Àmbit de la notícia
Ambiental

Ander Achotegui: ”Hem de prendre consciència de que som totalment dependents del medi que ens envolta”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Fundació Emys és una entitat creada el 1987 a partir de voluntaris de Riudarenes que volien conservar la tortuga d’estany. Font: Fundació Emys.
    Fundació Emys és una entitat creada el 1987 a partir de voluntaris de Riudarenes que volien conservar la tortuga d’estany. Font: Fundació Emys. Font: Font: Fundació Emys.
  • L’objectiu principal és protegir la natura juntament amb la gent del territori, amb la custòdia del territori, l’educació i la comunicació com a eines principals. Fundació Emys.
    L’objectiu principal és protegir la natura juntament amb la gent del territori, amb la custòdia del territori, l’educació i la comunicació com a eines principals. Fundació Emys. Font: Fundació Emys.

El director de la Fundació Emys explica com està vivint la pandèmia l’entitat i com ha afectat al medi ambient i la seva fauna.

 

Què es Fundació Emys?

Fundació Emys és una entitat creada el 1987 a partir de voluntaris de Riudarenes que volien conservar la tortuga d’estany, i que ha anat evolucionant per protegir la natura de diferents formes. Té un fort arrelament territorial a la plana de la Selva i els seus voltants, indrets de gran riquesa natural.

L’objectiu principal és protegir la natura juntament amb la gent del territori, amb la custòdia del territori, l’educació i la comunicació com a eines principals.

Actualment quines iniciatives esteu portant a terme?

Fem moltes accions diferents en un espai relativament acotat. Ens organitzem en les àrees de conservació (protecció de la tortuga d’estany i els seus hàbitats), educació ambiental (formació i sensibilització des d’infants fins a adults), gestió sostenible (millores de gestió de finques agrícoles i forestals i protecció de la seva biodiversitat), economia verda (promoció de l’alimentació ecològica a partir del Rebost de Can Moragues i Melmelades i Salses Can Moragues) i comunicació (sensibilització i conscienciació social).

Per exemple, actualment estem duent a terme la restauració de la sèquia de Sils, un projecte d’aprenentatge i servei, un projecte europeu de conservació de la natura dels espais agraris o la gestió d’espais naturals sobre-freqüentats.

Com implementeu l’economia verda als vostres projectes?

L’economia verda és aquella economia que està alineada amb la protecció de la natura i la vertebració d’una societat justa. És un sense sentit que l’activitat econòmica es pugui desenvolupar a partir de perjudicar la natura, que és la nostra principal font de matèries i recursos. Promocionem una economia que cuidi el territori i les persones a partir d’oferir preus justos als productors fomentant la venda de productes ecològics i de proximitat.

Com us ha afectat la pandèmia en la vostra activitat?

Ens va afectar i ens afecta de forma important en el desenvolupament d’activitats educatives escolars i extraescolars, trobades amb voluntaris o reunions, i també al funcionament del nostre restaurant, que és botiga-restaurant. Per sort som una entitat i un equip flexible i ens hem sabut adaptar bé a aquesta nova situació tan canviant.

I com ha afectat als ecosistemes i a la conservació d’espècies com la tortuga d’estany?

En aquest sentit s’ha vist una reducció de pressions als ecosistemes i en conseqüència a les espècies que hi viuen com la tortuga d’estany, especialment durant el confinament més dur.

Durant gran part del període de màxima activitat de la fauna i flora vam estar confinats i això ha permès a molts animals i plantes fer el seu cicle sense molèsties (sorolls, atropellaments...). Però també aquest estiu, un cop desconfinats, s’ha detectat una sobre freqüentació molt forta en els espais naturals de Catalunya degut a l’augment de turisme d’interior, que en alguns casos també pot haver afectat a la tortuga d’estany.

Com us heu adaptat a la nova situació?

Hem aprofitat la nova situació per revisar la nostra forma de treballar, reinventar-nos i potenciar aquelles activitats que es poden dur a terme en aquest context. També hem fomentat el teletreball en aquelles tasques en que ens ha estat possible.

Podeu treure alguna conclusió positiva al respecte?

Sí. La primera, constatar la fragilitat de la nostra societat enfront els canvis ambientals. És molt important que prenguem consciència de que som totalment dependents de l’ambient que ens envolta. Una societat no pot funcionar si maltracta l’entorn que la proveeix d’aigua, oxigen, aliment o materials bàsics. Si la gent s’adona de la importància del medi ambient, és molt més fàcil que el valori i el cuidi.

En aquest sentit, nosaltres hem observat com alguns projectes nostres han viscut un ‘boom’: el casal d’estiu, centrat en la natura i a l’aire lliure, ha sigut especialment exitós aquest any o el Rebost de Can Moragues, que ofereix productes ecològics, de proximitat en un entorn proper a la natura, també ha vist un augment important de visitants i comensals.

Com es planteja el futur de l’entitat?

El futur de l’entitat passa en aquests moments per un procés de maduració. Darrerament hi ha hagut canvis organitzatius importants, que suposen l’oportunitat per reorganitzar i consolidar Fundació Emys més enllà de la gent pionera i visionària que la van impulsar en els seus inicis. El rumb a seguir és similar al que hem seguit fins ara, però tenim en ment ampliar una mica el nostre radi d’acció i implantació, participar en més iniciatives d’àmbit europeu i internacional i consolidar els projectes que millor ens funcionen.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari