Bates solidàries contra la Covid-19, una iniciativa que no s’atura a Osona
Comparteix
Sant Tomàs i Osonament donen continuïtat a la confecció de bates del pavelló Gurb per a professionals del Consorci Hospitalari de Vic.
Els mesos més forts de la pandèmia van portar un degoteig d’iniciatives solidàries arran del país. Una d’aquestes és la que va tenir lloc a la comarca d’Osona, concretament amb la confecció de bates de plàstic termosegellades per subministrar material a sanitaris i sanitàries del Consorci Hospitalari de Vic. El pavelló de Gurb, situat al municipi que rep el mateix nom, va ser el taller on es van confeccionar les bates solidàries que ara, després dels pitjors mesos, encara continua.
Les entitats Sant Tomàs i Osonament, mitjançant els seus centres especials de treball Tac Osona i CET Areté, donaran continuïtat a la iniciativa del passat mes d’abril. “És una tasca doble: s’ajuda als centres sanitaris i es dona igualtat d’oportunitats a les persones amb discapacitat intel·lectual i a les persones amb problemes de salut mental”, ha destacat Mercè Generó, gerent de l’entitat de salut mental Osonament. Les bates, que van a sobre dels equips de protecció homologats del personal sanitari, són d’un sol ús i es confeccionen gràcies a màquines de termosegellat cedides per Casa Tarredellas.
La iniciativa va néixer gràcies a la força del voluntariat de la comarca d’Osona durant l’època del confinament. L’Ajuntament de Gurb, ens municipal que va liderar el projecte, va mobilitzar els seus regidors i regidores per, de manera voluntària, confeccionar les bates des del pavelló del municipi. En aquest sentit, el voluntariat eren els treballadors i treballadores del mateix ajuntament, fins que durant el desconfinament es van adonar que es necessitaven més mans i van acudir a les entitats socials. Al dia confeccionaven unes 2.000 bates.
.@Osonament i @SantTomas_ donen continuïtat al taller de bates per a sanitaris que va començar al pavelló de Gurb.
— Ajuntament de Gurb (@AjuntamentGurb) September 8, 2020
Són les bates que es van començar a elaborar, llavors de manera altruista, en un taller amb implicació d’ajuntaments d'#Osona i de @C_Tarradellas.
Via: @EL9TV pic.twitter.com/lkH9nnGund
"Es fa amb treballadors per un tema de seguretat i hem decidit fer-ho en el pavelló de Gurb perquè justament permet mantenir les distàncies de seguretat mínimes per poder fer operacions d'aquest tipus", va assegurar Josep Casassas, alcalde de Gurb, en declaracions a mitjans. "Sempre hem comptat amb àngels de la guarda que hi ha a Osona, que són extraordinàriament solidaris", va afegir Miquelina Saborit, responsable de comunicació i màrqueting de Casa Tarradellas.
“A Osonament ens ha anat molt bé perquè ens ha permès poder activar persones que estaven en ERTO”, ha afirmat Generó. Des de l’entitat destaquen que el confinament va empitjorar la salut mental de persones amb trastorns i el fet de venir a fer una activitat com és la confecció de les bates ha motivat a sortir de casa i tornar a agafar confiança.
Amb aquesta continuïtat, el Consorci Hospitalari de Vic rebrà 20.000 unitats, per tant en aquest nou cicle entren en joc persones treballadores. És aquí on s’han sumat els dos CET de les entitats osonenques que compten amb persones treballadores que tenen una malaltia mental o discapacitat intel·lectual. Aquesta segona fase ja no té com a base el voluntariat, sinó que és un encàrrec remunerat. I a diferència de l'abril, la confecció es realitza ara als tallers de Sant Tomàs i Osonament.
Els processos que es fan tant a Sant Tomàs com a Osonament són tallar la bobina, modificar el plegat del plàstic i tallar-lo a partir del patró, segellar les bates, confeccionar-les, plegar-les i embossar-les.
Es valora la possibilitat de confeccionar gorros reutilitzables
A més de les bates, s’està valorant la possibilitat que des del centre especial de treball d’AdfoCET es pugui donar cobertura a les necessitats de gorros reutilitzables. En primer lloc, s’ha de definir el perfil de material i disseny adient als requeriments del Consorci Hospitalari de Vic. Durant els darrers mesos, l’Hospital de Vic ha rebut gorros de diferents característiques lliurats de forma altruista per diverses entitats i que coexisteixen amb els gorros d’un sol ús.
D’aquesta manera, entre Sant Tomàs, Osonament i ADFO s’estan coordinant per ajudar als centres sanitaris a fer front a la pandèmia de la Covid-19, a la mateixa vegada que estan donant oportunitats a persones amb problemes de salut mental, discapacitat intel·lectual i discapacitat física.
Afegeix un nou comentari