Àmbit de la notícia
Informàtic

Isabel Casado: “Hem humanitzat la tecnologia perquè 1.215 persones participin en una assemblea"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia d'una assemblea presencial de la Cooperativa Suara. Imatge de la Cooperativa Suara.
    Les assemblees presencials de Suara eren molt concorregudes. Imatge de la Cooperativa Suara. Font: Cooperativa Suara
  • Captura de pantalla d'un moment de l'assemblea virtual de la Cooperativa Suara. Imatge de la Cooperativa Suara.
    La Cooperativa Suara ha organitzat una assemblea vritual amb més de 1000 persones. Imatge de la Cooperativa Suara. Font: Cooperativa Suara

A casua de la pandèmia, la Cooperativa Suara ha organitzat, virtualment, una assemblea general de socis i sòcies amb més de 1000 persones. Per a la celebració d'aquesta asseemblea es van organitzar tecnològicament i participativament. 

La Isabel Casado és responsable de l’àrea de Participació Societària de la Cooperativa Suara. Aquesta cooperativa va organitzar el 21 de novembre una assemblea general de sòcies, en línia, on van participar més de 1000 persones connectades. Amb la Isabel parlem sobre com es va organitzar aquesta assemblea, en l’àmbit tecnològic i en l’àmbit participatiu.

Heu organitzat una assemblea general de sòcies a través d’Internet i amb 1004 persones connectades. Com ha sigut l’organització prèvia?

L'organització de l'e-assemblea (nom que es va designar a aquesta assemblea virtual) va començar mesos abans, conceptualitzant l'esdeveniment basant-nos en 2 grans premisses: que la tecnologia no fos una barrera perquè les 1.215 sòcies poguessin exercir el seu dret a vot i participació i garantir la seguretat jurídica que requereix un acte tan important per a una entitat com és la seva Assemblea General de persones sòcies.

Des d'un primer moment teníem clar que aquest era un gran repte, però també una gran oportunitat. El més important era acompanyar a les persones en el canvi, i no ens referim explicar com funcionen les eines, sinó a què les persones facin seva aquesta l’assemblea en línia humanitzant la tecnologia, valorant el que aporta i mantenint el sentit de pertinença a la cooperativa. 

Que 1000 persones es connectin de cop i puguin participar plenament en una assemblea és un repte tecnològic. Quines solucions tecnològiques heu necessitat?

En l’àmbit tecnològic, ja havíem començat a treballar una plataforma de participació en línia anomenada Ensuara’t que hem adaptat per celebrar l’assemblea mantenint el procés de participació de les persones sòcies i des d’on s’accedia a totes les eines i als tutorials en vídeo. A més s’han cercat altres eines per poder celebrar les votacions, com Appsamblea, i la interrelació per poder debatre i aportant les nostres propostes, com Zoom o Whatchity.

Tot i els reptes tecnològics, el veritable èxit de l'e-assemblea se centra en l'acompanyament i capacitació de les persones sòcies en aquest nou procés. Gràcies a un equip de 90 persones facilitadores tecnològiques es va acompanyar i capacitar 1.047 persones per participar en aquesta assemblea. Algunes d’aquestes facilitadores van continuar donant suport el dia de l’assemblea a la Centraleta de suport al soci i a la sòcia.

Quins mecanismes participatius, en l’àmbit tecnològic, disposàveu per què els socis i sòcies poguessin participar?

Durant les setmanes prèvies, els socis i sòcies podien accedir a l'Ensuara't, la plataforma que hem desenvolupat com espai virtual per als processos assemblearis de Suara: informació, participació i decisió o votació. Una plataforma tecnològicament basada en la plataforma Decidim de l'Ajuntament de Barcelona, creada per construir una societat més oberta, transparent i col·laborativa.

A Suara l’assemblea és el darrer pas d'un procés participatiu que s’inicia vàries setmanes abans. Des de l'Ensuara't, els socis i sòcies podien informar-se i saber amb antelació com serà el procés assembleari, registrar-se a les eines de votació i informar-se sobre els punts de l'ordre del dia pels que han de votar. Participar mitjançant els 23 espais virtuals preparatius posats en data durant les setmanes prèvies.

En connexió, heu necessitat una major amplada de banda o una connexió més ràpida?

Teniem incerteses de com funcionaria tot el dia de l'e-assemblea amb tantes persones connectades, però va anar tot molt bé. Vam crear un equip format per persones de l'àrea de tecnologies de la informació, participació i comunicació que estàvem controlant l'acte i preparats per encarar qualsevol contratemps. Vam ampliar espais dels servidors per garantir la rapidesa i agilitat, disposàvem d'alternatives en cas de caiguda.

Després de l’experiència, quins són els aspectes negatius i positius d’una assemblea virtual, de tal magnitud?

L'aspecte més positiu és que permet la participació real d'un major nombre de persones, ja que es poden connectar des de qualsevol lloc amb qualsevol dispositiu que tingui Internet: telèfons mòbils, ordinadors, tauletes o smartTV, però per contra es perd l'aspecte més relacional que és trobar-se amb les companyes que no hem vist durant l'any i compartir experiències, converses i abraçades, els aspectes més de pell.

Com a positiu la participació en línia ens dóna solucions a algunes dificultats de la participació presencial: dificultats d’horaris, desplaçaments, conciliar vida laboral etc. Al contrari del que es pot pensar els espais en línia que hem fet han tingut molt de debat i participació activa a través de preguntes, propostes, i aportacions de persones sòcies. Per altra banda, la participació presencial afavoreix més el contacte personal.

La pandèmia ha canviat la manera de treballar i de reunir-se. Creieu que la virtualitat ha vingut per quedar-se?

Sí, creiem que la virtualitat ha vingut per quedar-se, encara que un cop passi la pandèmia haurem de veure com aprofitem les oportunitats que ens aporten les dues maneres de treballar i participar, i combinar-les. 

Com a organització hem estat capaços d’incorporar la tecnologia al servei de les persones que formem la cooperativa i sabem que hem de continuar treballant per què el canvi és constant, en la tecnologia i en la nostra societat, i hem de continuar avançant.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari