Àmbit de la notícia
Internacional

Open Arms torna al Mediterrani central en missió humanitària

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Open Arms reprèn la seva activitat humanitària. Font: Open Arms.
    Open Arms reprèn la seva activitat humanitària. Font: Open Arms. Font: Open Arms
  • El vaixell Open Arms viatjarà al Mediterrani central en els pròxims dies.
    El vaixell Open Arms viatjarà al Mediterrani central en els pròxims dies. Font: Open Arms. Font: Open Arms
  • La pandèmia no ha aturat la crisi migratòria que desagna el Mediterrani.
    La pandèmia no ha aturat la crisi migratòria que desagna el Mediterrani. Font: Open Arms. Font: Open Arms

A bord del veler Astral, l’ONG ha posat rumb a la zona per ajudar a pal·liar una tragèdia que no té aturador.

La tragèdia humanitària que té lloc en aigües del Mediterrani no s’ha aturat amb la pandèmia. Només cal donar un cop d’ull a les últimes notícies que arriben de la ruta migratòria més mortífera del planeta: 45 persones han mort -entre elles, cinc nens- en un nou naufragi, el pitjor d’enguany, mentre intentaven arribar a Europa des de la costa de Líbia, segons ha informat l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

La crisi sanitària global derivada de la Covid-19 ha emmascarat altres emergències, com la climàtica i la migratòria, que segueixen colpejant el planeta i que cal abordar amb urgència. En aquest sentit, Open Arms torna a fer un pas endavant i ha posat en marxa una nova missió de rescat per pal·liar el drama humanitari que afecta aquesta zona del món.

L’Astral ha salpat i navega rumb al Mediterrani central on realitzarà una missió d’observació i vigilància durant les pròximes setmanes, explica Open Arms en un comunicat. Així, l’ONG reprèn l’activitat humanitària després d’uns mesos de confinament a Fuerteventura, un temps que s’ha aprofitat per reparar i posar a punt l’Astral, que ja està camí del Mediterrani central. A més, durant la pandèmia, l’organització també ha realitzat diverses accions per col·laborar en la lluita contra la Covid-19.

Open Arms exposa que torna al mar “davant l’escassa presència d’organitzacions humanitàries a la frontera més letal del planeta, fruit d’una estratègia de criminalització i d’obstacles administratius dels països riberencs per bloquejar la flota humanitària que opera a la zona”. Ho fa amb tres objectius clars: documentar tot allò que hi està passant, activar les administracions responsables de la protecció dels drets humans i garantir la intervenció ràpida en cas de necessitat.

En un vídeo compartit a les xarxes socials, el fundador de l’ONG, Òscar Camps, alerta des de l’Astral que “durant aquests darrers mesos han seguit arribant embarcacions i han seguit naufragant i morint persones” a l’àrea del Mediterrani Central, que Camps descriu com “la frontera més mortífera del planeta”. En aquest sentit, insisteix que, al llarg d’aquest any, a la zona ja han mort prop d’un miler de persones i lamenta la poca informació que arriba sobre la situació real.

Malauradament, la tragèdia humanitària que sacseja el Mediterrani no és nova, ben al contrari, però, segons Open Arms, “s’ha agreujat en els darrers mesos arran de la consolidació d’acords inhumans entre Itàlia, Malta i el Govern de Trípoli”, que incompleixen tractats internacionals i lleis marítimes de protecció de la vida i segueixen abandonant persones en aigües internacionals, apunten des de l’ONG.

L’Open Arms viatjarà a la zona en els pròxims dies

Encara hi ha molta feina per fer. Per això, l’organització ha explicat que en els pròxims dies el seu vaixell insígnia, l’Open Arms, que està ultimant els preparatius per viatjar a la zona des del port de Borriana, rellevarà l’Astral en la seva missió.

I és que, la situació, lluny de millorar, segueix sent molt crítica. Recentment, un informe conjunt de l’OIM i l’ACNUR xifrava en, almenys, més de 300 les persones que han mort al Mediterrani aquest 2020. No obstant això, com comenta Òscar Camps, les dues organitzacions adverteixen que és molt probable que la xifra sigui molt més alta atès que cada setmana parteixen ‘embarcacions fantasma’ des de Líbia sense que constin a cap registre.


 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari