Àmbit de la notícia
Internacional

Entitats socials demanen la suspensió de les patents de les vacunes per a la Covid-19

Entitat redactora
LaviniaNext
  • Les mascaretes d'un sol ús contaminen el planeta.
    Font: CC
  • Existeixen diferents tipus de mascaretes higièniques reutilitzables.
    Mascaretes per prevenir la Covid-19. Font: CC Font: CC
  • Composició gràfica del coronavirus. Imatge de Alachua County. Imatge Domini públic.
    El Coronavirus ha generat una crisi social i sanitària sense precedents. Imatge de Alachua County. Imatge Domini públic. Font: Alachua County. Imatge Domini públic.

Més de 370 organitzacions socials reclamen a l'Organització Mundial de Comerç (OMC) que doni suport a la proposta de l'Índia i Sud-àfrica de suspendre mesures de propietat intel·lectual en les futures vacunes.

Metges sense fronteres, Oxfam Intermon, Salud por Derecho o Medicosmundi, entre moltes altres organitzacions, han signat una carta adreçada als Estats membres de l'Organització Mundial de Comerç (OMC), en què es demana que es tingui en compte la proposta de l'Índia i Sud-àfrica presentada al Consell dels ADPIC (Acord sobre els aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç) a l'OMC.

La missiva adverteix que, malgrat les promeses i iniciatives mundials en els començaments de la pandèmia, la comunitat internacional "no té encara una solució política significativa que asseguri l'accés global a aquests productes".

Els països membres de l'OMC poden sol·licitar una exempció de certes obligacions dels tractats en circumstàncies excepcionals. Si els membres estan d'acord amb l'exempció, els països poden optar per no atorgar ni fer complir la propietat intel·lectual (patents, dissenys industrials, drets d'autor i secrets comercials) relacionada amb tots els productes mèdics i tecnologies de Covid-19

"És possible, si hi ha voluntat política"

Des de Salud por Derecho, Eva Iraizoz, advocacy officer a l'àrea d'accés a medicaments i en la campanya No és Sano, assenyala que "preocupa que els més vulnerables i els països empobrits no tinguin l'accés garantit a les vacunes".

L'exempció (o no obligació d'aplicació) de la propietat intel·lectual permetria , segons Iraizoz, que més productors poguessin fabricar més vacunes i cobrir així la demanda mundial. A més recorda que "ningú estarà fora de perill fins que tots i totes estiguem fora de perill". Aquesta exempció donaria l'opció d'eliminar barreres fonamentals a l'accés a les futures vacunes i tractaments Covid-19 que vagin aprovant-se, tant en termes de preu i assequibilitat com pel que fa a la seva disponibilitat i la seva distribució global.

Des de Salud por Derecho consideren “que és possible, sempre que hi hagi voluntat política”. L'acord dels ADPIC recull que aquesta exempció és possible en situacions excepcionals, com aquesta pandèmia. "Cal convèncer els governs, sobretot els de països "rics", que la propietat intel·lectual sí que és una barrera per a una resposta efectiva a la pandèmia", ressalta Iraizoz.

"Seguirem amb la mobilització en aquestes properes setmanes que seran claus en el debat i, en general, continuarem treballant per aconseguir un accés universal a les futures vacunes, els tractaments i les proves diagnòstiques per Covid-19", afirmen des de Salud por Derecho. "Volem que siguin, de veritat, un bé públic global i que ningú quedi enrere en aquesta pandèmia", afegeixen.

Suspensió de patents mentre duri la pandèmia

Índia i Sud-àfrica han proposat que els governs puguin, voluntàriament, no aplicar certes mesures de propietat intel·lectual en les futures vacunes, medicaments i altres tecnologies per a la Covid-19 quan sigui necessari i mentre duri la pandèmia.

Aquesta petició es va presentar a la reunió de Consell dels ADPIC (Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç) a l'Organització Mundial de Comerç el mes passat i s'estarà debatent en els propers mesos. S'espera que al gener hi hagi una decisió per part de Consell.

Segons les entitats socials que donen suport a la petició, les barreres de propietat intel·lectual (patents, exclusivitat de dades) no només mantenen els monopolis que donen lloc a alts preus, sinó que, a més, impedeixen que es pugui incrementar la capacitat de producció de les futures vacunes i tractaments en impedir que es comparteixi el coneixement.

Al mateix temps, segons les entitats, suposa una dificultat addicional en un avanç coordinat i eficaç de la investigació i el desenvolupament de noves tecnologies Covid.

En el cas concret de les vacunes, això és especialment rellevant. La producció de vacunes és molt limitada en l'actualitat i amb la capacitat actual les entitats socials consideren que no seria possible cobrir la demanda global en els propers anys.

És una fórmula, afirmen, amb la qual s'evitarien desigualtats d'accés a la vacuna en els països en desenvolupament, que compten amb menys tecnologia per fer front a la pandèmia i amb una escassetat de productes mèdics, inclòs l'accés als tests de diagnòstic.

Davant d'això, s'adverteix que les nacions riques (el 13% de la població mundial) han bloquejat a l'almenys la meitat el subministrament potencial de vacunes del món.

Demanen el suport dels governs

Així, els signats de la carta consideren que la indústria farmacèutica referma els controls de la propietat intel·lectual sobre les tecnologies sanitàries de covid-19, que restringeixen l'ampliació de la fabricació, bloquegen als proveïdors i soscaven la competència que fa possible preus més baixos.

Metges sense fronteres també ha instat a tots els governs a què donin suport a aquest moviment essencial de l'Índia i Sud-àfrica per assegurar-se que es prioritzin les vides humanes i que els països puguin fer front a aquesta pandèmia amb totes les eines mèdiques existents.

Recorden, a més, que durant la pandèmia, governs i altres col·lectius sanitaris ja han plantat cara a barreres de propietat intel·lectual per a productes essencials com màscares, vàlvules de ventilació i reactius per a tests.

Així, afirmen que no es pot permetre que les corporacions que ja han rebut milers de milions de fons públics per finançar la investigació persegueixin els seus interessos comercials sense tenir en compte les necessitats globals de la Covid-19.

En la mateixa línia, des de Metges sense Fronteres consideren que s'evitaria que es repetissin situacions com la de la pandèmia de VIH/SIDA quan els monopolis de tractaments vitals es van traduir en el fet que pacients de països rics accedien al tractament amb antiretrovirals mentre que milions de pacients de països en desenvolupament morien perquè aquests quedaven fossin del seu abast.

Demanda al govern de l'Estat espanyol

Fa uns dies, Salud por Derecho i Metges sense Fronteres van enviar una carta al govern de l'Estat espanyol i als ministeris d'Indústria, Sanitat i Exteriors demanant-los que donin suport a la iniciativa i animi a la resta de la comunitat internacional a què també ho faci.

"Esperem que l'Estat espanyol prengui la posició valenta que aquesta situació mereix", afirmen. "Sabem que la Unió Europea es va mostrar contrària a la petició en la passada reunió de Consell i que en general la posició dels països "rics" no afavoreix que tiri endavant". 

En  aquest sentit, Raquel González. responsable de Relacions  Externes de Metges sense Fronteres ha explicat que actualment "s’estan mantenint reunions bilaterals amb el Govern espanyol per intentar afavorir que li donin suport. Encara no hi ha una decisió presa, ni s'han manifestat públicament sobre la seva posició en això".

González ha anunciat que també es vol demanar a la Unió Europea que doni suport fermament l'adopció de la proposta. Si es concedeix l'exempció, afirma Raquel González “tots els membres de l'OMC es beneficiarien directament d'una veritable col·laboració entre tots els països per desenvolupar, produir i subministrar les tecnologies sanitàries essencials necessàries per respondre a la Covid-19.

Pots llegir la carta completa a través d'aquest enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari