Àmbit de la notícia
Ambiental

Urbamar: anàlisi de la biodiversitat marina gràcies a la ciència ciutadana

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • Urbamar és un projecte de ciència ciutadana que permet conèixer la riquesa litoral i marina de les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona
    Font: Anèl·lides
  • Gràcies a la participació ciutadana s’aconseguiran dades que les persones investigadores faran servir per la recerca
    Gràcies a la participació ciutadana s’aconseguiran dades que les persones investigadores faran servir per la recerca Font: Anèl·lides
  • Les dades permetran elaborar el primer mapa d’espècies marines presents als tres municipis per conèixer l’entorn natural
    Les dades permetran elaborar el primer mapa d’espècies marines presents als tres municipis per conèixer l’entorn natural Font: Anèl·lides

La participació ciutadana ajudarà a crear la primera guia subaquàtica, una exposició itinerant i un mapatge de la biodiversitat marina i litoral de les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

L'ecosistema marí pot ser un gran desconegut per la ciutadania. Quines espècies hi viuen o quins organismes es poden trobar al nostre litoral és el que descobriran les persones que participin a Urbamar, una iniciativa d'Anèl·lides - serveis ambientals marins, per conèixer la riquesa litoral i marina de les platges de Barcelona, Badalona i Sant Adrià del Besòs a través de la ciència ciutadana. 

Amb d'activitats aquàtiques gratuïtes, la ciutadania anirà aportant dades pel mostreig que posteriorment analitzarà la comunitat científica per fer el reconeixement de les espècies. Gràcies a una càmera subaquàtica es fotografiaran tots els organismes que es trobin. Aquestes imatges donaran forma a la guia subaquàtica de les espècies presents al litoral barceloní

Per dur a terme el mostreig, es realitzaran sessions d’immersió lleugera, o 'snorkel', i submarinisme en les que Anèl·lides i Oceánicos proporcionaran tot el material necessari. Es repartiran neoprens, aletes, mascaretes, tubs i boies de seguretat. A més de les càmeres subaquàtiques perquè les persones que participin puguin fotografiar els organismes. Gràcies a la plataforma Natusfera, es realitzaran les sessions de reconeixement d’espècies per crear el mapatge de la biodiversitat marina. 

Les fotografies realitzades durant les immersions, formaran part també d’una exposició divulgativa als diferents espais cedits pels ajuntaments. S’espera que la guia, l’exposició i el mapatge siguin la base de conscienciació sobre la conservació marina i litoral dels municipis.

Activitats gratuïtes per a tota la ciutadania

El projecte oferirà sessions gratuïtes d’'snorkel' i submarinisme subvencionades pel Ministeri de Ciència i Innovació, dins l’ajuda pel foment de la cultura científica, tecnologia i de la innovació de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT). 

Les activitats es faran a l’agost i setembre del 2020 en diferents dies de la setmana i necessiten inscripció prèvia. Els dijous es farà esnòrquel amb els joves dels Casals, els caps de setmana seran per esnòrquel amb la ciutadania en general i els dimecres serà el torn de les immersions submarinistes.

El projecte va dirigit als casals i els centres per joves dels barris de les ciutats litorals, tenint en compte “els més vulnerables econòmicament per apropar-los a l’entorn marí” segons Anèl·lides, la ciutadania a partir de 14 anys amb bona capacitat de natació i els submarinistes d’Open Water.

Ciència ciutadana per conscienciar 

Les persones que hi participin podran obtenir informació de qualitat de la biodiversitat marina i litoral, i ser conscients de les conseqüències de les activitats humanes a la costa. A més, es promou el manteniment i la cura dels espais marins del municipi i donarà a conèixer la riquesa natural del litoral de l’Àrea Metropolitana. 

Urbamar vol enfortir els vincles entre la ciutadania i els recursos naturals per augmentar la corresponsabilitat en la seva preservació i conservació. La iniciativa pretén conscienciar de la importància dels organismes marins presents al supralitoral, intermareal i infralitoral de les platges urbanes de Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari