unes condicions higièniques del material molt importants en l’àmbit hospitalari i en el context actual, encara més.

Tant a l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu com a l’Hospital Germans Trias i Pujol, s’atén tota l’àrea de pediatria, no solament els nens amb malalties oncològiques o hematològiques, i s’incorporen els espais d'Hospital de Dia, urgències i UCI pediàtriques.

Quins perfils de gent formen part de l’estructura voluntària de la vostra Fundació?

Els voluntaris de la Fundació són majors d’edat i amb perfils molt heterogenis, tant en edat com en formació/professions, fet que ens permeten adaptar-nos millor tant a les necessitats dels nens i joves, com als projectes de la Fundació.

En què consisteix la formació prèvia que oferiu a tots i totes les voluntàries?

Entenem la formació del voluntariat com l’eina clau per perseguir uns paràmetres de qualitat adients en aquest programa, per dotar-lo de rigor i de coherència. Formar significa donar informació, però també emmarcar l’actuació, donar eines, recursos i espais de treball per capacitar als candidats a voluntaris per portar a terme la seva tasca correctament.

La formació inicial és obligatòria per a incorporar-se a l’equip de la Fundació Villavecchia,  té una durada de 12 hores on tractem tres dimensions del nostre voluntariat. Les tres sessions es divideixen en els aspectes mèdics de les malalties oncològiques, de llarga durada i/o limitants, la dimensió psicosocial i l’essència del voluntariat.

I la formació continuada?

La formació continuada la plantegem com una forma d’ampliar i enriquir la preparació i les capacitats, però també com una manera de fer de la formació una eina de treball continuat i un recurs útil pels voluntaris. Són formacions que cobreixen els diferents aspectes del voluntariat i de la persona, on es tracten temes com el dol, acompanyament, escolta activa, comunicació...

Què creieu que aporta el voluntariat hospitalari en els infants i joves que s’hi troben ingressats? I en les seves famílies?

Els voluntaris donen espais de respir a les famílies per a gestionar la complexitat que suposa tenir als seus fills ingressats a l’hospital. Fan acompanyament als nens i joves per a fer més fàcil i entretinguda la seva estada a l’hospital, afegint valor a la qualitat del servei hospitalari. De vegades un somriure, una mirada, una paraula… són suficients per a donar una mica suport en difícils moments de l’hospitalització.

Del retorn que us fan les persones voluntàries, que se n’enduen elles d’aquesta col·laboració? Què els aporta a elles l’experiència?

El voluntariat és una manera de veure i viure la vida, una manera de ser. Els voluntaris no esperen res a canvi, no és un intercanvi. El voluntariat és una eina per a créixer, evolucionar i veure altres realitats que de vegades, si no ens aturem, no veiem.

Tot i que al final és un 'win to win'… tothom guanya. Els voluntaris sempre diuen que reben més del que donen. Però donen molt i suposen un gran suport tant pels nens i joves com per a les seves famílies.

Solen ser voluntariats a mitjà o llarg termini?

A les persones que s’incorporen a l’equip els hi demanem un compromís a mig/llarg termini. Creiem que el nostre és un voluntariat que necessita un recorregut i un compromís, per a poder fer bé la tasca i també per a poder descobrir l’essència.

L’acompanyament a nens i joves malalts, implica una complexitat emocional que requereix una preparació personal d’una banda per a poder fer correctament el suport, i d’altre com a mesura de cura personal per a evitar que el voluntari se sobreimpliquin.

L’equip de voluntariat de la Fundació Villavecchia és la columna vertebral al voltant de la qual gira l’acompanyament als nens i joves, la filosofia és cuidar-los i donar-los suport amb eines com la formació, reunions de seguiment o trobades on posar en valor la gran feina que fan. Aquesta és la nostra fórmula per a mantenir el compromís de l’equip.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari