Àmbit de la notícia
Social

Un estudi entre donants de sang evidencia la relació entre el grup sanguini i el risc de patir la Covid-19

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Donació de plasma al Banc de Sang i Teixits
    Font: Banc de Sang i teixits

Es tracta del primer estudi que analitza la relació entre els grups sanguinis i la Covid-19 en donants de sang que han superat la infecció.

La revista Blood Transfusion s'ha fet ressò de l’estudi científic que han elaborat pel Banc de Sang i Teixits i la Universitat de Barcelona.  L'anàlisi de mostres de donants de sang que han passat la Covid-19 així com d’un grup de pacients infectats que han estat hospitalitzats i han rebut sang per al seu tractament posa en evidència que els grups sanguinis tenen influència, no només en el risc de contagi, sinó també en l’evolució de la malaltia.

Hi ha, per tant, una relació entre el grup sanguini i el risc de contreure la Covid-19. Les persones donants del grup sanguini A poden tenir més risc de contagi.

Per realitzar l'estudi s'ha avaluat a prop d'un miler de donants que han passat la Covid-19 i que no tenien altres malalties associades que han estat seleccionades d’entre el grup de persones que han donat plasma després de superar la malaltia. També s’han estudiat persones malaltes als hospitals que han rebut sang en el seu tractament contra la Covid-19. 

En el primer cas, es conclou que els donants de sang del grup 0 tenen un “risc significativament més baix d’infecció” que els que no són d’aquest grup. Aquest fet es pot explicar perquè les persones del grup 0 tenen més defenses - anticossos anti A i anti B- contra els antígens amb què s’expressa el virus SARS-CoV-2.

Eduardo Muñiz, investigador principal, explica que “a més del grup sanguini ABO, també tenim uns anticossos dirigits contra els grups ABO que són diferents del nostre grup. Així, les persones del grup A tenen anticossos contra la sang del tipus B; els del grup B tenen anticossos contra el grup A; els AB no tenen anticossos i els del grup 0 tenen anticossos contra l’A i el B.

L’anomenada proteïna S del virus té una estructura similar a la dels grups sanguinis ABO i això fa que, quan el virus arriba a l’organisme d’una persona del grup sanguini 0, el seu cos reacciona utilitzant els anticossos que hi ha a la sang per atacar el virus, dificultant-ne la propagació al nostre organisme”.

Malgrat això, el grup ABO repercuteix en l’evolució clínica de la infecció i en el risc de mortalitat. Segons l’estudi, les persones amb el grup sanguini 0 tenen menys risc de mortalitat en relació a la Covid-19.

A més, l’estudi analitza també altres factors com la hipertensió, les malalties cardiovasculars, la diabetis o l’obesitat per tal de poder predir el risc de mortalitat entre les persones hospitalitzades.

L’estudi del Banc de Sang i Teixits, en col·laboració amb el Departament d’Estadística de la Universitat de Barcelona, ha estat elaborat als 13 hospitals on el Banc de Sang té un espai fix de donació i transfusió.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari