Àmbit de la notícia
Ambiental

Les entitats, satisfetes amb les mesures contra la sobreafluència al Montseny que, tanmateix, "arriben tard"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Les noves mesures ajudaran a regular l'arribada de vehicles privats al Parc Natural del Montseny i al de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
    Font: Twitter @diba
  • Les restriccions entraran en vigor aquest cap de setmana.
    Les restriccions entraran en vigor aquest cap de setmana. Font: Twitter @diba
  • Quan els aparcaments estiguin plens, dotacions dels Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals i de personal dels parcs impediran l’accés dels vehicles.
    Quan els aparcaments estiguin plens, dotacions dels Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals i de personal dels parcs impediran l’accés dels vehicles. Font: Twitter @diba

Un operatiu conjunt de Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i personal dels Parcs regularà i restringirà els accessos als parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Les imatges de nombrosos vehicles privats aparcats als voltants del Parc Natural del Montseny, durant els darrers caps de setmana, feien evident el gran problema de la massificació de visitants que viuen els espais naturals des de fa anys, però que amb la pandèmia semblen haver-se accentuat. Aquesta és una de les lluites recurrents de les entitats que defensen la natura a tot el territori. Ara, sembla que les administracions han decidit posar fil a l'agulla per mitigar situacions que afecten tant els residents com el medi ambient.

La Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona han acordat una sèrie de noves mesures per restringir els accessos de vehicles als parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Així, un operatiu conjunt de Mossos d'Esquadra, Agents Rurals i personal dels Parcs regularà l'accés de vehicles als dos parcs, restringint el pas per carretera als parcs naturals quan els aparcaments estiguin plens.

Les mesures, que es posaran en marxa a partir d'aquest cap de setmana (23, 24, i 25 d'octubre), tindran com a objectiu "resoldre els problemes de caràcter social i mediambiental que ha provocat la sobreafluència de visitants", tal com assenyala la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. "Són problemes que van més enllà de la Diputació, ens afecten a tots i, sobretot, els divuit municipis del Montseny i els dotze de Sant Llorenç", afegeix Marín, que va anunciar que el PROCICAT aprovarà les mesures aquest mateix divendres.

En la mateixa línia, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, assegura que "evitarem que es repeteixin imatges com les d'aquest cap de setmana al Parc Natural del Montseny", posant de manifest la clara intenció de reforçar el respecte per una natura que està sent el destí postconfinament favorit dels catalans.

Entitats de defensa de la natura

Tot i que la problemàtica ha agafat volada darrerament per les imatges dels vehicles aparcats al voltant del Parc Natural del Montseny, des de les entitats s'assegura que és una situació que fa temps que es dona. "Fa més de dos anys que havíem reclamat aquestes mesures, no ara amb la Covid-19", explica el Carles Lumeras, de la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, que manifesta que és la sobreafluència és un fenomen que es dona des de fa deu anys i que sempre ha anat 'in crescendo'

"Hem plantejat aquestes mesures a través de la comissió consultiva del parc natural, així com a la taula de treball de transport del parc de la qual la Coordinadora en forma part", assegura, i lamenta que "sempre han estat rebutjades". Malgrat això, i que asseguri que són unes mesures que arriben tard, Lumeras es mostra satisfet que les administracions "comencin a escoltar la gent del territori, però ha costat moltíssim", afegeix.

Una de les mesures per la qual han lluitat més les entitats com la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny ha estat el reforç del transport públic. "No ha funcionat mai bé, perquè no ha estat mai ben plantejat, ni per freqüències ni horaris", explica Lumeras, que afegeix que no ha funcionat perquè no s'havia combinat amb mesures com les que s'activaran a partir d'ara per regular l'accés dels vehicles privats.

Aquestes peticions de les entitats, explica Lumeras, entren dins de l'òrbita de la proposta de llei presentada al parlament per a la protecció del Montseny. "Aquest és només una peça més de l'entramat de problemes que està patint un espai natural d'aquesta categoria com és el Montseny, que no deixa de ser un espai emblemàtic per a molta gent, i que volem tractar de corregir", manifesta.

Una altra de les entitats que han impulsat la Iniciativa Legislativa Popular (ILP-Montseny) és Ecologistes en Acció. Un dels seus membres, el Quim Pérez, també es mostra satisfet, però amb reserves. "Les mesures són benvingudes, però s'haurà de comprovar si són suficients", assegura. "Són reivindicacions que hem demanat des de fa temps", assenyala, i destaca, per exemple, les accions informatives que s'han fet als pobles de la zona i als vehicles que s'apropaven al parc.

"S'ha de fomentar que la gent que pugui accedir a la muntanya i no ho facin amb el seu vehicle privat", explica Pérez, que destaca que l'afluència de tants cotxes privats pot dificultar l'accés de vehicles d'emergències que hagin d'apropar-se als parcs naturals en cas d'una situació que els requereixin. En la mateixa línia, Lumeras sentència que "s'ha de seguir fent educació perquè la gent pugui seguir accedint al parc, però en uns altres mitjans i amb un altre tarannà diferent".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari