Àmbit de la notícia
Cultural

Carrutxa col·labora amb el Parc Natural de Montsant per la recuperació de l’activitat ramadera

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia de la serra del Montsant. Imatge d'Angela Llop. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
    El Montsant té amplies zones on es podria pasturar regularment. Imatge d'Angela Llop. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
  • Fotografia d'una zona rocosa amb aigua del Montsant. Imatge de vor0nwe. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
    Al Montsant també hi han zones d'aigua que funcionarien com abeuradors. Imatge de vor0nwe. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0

L’entitat cultural reusenca ha col·laborat amb l’estudi d’aquesta activitat al Montsant. L’estudi es sintetitza en una exposició que serà itinerant.

Carrutxa, l’entitat reusenca dedicada a la recerca i difusió del patrimoni etnològic i la memòria històrica, ha anunciat un acord de col·laboració amb el Parc Natural de Montsant, per la recuperació de l’activitat ramadera. Aquest acord ha sigut anunciat el passat 3 de desembre, a través de la seva pàgina web.

El Parc Natural de la Serra de Montsant vol potenciar el model històric de pastura a la muntanya, com una eina de gestió forestal. Aquesta eina servirà per prevenir incendis i fomentar la ramaderia extensiva. Antigament, a la Serra de Montsant hi havien estat presents els ramats d’ovelles i cabres de llet. Aquests ramats eren portats per pastors locals. Però també, fins a mitjan segle XX, hi feien estada ramats procedents d’altres indrets, com les terres de l’Ebre.

El Parc Natural de Serra de Montsant ja va encarregar un estudi, l’any 2006, per valorar el grau d’afectació de la pastura a les parts altes de la serra. En aquest estudi es va concloure que hi havia una pressió excessiva i que era convenient regular l’aprofitament de les pastures amb un model més extensiu.

Actualment, a la Serra de Montsant només hi ha un pastor, ja que aquesta activitat s’ha anat abandonant al llarg del temps. El mateix Parc Natural ha obert una línia de col·laboració amb un pastor que recorre la serra en transhumància. El pas d’aquest pastor en transhumància, s’ha anat observant detalladament. Un dels objectius és recuperar antics camins ramaders perduts.

Carrutxa ha produït una exposició sobre l’activitat ramadera tradicional a la Serra del Montsant. Aquesta exposició es va inaugurar el passat 4 de desembre, a la seu del parc, a Morera de Montsant. L’exposició explica com és la ramaderia i com aquesta deixa petjada en el territori i en la societat: camins, arquitectura, balmes, construcció de corrals en tècnica de pedra seca, estructures per l’aprofitament d’aigua o els objectes d’ús quotidià del pastor.

La exposició, titulada «La feina no es pot deixar», serà itinerant durant aquest 2021, i acompanyada amb xerrades i amb participants de les poblacions locals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari