Àmbit de la notícia
Comunitari

Marta Devesa: "Amb el '#JoTbPuc' les persones amb discapacitat han passat de rebre suport a donar-lo"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Grup d'usuaris de l'entitat que aporten el seu granet de sorra fent voluntariat.
    Font: Som - Fundació Catalana Tutelar
  • Abans d'iniciar el procés per ser voluntari o voluntària, les persones usuàries de l'entitat interessades a col·laborar reben una formació.
    Abans d'iniciar el procés per ser voluntari o voluntària, les persones usuàries de l'entitat interessades a col·laborar reben una formació. Font: Som - Fundació Catalana Tutelar
  • El projecte '#JoTbPuc' ha guanyat el tercer Premi Voluntariat 2020.
    El projecte '#JoTbPuc' ha guanyat el tercer Premi Voluntariat 2020. Font: Som - Fundació Catalana Tutelar

Parlem amb la responsable de Voluntariat de l'entitat Som - Fundació Catalana Tutelar sobre la iniciativa que ha guanyat el tercer Premi Voluntariat 2020.

Som – Fundació Catalana Tutelar és una entitat sense ànim de lucre que defensa i protegeix els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual que tenen la capacitat judicial modificada arreu de Catalunya, al mateix temps que vetlla per millorar la seva qualitat de vida. Actualment l'entitat compta amb més de 600 usuaris, amb un perfil molt heterogeni, als quals els donen suport en allò que necessitin segons el seu grau de dependència.

Un dels projectes que duen a terme a l'entitat és '#JoTbPuc', un programa de voluntariat inclusiu que ha estat guardonat amb el tercer premi Voluntariat 2020. Per parlar sobre el reconeixement, així com del projecte premiat, hem conversat amb la responsable de Voluntariat de l'entitat, la Marta Devesa:

Primer de tot, moltes felicitats pel guardó, a tu i a totes les companyes i companys de l'entitat.

Moltes gràcies.

Explica'ns què és el projecte '#JoTbPuc'?

És un projecte de voluntariat inclusiu en el qual les protagonistes són les persones usuàries a les quals des de Som - Fundació Catalana Tutelar donem suport. L'objectiu del programa és que elles mateixes participin com a persones voluntàries en alguna entitat del seu entorn comunitari més proper, fomentant així la seva participació activa en la societat.

Com neix?

Neix per respondre a la missió de la mateixa fundació, que és aconseguir la plena inclusió per a les persones amb discapacitat intel·lectual i defensar el seu dret a la participació social. D'altra banda, també, neix per donar resposta a la inquietud d'un grup de persones usuàries, que tenien interès a apropar-se al món del voluntariat i participar-hi. Aquests dos fets coincideixen, i així és com es posa en marxa el programa l'últim trimestre de 2017.

Quines van ser les primeres passes?

Es comença a formar un grup interdisciplinari a l'entitat format per cinc persones de diferents àrees de l'entitat. I des d'un principi es fa un treball en xarxa amb altres entitats com pot ser la Federació Catalana de Voluntariat Social o Dincat. Es detecta que perquè aquestes persones es puguin incorporar a fer voluntariat a altres entitats, fa falta fer una formació d'iniciació al voluntariat. Però no hi ha cap formació adaptada d'introducció al voluntariat, així que es dissenya una formació en aquesta línia en col·laboració amb Oci Inclusiu i la mateixa Dincat.

I el primer projecte en el qual les persones usuàries van col·laborar?

Quan es va iniciar el programa, alguns usuaris van començar a col·laborar a la primera activitat que es va planificar, que va ser el dinar de Nadal d'aquell mateix any. Vam pensar que era la millor manera de començar, col·laborant amb la mateixa entitat en una activitat interna.

Què es tracta a les formacions?

S'ha de tenir en compte que són persones que no havien fet tasques de voluntariat fins al moment. Es volia insistir en els deures i les obligacions que tenen en el voluntariat perquè les seves accions tinguessin una continuïtat. Per exemple, tenim persones que donen suport a Amics de la Gent Gran. Quan es crea un vincle amb la persona que dóna suport, interessa que siguin conscient que s'ha de tenir una obligació i s'han de comprometre amb aquesta entitat per donar suport.

A banda del tema dels drets i deures de la persona voluntària, es tracta el concepte de voluntariat i els àmbits en els quals es pot treballar. Després, a partir dels seus interessos, de les seves motivacions i la seva disponibilitat, mirem a veure on poden encaixar millor. Tots aquests conceptes són els que es treballen a la formació.

Has posat d'exemple el voluntariat amb Amics de la Gent Gran. Quin tipus de suport es fa?

El que fan les nostres persones usuàries que col·laboren com a voluntàries és donar suport amb visites domiciliàries a la gent gran. Fan aquest acompanyament perquè no se sentin soles. Aquest projecte arran de la Covid ha quedat una mica més aturat, però les persones que hi participen continuen vinculades a l'entitat donant suport. No fan l'atenció domiciliaria, però sí altres tipus de suport.

Posem en valor en com ha millorat la persona que hi col·labora pel que fa a l'autoconfiança, a l'estima pròpia.

Amb quines altres entitats hi col·laboreu?

Amb la fundació Catalunya La Pedrera, que té diferents iniciatives socials, entre elles projectes de menjadors socials per a persones grans. Tenim diverses persones col·laborant, al projecte Dina amb companyia on les persones grans que hi van per no estar soles, fer exercicis de memòria i crear vincle social, tenen l'oportunitat de quedar-se a dinar. I les nostres persones usuàries ajuden primer a preparar el menjar, a emplatar, a servir-lo a la gent i a fer una mica de conversa després amb la gent gran, que té molta necessitat de parlar.

Col·laborem amb moltes entitats socials, de diferent àmbit, com la infància, la gent gran o en grans esdeveniments esportius que es fan a la ciutat, donant suport en temes d'avituallament, per exemple.

Quina és la resposta d'aquestes persones que hi participen?

Les nostres persones usuàries que col·laboren al '#JoTbPuc' estan encantades de poder tenir aquest espai, de poder oferir el seu temps, i compartir-lo amb els altres. La seva autoestima es veu evidentment molt revalorada. Posen en joc les seves capacitats i aquest programa les permet que no siguin vistes com a persones amb discapacitat, sinó com a persones amb capacitats i habilitats per oferir, i això és molt important per elles.

També destaquen poder formar part d'un equip de persones que no tenen discapacitat, posar en joc noves habilitats, conèixer gent nova, oferir el seu temps i saber que estan ajudant altres persones... Tot això els omple, és una recompensa, el que guanyen és molt. Quan un fa voluntariat és molt més el que rep que el que dóna. I aquestes persones també ho expressen.

Ho vau poder copsar a través d'enquestes també.

Sí, i el que més destacaven era que se sentien bé, se sentien útils. Penso que pel col·lectiu al qual donem suport és molt important. Perquè han passat de ser persones que reben suport a donar-lo. I això els aporta un empoderament molt important per a elles.

El projecte '#JoTbPuc' ha guanyat el tercer Premi Voluntariat 2020. Font: Som - Fundació Catalana Tutelar

Com arriben a aquest projecte les persones interessades?

Hi ha dues vies. S'intenta promoure des de l'entitat fent difusió del programa perquè siguin els mateixos referents socials que puguin publicitar-ho als usuaris per tal que es conegui i siguin més els que puguin participar. Però també, a vegades, els usuaris tenen interès a participar en el món del voluntariat, però no saben com canalitzar-ho. Alguns ho expressen així que és important que es doni la informació.

Per poder ajudar en el tema de la difusió, vam crear un tríptic específic amb pictogrames, perquè la persona referent social tingui eines per ajudar-los i per explicar les coses que poden fer. Molts d'ells no són capaços de discernir que poden fer voluntariat en altres entitats, com una persona que no tingui discapacitat. Penso que és important sobretot aquesta tasca, d'implicar-los, fer-los visibles i que realment poden fer aquest treball.

Quantes persones usuàries hi han participat?

L'any 2019, els usuaris que han participat fent voluntariat, ja sigui en una activitat interna de la casa, o alguna d'altres associacions i fundacions, són una vintena. El 2020 aniríem en la mateixa línia. Nosaltres, més que les xifres, posem valor en cadascuna d'aquestes persones que ha iniciat un treball molt important per poder començar a desenvolupar un aspecte nou de la seva vida, en com ha millorat la persona pel que fa a l'autoconfiança, l'estima pròpia, de guanyar habilitats socials envers els altres.

És un programa real d'inclusió. No és que facin voluntariat en una tasca especifica per a ells, sinó que s'incorporen en un programa de voluntariat com qualsevol de nosaltres podríem fer, i això sí que és inclusió. El canvi de rol que suposa per a les persones amb discapacitat, que passen de rebre el suport a donar-lo, aquest canvi de paradigma, és important destacar-lo. I donar visibilitat a les seves capacitats, i no centrar-nos en la seva discapacitat.

És important destacar el canvi de rol que suposa aquest projecte per a les persones amb discapacitat

Com ha afectat la situació actual?

Les formacions es plantejaven una vegada l'any, però al 2020 no s'ha pogut fer cap formació. Però els usuaris que ja estaven vinculats a fer voluntariat en altres entitats o fundacions, molts han pogut continuar amb la seva activitat. D'altres sí que és veritat que s'han vist afectats, per exemple, amb Voluntaris 2000, una entitat que ha hagut d'aturar la seva activitat perquè no s'ha pogut fer cap acte multitudinari. Però hi ha altres entitats que han seguit funcionant amb normalitat i per tant els voluntaris han seguit col·laborant.

Les persones que han pogut continuar amb la seva tasca ho han agraït perquè ha estat un període molt inquietant per a tothom. Tots hem tingut necessitat de sentir-nos recolzats, però també de sentir-nos que podíem ser útils cap als altres. I penso que ha estat molt bo per a elles.

El premi és un reconeixement que dóna forces a continuar amb el projecte.

Evidentment. Aquest programa el que vol és tenir continuïtat i que cada vegada s'hi puguin sumar més usuaris que vulguin oferir el seu temps i col·laborar com a voluntaris. També sumar entitats que vulguin acollir als nostres usuaris als programes de voluntariat i que donin visibilitat a aquest col·lectiu, integrar-los i que sigui possible la inclusió. La intenció és fer créixer el programa. Ja estem planificant la nova formació del 2021 i ja tenim usuaris interessats a col·laborar.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari