Àmbit de la notícia
Cultural

El món sardanista no vol tornar enrere

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Els primers aplecs es van celebrar al mes de juliol.
    Els primers aplecs es van celebrar al mes de juliol. Font: Amics de la sardana d'Artés Font: Amics de la Sardana d'Artés.
  • Les sardanes es ballen amb mesures de seguretat per prevenir contagis.
    Les sardanes es ballen amb mesures de seguretat per prevenir contagis. Font: Amics de la sardana d'Artés Font: Amics de la Sardana d'Artés.
  • L'activitat al món de les sardanes ha baixat un 90%.
    L'activitat al món de les sardanes ha baixat un 90%. Font: Amics de la sardana d'Artés Font: Amics de la Sardana d'Artés.

Les noves restriccions arran dels rebrots de la Covid-19 generen preocupació en una activitat que està fent molts esforços per tornar a la normalitat.

El món sardanista torna a mirar amb neguit els dies que venen. És un sentir general al sector de la cultura: ara que tot just intentava aixecar el cap després de mesos molt complicats, en què ha patit de valent els efectes de la pandèmia, les noves restriccions imposades per la revifada de la Covid-19 generen molta inquietud. 

“La recuperació de l’activitat després del confinament avança molt lentament, hi hem posat molt d’esforç però ens està costant, i ara estem molt espantats amb l’aparició de tots aquests rebrots que poden tirar-ho tot enrere un altre cop”, explica Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya

Així doncs, un horitzó amb noves restriccions generalitzades fa feredat en el món sardanista. Més ara, que venen els mesos de més activitat i semblava que la sardana començava a revifar.

Si més no, juliol va començar amb perspectives esperançadores. Es van celebrar els primers aplecs, ballades i concerts i les sardanes van tornar a Banyoles, Artés, Manlleu o el pla de la Catedral de Barcelona, on s’hi va celebrar un concert amb la cobla Ciutat de Terrassa. “Les ballades és el que està costant més pel tema del contacte, el que més es fa són concerts i audicions”, detalla Tresserras

Tot, com no podia ser d’una altra manera, entre moltes mesures de seguretat per prevenir contagis. Aforaments limitats, identificació dels participants, distància de seguretat entre els músics i també entre el públic i l’ús de la mascareta, així com la desinfecció de mans abans i després de ballar són algunes de les mesures que s’estan aplicant. 

Malgrat tot, no hi ha una normativa de seguretat específica per a les sardanes, atès que la confederació encara no ha rebut resposta del PROCICAT en relació amb els dos protocols per prevenir contagis que li va remetre. I això, com està passant a tot el sector de la cultura, genera confusió. “Estem a l’espera que se’ns digui alguna cosa, fins ara no hem obtingut cap resolució en aquest sentit”, explica Tresserras

Tanmateix, l’impacte de les noves mesures contra la Covid-19, que la Generalitat ja ha decretat per a algunes zones més afectades com Barcelona i la seva àrea metropolitana o el Segrià i la Noguera, preocupa i molt en un sector molt damnificat pels estralls del coronavirus.

I és que, el balanç de la pandèmia per al món sardanista és feixuc: prop d’un miler d’actuacions cancel·lades i més d’un milió d’euros de pèrdues d’ingressos. I la recuperació, lenta. “La factura de la Covid-19 està sent molt gruixuda”, apunta Tresserras, que posa xifres a la davallada de l’activitat: “de les 100 actuacions setmanals que es feien els mesos d’estiu ens hem quedat en unes 10 i la cosa no pinta gaire bé”, detalla el president de la confederació.

A la dificultat per organitzar esdeveniments s’afegeix el lògic descens del públic que s’apropa als aplecs i ballades. Tresserras ho troba normal: “A la gent li està costant tornar, perquè el que vol és ballar, però està espantada”, lamenta. I és clar, subratlla, això, de retruc, fa que “les entitats s’estiguin dosificant i no volen fer ballades o concerts amb poca audiència perquè no surt a compte”.

Una de les situacions que més preocupa al món sardanista és la dels músics de les cobles, atès que molts depenen professionalment d’aquesta activitat. La cascada de cancel·lacions els ha posat en una posició molt complicada i les perspectives no són gens falagueres. ”Estem molt en precari, s’han perdut moltes actuacions i les poques que es fan es cobren a un preu molt més baix. Estem intentant posar tots els esforços en aquesta direcció perquè és la major preocupació que tenim”, assegura Tresserras.

Preocupa la situació dels músics de les cobles. Font: Amics de la Sardana d'Artés.  

Així, no és d’extranyar que avui el futur s’albiri poc esperançador. Mala peça al teler per a Tresserras: “Sincerament, fa 15 dies erem molt més optimistes que avui. No hi veiem una solució clara i comencem a pensar que fins que no hi hagi una vacuna o un medicament al món de la cultura, també a les sardanes, tot es farà en comptagotes”.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari