Àmbit de la notícia
Comunitari

Núria Laura Orbaneja: "Volem continuar fent teixit social i donar a la gent una sortida a la solitud"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Núria Laura Orbaneja, coordinadora de la XIC9Barris.
  • Imatge de les jornades de salut integral del 2019 i que organitza la Xarxa cada any.
    Imatge de les jornades de salut integral del 2019 i que organitza la Xarxa cada any.
  • XIC9Barris forma part de la Coordinadora Cultural 9 barris, i amb la resta d'entitats organitzen 'La Cultura va de Festa'. A la imatge, el 'Racó paradisíac', una de les activitats més sol·licitades de l'esdeveniment.
    XIC9Barris forma part de la Coordinadora Cultural 9 barris, i amb la resta d'entitats organitzen 'La Cultura va de Festa'. A la imatge, el 'Racó paradisíac', una de les activitats més sol·licitades de l'esdeveniment.

La XIC9Barris, una Xarxa d'Intercanvi de Coneixements que fa més de vint-i-set anys que funciona, espera continuar la seva activitat amb veïns i veïnes al gener, i col·laborar amb les entitats de l'entorn.

Després d'un primer intent per reprendre l'activitat, la Xarxa d'Intercanvi de Coneixements XIC9barris, es troba aturada momentàniament, però amb l'esperança de tornar-hi al gener, amb les seves activitats i la col·laboració amb altres entitats i xarxes del barri. Parlem de l'entitat de Nou Barris i la seva activitat amb la coordinadora de l'entitat, la Núria Laura Orbaneja.

Què és la Xarxa d'Intercanvi de Coneixements?

La Xarxa d'Intercanvi de Coneixements és un espai de trobada i de relació entre persones interessades a intercanviar coneixements, sabers i experiències, en un context de comunicació mútua. Ens basem en la reciprocitat: per aprendre alguna cosa cal ensenyar alguna altra cosa a curt o llarg termini, i viceversa.

Quins objectius té una XIC?

Un objectiu important per a nosaltres és fer teixit social, participar en les entitats del nostre barri o de l'entorn, fer que les persones se sentin útils. Formació de les persones, desenvolupament de l'autoestima i la solidaritat. Eliminar barreres de sexe, edats i culturals, i afavorir la integració de persones de diferents nacionalitats.

Qui participa?

Hi participen tota mena de persones, partint d'un principi clar: tothom és igual, totes les persones i cultures.

En quins espais és fan aquests intercanvis?

Els nostres intercanvis els portem a terme al Casal de barri Ton i Guida. També tenim un intercanvi de sevillanes que es fa al Casal de persones grans Les Roquetes i el grup de Teatre Eclipse, que fins fa ben poc feien els seus assajos a l'Institut Escola Turó Roquetes.

Quines habilitats o coneixements deu tenir una persona per participar en una XIC?

Tots tenim alguna cosa per aprendre i tots tenim alguna cosa per ensenyar, tothom és ben rebut sense distinció d'edat, sexe, religió o nivell cultural. Només cal tenir ganes i una mica de temps per a la teva implicació en xarxa.

Quina és la història de XIC9Barris?

Es va iniciar amb la proposta d'alguns professors de l'escola d'adults Freire, allà pels anys noranta. Entre ells estaven Rafa Juncadella i Mercè Sunyol. El 1993 a través dels Serveis de Cultura Popular, els ofereixen ajuda per organitzar 'La Cultura va de Festa', el 'Festival de Sopes' i a més els proposen impulsar una Xarxa d'Intercanvi de Coneixements, així neixen aquests projectes.

Sempre heu estat al Casal de barri Ton i Guida?

La nostra Xarxa ha tingut diverses seus: Freire, Serveis Socials de Roquetes, Ton i Guida (com 'okupes consentits'), Centre Cívic de Roquetes, Parròquia Santa Magdalena...

Quan va tancar l'escola Ton i Guida, la XiC9b en aquell moment va ser una de les entitats que va donar suport la mobilització que reclamava l'edifici per a projectes culturals. Gràcies a la força de diverses entitats això es va aconseguir i l'any 2006 es va inaugurar al Centre Ton i Guida tal com el coneixem avui en dia, un espai que segueix sent la nostra llar.

Quantes persones estan col·laborant en la xarxa?

Unes tres-centes persones més o menys que col·laboren directa o indirectament amb la xarxa.

Com ha afectat la pandèmi​a a la vostra activitat dels darrers mesos?

Vam començar amb alguns intercanvis a l'octubre. Alguns facilitadors/facilitadores ja havien comentat que no començarien fins a veure com evolucionava la cosa... però al cap de pocs dies vam haver d'anul·lar tots per les mesures sanitàries que s'havien de complir: aforament reduït a les sales, ventilació, màscara sempre posada, esperar-se al carrer fins que no baixés el facilitador o facilitadora a buscar-los...

Cal tenir en compte que tenim un percentatge important de persones grans, i era molt complicat seguir amb aquestes normes.

Quins són els principals reptes per al futur més pròxim?

Continuar amb el llegat de l'Alma mater', el nostre Rafa Juncadella. Ja són vint-i-set anys, volem que no desaparegui el que ell va impulsar, continuar fent teixit social, continuar donant a la gent una sortida a la seva solitud i aconseguir que els veïns i veïnes participin en les nostres activitats. Continuar col·laborant i fent costat a les xarxes de suport que han sorgit per la pandèmia, continuar col·laborant, organitzant o participant amb les entitats de l'entorn. En definitiva... seguir!!

Comparteix i difon

Comentaris

David

(Usuari registrat)

Bon treball. No hay más palabras que decir. Trabajo grandioso, enorme para el barrio. Un buen soporte para la cultura del barrio y la integración de todas las personas en actividades culturales. Enhorabuena!!

Afegeix un nou comentari