Sílvia García Márquez: "Ments Despertes fa visible la persona, no la malaltia"
Comparteix
Conversem amb la responsable del programa Ments Despertes, del Grup SomVia, que enguany s’ha endut el primer Premi Voluntariat.
L’educació és una eina que trenca prejudicis i estigmes. Així ho entenen des del Grup SomVia, que compleix 25 anys treballant per impulsar un canvi d’actitud individual i col·lectiva i caminar cap a una societat més inclusiva i igualitària. D’aquest anhel neix el programa Ments Despertes, una iniciativa de la Fundació Via Activa que des del 2012 ha sembrat un espai on les persones amb un diagnòstic de salut mental són protagonistes i agents de canvi.
Aquestes persones lideren un itinerari formatiu, amb ponències i moltes altres activitats que serveixen perquè alumnes d’ESO, Batxillerat, Cicles Formatius i universitats de Barcelona i província coneguin de primera mà la seva realitat, a través de la seva veu. Una tasca que enguany ha estat reconeguda amb el primer Premi Voluntariat.
Com heu rebut el Premi Voluntariat 2020?
Ens ha fet molta il·lusió perquè ja portem 9 edicions del programa i el premi ens recorda que estem en un moment de consolidació, però sobretot perquè és un reconeixement a tots els voluntaris. El premi és per a ells, que en primera persona han compartit la seva experiència de vida a Ments Despertes. Sense la generositat i el compromís dels voluntaris, de les persones amb diagnòstic, això no seria possible.
Per què el programa mereix aquest premi?
Ments Despertes és una lliçó de vida, com ho va definir la directora d'una escola on vam fer una de les sessions. Alhora, com també diu un dels nostres ponents voluntaris, és llançar un missatge dins d’una ampolla a un mar que són els alumnes per despertar la seva curiositat i interès. Es tracta de construir un diàleg recíproc, un coneixement compartit que transforma les aules i les persones.
En què penseu que us ajudarà el Premi Voluntariat?
Per a nosaltres significa molt perquè Ments Despertes és un programa que té un valor real. És un reconeixement i alhora una gran responsabilitat, ens dona molta força i ens posiciona. També és una injecció de confiança que ens demostra que estem fent les coses bé i anem pel bon camí, sota el paraigua d'una metodologia pròpia que vam posar en marxa el 2012. Per això volem continuar millorant de manera constant, obrint nous paisatges que van més enllà de la perspectiva social i s'apropen a una perspectiva científica i cultural, entre altres.
Quins són els principals objectius de Ments despertes?
Són tres objectius d’anada i tornada, que impliquen tant els alumnes que reben les ponències com les persones amb diagnòstic que fan les xerrades. Tot plegat en el marc d'aquesta relació recíproca que et comentava.
El primer objectiu va dirigit als alumnes.
Sí, implica canviar la seva mirada i normalitzar la malaltia mental, és a dir, obrir una connexió amb persones amb les quals segurament no es relacionarien en un altre context. També és una manera de conèixer una problemàtica propera, que afecta moltes persones.
És fàcil sensibilitzar els joves sobre les malalties mentals?
És un públic difícil, però també el més honest, impulsiu i transparent. A les ponències de Ments Despertes l’impacte és directe perquè els ponents, els voluntaris, es despullen emocionalment. I és clar, això facilita que l’alumnat vegi que no és teatre, és molt real. I, a més, la salut mental és un tema que no és llunyà per a ells. És una mirada compartida, íntima i genuïna.
Com reaccionen a les xerrades?
A les aules obrim una àgora, un espai de debat, de pensament i d’actitud. Els alumnes pregunten, s’informen, canvien la mirada. Vull citar una alumna que va rebre una de les nostres ponències, que ens va dir que una cosa és el que t'expliquen la televisió i els llibres, però Ments despertes ho capgira tot i explica la realitat.
L’educació és clau per acabar amb els prejudicis respecte a les malalties mentals.
Sí, perquè ajuda a rescatar les memòries de l'experiència, proporciona espais de pensament i deixa empremta. Precisament, un dels propòsits del Grup SomVia és la transformació de l’entorn. Això genera transmissió de saber, d’idees que neixen de compartir i creuar mirades, de treballar en equip per un horitzó comú.
Fa un parell d'anys vam crear el decàleg ‘10 mirades de futur’, que recull l’acumulació de les reflexions dels alumnes i els voluntaris. És un posicionament davant la salut mental per afavorir l’ajuda mútua, la humanitat i l’obertura per construir un futur. En resum, és la cristal·lització de les mirades compartides que provoca Ments Despertes.
Què més es proposa Ments Despertes?
El segon objectiu consisteix a fomentar una eina directa de promoció d’hàbits saludables. Identificar els factors de risc, concretament amb relació al consum de tòxics, aquí parlem de substàncies però també de relacions tòxiques; i l’assetjament escolar. Hem pogut evidenciar per les dades que hem recollit entre els joves que hi ha una incidència directa entre l’aparició de símptomes de trastorns mentals i hàbits com no tenir una dieta sana, la falta d’exercici físic o situacions d'estrès, així com relacions poc equilibrades.
Ments Despertes és una lliçó de vida
Quina relació heu pogut copsar entre assetjament escolar i trastorns mentals?
A través d’estudis i històries de vida de persones voluntàries que participen amb nosaltres podem afirmar que l'assetjament escolar incrementa les probabilitats de desenvolupar algun trastorn de salut mental, com ara ansietat, baixa autoestima, quadres depressius i situacions que poden derivar en consum de tòxics, alteració del rendiment intel·lectual i cardiovascular, brots psicòtics o inclús acabar en suïcidi. És un tema molt seriós.
I el tercer objectiu?
És un objectiu que implica els nostres ponents, els voluntaris, i és convertir-los en agents de canvi. Els ponents posen el cos i la paraula, són protagonistes amb veu a escenaris on normalment no tenen accés, com és l’educatiu. Això és important perquè el context habitual en què viuen encerclats i atrapats és tot el que té a veure amb l’escenari sanitari.
Ens heu dit que una de les claus de l’èxit del programa és que les persones diagnosticades amb malalties mentals puguin explicar-se en primera persona.
Efectivament, i torno a citar un dels nostres ponents, el Javi, que parla de Ments Despertes com una molècula de medicina social, que fa possible que surtin de la seva zona de confort. Les seves paraules i experiències activen canvis en els alumnes, que descobreixen dimensions personals que no coneixien, són un mirall on els joves veuen reflectides les circumstàncies que pateixen.
Malauradament, avui els trastorns mentals segueixen sent un tabú i un estigma.
I tant que sí, i més en aquests moments de crisi sanitària, en què les marques són més visibles i el fet de ser diferent et fa anònim. El programa lluita contra l’estigma posant la persona al centre, abandonant l’estatus i el rol de malalt mental que sempre se'ls ha atorgat. Aquí canviem substantius que estigmatitzen com capacitat, vàlid o malalt per coneixement, dignitat i persona. Ments Despertes fa visible la persona, no la malaltia.
Sempre ha resultat difícil parlar de les malalties mentals, queda molta pedagogia per fer en aquest sentit?
Molta. La clau és explicar-ho bé, que sigui comprensible i que siguin les mateixes persones amb aquest diagnòstic les que s'expliquin. És tot un repte i una tasca complexa, però és imprescindible. Cal dir que històricament la salut mental ha estat un camp d’anàlisi i intervenció únicament en mans dels experts, subjecte només a la investigació i actuació dels professionals de l’àmbit sanitari, psicològic i social. Limitar-ho a una categoria limita les possibilitats i crea por i rebuig. Nosaltres en diem la perversió de les etiquetes.
Quants alumnes han pogut participar en el programa?
Fins a la darrera edició del 2019 hem recollit dades qualitatives i quantitatives amb un total de 3314 alumnes que han rebut les nostres accions formatives. Una dada molt significativa per a nosaltres és l'altíssim grau de satisfacció amb el programa que mostren tant alumnes, com professors i els mateixos ponents.
Com ha evolucionat el programa des que el vau posar en marxa?
Malgrat que al grup SomVia fa 25 anys que treballem per i amb les persones, el programa Ments Despertes només fa 9 anys que està en funcionament. Va sorgir perquè considerem que l'educació és la millor eina per impulsar un context de canvi, tant individual com col·lectiu, per cercar la igualtat d'oportunitats per a tothom. El 2012 vam començar només amb un centre educatiu i dos ponents, i per a l’última edició vam comptar amb 13 ponents i amb la complicitat de 22 centres educatius.
En què es veu reflectida aquesta evolució?
En què formem part d’ecosistemes als quals mai haguéssim imaginat accedir, com el comitè editorial del Cluster de Salut Mental Catalunya, la formació pels futurs metges de l’Hospital Clínic, professionals de l’educació social i la pedagogia, així com la participació al Livinglab d’Irsi Caixa per millorar els hàbits saludables de la ciutat de Barcelona o taules tècniques de diferents ajuntaments per a la millora dels drets, entre altres. Aquesta confiança que ens hem guanyat és la millor prova de l'evolució que hem tingut.
A banda de les ponències, el programa es complementa amb altres activitats. Quines són?
El nostre anhel és la millora constant i enviar un missatge de normalització de pluja fina, que a poc a poc va calant a les aules. Per això hem anat ampliant les nostres activitats.
Alguns exemples són el Cicle de converses a la llar residència Mascaró, que gestiona també el Grup SomVia; la Formació per nous ponents per a persones amb diagnòstic; la formació ‘Fundació Bosch Aymerich’; el programa Cicle de trobades Famílies, que començarà el 2021, el Concurs de Cinema; la Jornada ‘Salut Mental i jo’, al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona o el Decàleg ‘10 Mirades de Futur’, que és una metodologia participativa que inclou diferents punts de vista sobre el programa.
Un dels punts més destacats del programa és el concurs de cinema de Ments Despertes. Quina va ser la motivació per posar-lo en marxa?
Sabem que els joves d'avui, la generació Z, es relacionen amb pantalles. Per això vam crear aquesta activitat amb la intenció que les ponències segueixin deixant empremta. El Concurs és una eina audiovisual per aconseguir-ho. A banda, també fem una gal·la d’entrega de premis, amb catifa vermella i tot. Per a nosaltres és un esdeveniment actiu i compromès on totes les comunitats que formen part de Ments Despertes, com l'educativa, la de salut i la social, es troben un cop a l’any i comparteixen un moment festiu.
Afegeix un nou comentari