La FCAC i Espigoladors signen un conveni per garantir el dret a una alimentació saludable
Comparteix
L’objectiu de l’acord es reduir les pèrdues alimentàries al sector primari i lluitar contra la pobresa alimentària.
Aquest octubre, la Fundació Espigoladors ha signat un conveni de col·laboració amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entitat que agrupa 195 cooperatives agràries amb presència a tot el territori català. Amb aquest acord es pretén contribuir a la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector primari i fomentar el dret a una alimentació saludable per a tota la població.
Marc Farrés, responsable de l’àrea d’espigolament de la fundació, explica que és un pas endavant que millorarà la gestió de l’activitat i els permetrà arribar a més persones productores. “Gràcies a l’acord podrem accedir als triatges que ja estan collits i les minves dels pagesos per distribuir aquests excedents a les entitats socials del territori”.
Sinergies entre entitats
L’objectiu del conveni és potenciar i fomentar entre les entitats associades de la FCAC la col·laboració amb Espigoladors per realitzar accions de recollida a les centrals hortofrutícoles. D’aquesta manera, es recol·lectarà fruita i verdura que no té sortida al circuit comercial per distribuir-la a entitats socials i punts de distribució gratuïta d’aliments. En la mateixa línia, també es pretén promoure els espigolaments als camps de fruita i horta.
La presidenta de la Fundació Espigoladors, Mireia Barba, assegura que “l’acord amb la FCAC és una molt bona notícia i un gran pas per consolidar la nostra aliança amb el sector primari. Volem anar de la mà dels productors i productores en la lluita contra les pèrdues alimentàries als camps i reivindicar el paper de l’espigolament com una eina amb un gran potencial de sensibilització i dinamització del territori”.
“Per altra banda, sumem forces per donar resposta a les demandes d’ajuda alimentària que s’han incrementat arran la crisi de la Covid-19, posant èmfasi en la necessitat de garantir l’accés a aliments saludables, fruita i verdura, a tota la ciutadania”, afegeix Barba.
Aquesta setmana hem signat un acord de col·laboració amb @coopagrariesCAT. Avui en parla @agriculturacat! #aprofitemelsalimentshttps://t.co/vz5LUXN0xz
— Espigoladors (@espigoladors) October 9, 2020
Guia de bones pràctiques
La signatura de l’acord ha coincidit amb la publicació recent de la ‘Guia de bones pràctiques per a un espigolament segur’, elaborada per la Fundació Espigoladors i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
“L’objectiu és donar garanties al sector de que la pràctica de l’espigolament es durà a terme d’una manera segura i organitzada, assegurant a les persones voluntàries perquè estiguin cobertes per qualsevol cosa que pugui passar”, apunta Farrés.
“La guia dona garanties de que el producte espigolat no entrarà en la cadena comercial, sinó que anirà destinat íntegrament a donació i aborda aspectes com la manipulació i la seguretat alimentària, amb garanties sanitàries dels productes que arriben al consumidor”, afegeix Farrés.
El document, que compta amb la participació de la FCAC, la Unió de Pagesos i l’IRTA, també tracta temes com els materials que són necessaris per l’activitat d’espigolar i estableix com formar a les persones voluntàries, indicant les pautes i elements per a un espigolament segur.
La guia ha suposat un pas molt rellevant per a la regulació de l’activitat d’espigolar, prevista en la llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris aprovada el passat mes de març pel Parlament de Catalunya.
Afegeix un nou comentari