Setmana Europea de la Mobilitat: 5 entitats que lluiten per un canvi en el model de transport
Comparteix
Sota el lema 'Per una mobilitat sense emissions', la SEM promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, i vol transmetre la voluntat d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050.
'Per una mobilitat sense emissions'. Aquest és el lema d'enguany de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) que s'està celebrant al nostre territori i que s'allargarà fins al 22 de setembre. L'edició del 2020 vol transmetre la voluntat, expressada per la Comissió Europea, d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni l'any 2050, un repte més necessari que mai en un context de crisi sanitària, social i econòmica.
Mitjançant diverses accions de mobilitat dutes a terme per ajuntaments, empreses, ONG, escoles i altres actors, la SEM promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. Els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, en són grans exemples per aconsegur-ho. Visualitzar canvis possibles en l'ús de l'espai públic, millorar la qualitat de l'aire i la reducció de la contaminació, o potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, són altres tasques que promou les jornades.
A més, la SEM també incideix en la importància de l'accessibilitat en els transports sostenibles, i la necessitat de promoure un sistema de transport inclusiu per a totes les persones.
Accions de mobilitat
Les accions de mobilitat són activitats o actuacions que promouen la idea de mobilitat urbana sostenible. En total, 200 municipis catalans s’han adherit a l'esdeveniment. Enguany, alguns exemples, que se celebraran arreu del territori, són caminades, activitats relacionades amb la bicicleta, accions relacionades amb el transport públic i activitats sobre la qualitat de l’aire i el soroll.
D'altra banda, des de la Coordinació Nacional de la SEM animen als ajuntaments a implementar un centenar de mesures permanents, més enllà dels actes organitzats durant aquesta setmana, que promoguin una mobilitat sostenible, així com l'establiment de bones pràctiques a altres actors com ara les empreses o les entitats socials, per tal de fer un gir de cent vuitanta graus als hàbits de mobilitat i fomentant desplaçaments menys contaminants.
Algunes mesures permanents que es podrien promoure són el foment dels desplaçaments a peu i en bicicleta; nous espais d'estacionament segurs en les estacions de trens i autobusos; instal·lació d'un servei públic de reparació de bicis; creació de zones d'aparcament segures per a bicicletes; zones 30 i sistemes de control d'accés; i lq conversió en zona de vianants carrers i places o l'ampliació de voreres i els carrils bici a la calçada. L'ús de videoconferències o el teletreball també ajudaria a mantenir una mobilitat més sostenible.
Una de les activitats més destacades enguany és el concurs fotogràfic ‘ClicMob!’, que consisteix a fer fotografies sobre el transport i la mobilitat sostenible i publicar-les amb l’etiqueta #Mobilitat2020 a Instagram. Hi pot participar qualsevol persona física major de catorze anys i amb domicili a l'àmbit territorial de Catalunya. El premi a la millor fotografia és un abonament de transport per a tot un any. El segon premi és una estada a Vall de Núria, i el tercer, un bitllet a PortAventura per a dues persones.
Entitats que promouen la mobilitat sostenible
A Catalunya hi ha multitut d'entitats, associacions i cooperatives que lluiten per una millor mobilitat sostenible, ja sigui a través de l'ús del transport públic, les bicicletes, els patinets, els desplaçaments a peu o els cotxes elèctrics, en definitiva, la disminució dels vehicles cotaminants. No obstant això, hi han algunes que centren la seva tasca a promoure aquest canvi de mobilitat. Aquestes en son algunes:
1. Catalunya Camina
L'entitat Catalunya Camina centra la seva tasca en la millora de les condicions de mobilitat, a més de reforçar la seguretat dels vianants. L'entitat té com a objectiu promoure la defensa dels drets dels vianants a la ciutat; la utilització del màxim espai urbà, voreres, zones per a vianants, places i zones verdes per als vianants; la millora de la qualitat de vida vial i la defensa dels drets dels vianants; i l'ús de la bicicleta i la creació de carrils-bici suficients per a la ciutat, així com la millora i l'ús dels transports públics.
2. Bicicleta Club de Catalunya
El Bicicleta Club de Catalunya (BACC) és una associació ciclista que es dedica a impulsar i a promoure la bicicleta urbana com a vehicle de mobilitat quotidiana a la ciutat, i a defensar els drets i deures dels ciclistes i que puguin moure's de forma segura pels carrers de les ciutats i dels pobles. L'objectiu és construir un país que integri la bicicleta de forma real en la seva mobilitat quotidiana. A Xarxanet els vam entrevistar fa uns mesos per parlar d'un dels projectes que tenen: la biciesola.
3. Som Mobilitat
La Societat Cooperativa de Consumidors i Usuaris Som Mobilitat, té com a objectiu impulsar accions o projectes que contribueixin al fet que tots els desplaçaments dels seus socis siguin més sostenibles i contaminin menys el medi ambient, amb l'objectiu de reduir el nombre de vehicles acumulats a les ciutats. Ho fan mitjançant el disseny producció i finançament de nous serveis i productes tecnològics, el treball en xarxa amb altres cooperatives, d'acord amb principis com la mobilitat, la comunitat, la sostenibilitat, la qualitat i l'estalvi.
4. Promoció del Transport Públic
L'Associació per a la promoció del transport públic (PTP) fa vint-i-cinc anys que defensa el transport públic col·lectiu, així com el transport ferroviari de mercaderies, pensant en l'interès comú, sota els principis d'equitat social i protecció ambiental. Recentment, a Xarxanet vam parlar amb el Coordinador de l'oficina tècnica de l'entitat, Daniel Pi, en una entrevista en la qual ens va parlar de la necessitat de canviar el model de mobilitat, de redistribuir l'espai a la ciutat i les propostes que ha fet l'entitat per millorar la situació.
5. Associació de municipis per la mobilitat i el transport urbà
L'AMTU és una associació de municipis d’àmbit català que treballa per la millora de la mobilitat i de les infraestructures de transport públic arreu del territori. Amb 109 entitats associades, l'Associació de municipis per la mobilitat i el transport urbà dona suport tècnic, jurídic i administratiu als seus associats en matèria de mobilitat, infraestructures i transport públic. El seu objectiu és assolir un finançament estable pels municipis associats, per tal que puguin fer front al manteniment i la millora dels seus transports públics, entre d'altres.
Afegeix un nou comentari