Àmbit de la notícia
Social

Marta Campo: “Fent voluntariat amb persones amb autisme t’adones de la pluralitat d’aquesta condició”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • L'entitat compta amb un servei d’integració sensorial, servei de suport a les famílies i servei d’impressió diagnòstica. Font: Junts Autisme.
    L'entitat compta amb un servei d’integració sensorial, servei de suport a les famílies i servei d’impressió diagnòstica. Font: Junts Autisme. Font: Font: Junts Autisme.
  • Les activitats per les quals necessiten el suport del voluntariat són els dos casals d’oci. Font: Junts Autisme.
    Les activitats per les quals necessiten el suport del voluntariat són els dos casals d’oci. Font: Junts Autisme. Font: Font: Junts Autisme.
  • La fundació ofereix formació sobre què és el TEA i com gestionar diferents situacions en un context d’oci. Font: Junts Autisme.
    La fundació ofereix formació sobre què és el TEA i com gestionar diferents situacions en un context d’oci. Font: Junts Autisme. Font: Font: Junts Autisme.

La responsable de comunicació i projectes de Junts Autisme explica en què consisteix el voluntariat de l’entitat i com treballen amb infants i joves amb Trastorn de l’Espectre Autista (TSA).

Què és Junts Autisme?

Junts Autisme és una fundació sense ànim de lucre que treballa per oferir a les persones amb autisme, durant tota la seva vida, els serveis necessaris perquè puguin viure de la manera més independent, digna i amb sentit possible tot acompanyant també a les famílies.

Actualment esteu engegant algun projecte?

Tenim diferents projectes en marxa, el més important és el d’intervenció psicoeducativa en el qual donem suport a diferents infants i joves mitjançant tècniques cognitiu-conductuals, la validesa de les quals ha estat provada científicament. A més tenim servei d’integració sensorial, servei de suport a les famílies, servei d’impressió diagnòstica, un programa de transició a la vida adulta i el servei d’oci i temps lliure, en el qual s’inclou el pla de voluntariat.

En què consisteix la vostra campanya de voluntariat?

La campanya consisteix en la recerca de persones que estiguin interessades en donar un cop de mà i conèixer de prop el món de l’autisme a través de les nostres activitats d’oci. Hem fet una convocatòria per xarxes. És un any ple d’incerteses i necessitem la certesa de persones que vulguin ajudar, compartir, divertir-se i aprendre per tal d’oferir un servei de qualitat als infants i joves amb autisme.

Les activitats per les quals necessitem el suport del voluntariat són els dos casals d’oci que tenim, l’infantil (3-8 anys) i el ‘teenager’ (9 a 15 anys). Es duen a terme un dissabte al mes, el casal infantil en horari de matí, de 10 a 13:30, i el ‘teenager’ en horari de tarda, de 17 a 20:30, i les activitats estan adaptades a l’edat dels i les participants.

Què oferiu a les persones que s’ofereixin voluntàries?

Oferim formació sobre què és el TEA i com gestionar diferents situacions en un context d’oci. També oferim formació sobre drets i deures del voluntariat. I enguany farem un test serològic a tot el voluntariat just abans de començar els casals de cap de setmana.

Quin perfil esteu buscant?

Estem buscant persones que vulguin ajudar, compartir, aprendre i divertir-se. No poden ser voluntàries persones menors de 16 anys, però no hi ha límit d’edat i hi ha condicionants de currículum.

Es pot presentar gent sense experiència prèvia en el sector?

Sí. Donarem formació sobre autisme i farem un seguiment del voluntariat. En tot moment les persones voluntàries estaran acompanyades de personal especialitzat en autisme i sempre estarem disponibles per a resoldre dubtes.

Quines tasques portaran a terme?

Acompanyament i suport a les terapeutes i monitores durant les activitats, seguiment i suport als infants, proposta d’activitats i suport en l’organització.

Quina és l’experiència que s’han portat les persones voluntàries d’anys anteriors?

Creiem que l’experiència de la majoria és bona perquè moltes i molts han repetit. El que se sent donant part del teu temps a persones amb autisme és molt gratificant, perquè te n’adones de la pluralitat d’aquesta condició i de l’heterogeneïtat del món en el que som. La diversitat funcional forma part d’aquest món i les persones amb discapacitat tenen el dret de viure una vida feliç i plena de sentit, i això passa, primer, per tenir una infància feliç.  

Què li diries a tota la gent que està pensant si apuntar-se o no?

Els diria que si volen viure una experiència enriquidora, divertida i que els canviarà la perspectiva, ens truquin i s’acostin a la nostra fundació. Després cadascú ho viurà a la seva manera i poder compartir aquesta pluralitat d’experiències i posar-les al servei d’infants i persones que les necessiten és preciós.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari