El 2021 ja té el seu Calendari del Món Geganter
Comparteix
A càrrec de l’ACGC, la publicació recull un total 590 activitats previstes per aquest any.
I malgrat tot, la cultura popular persisteix. Les dificultats evidents que travessa el món de l’associacionisme cultural al nostre país, derivades de la crisi sanitària, no han fet desistir a entitats i federacions, que han redoblat els esforços per mantenir viva la flama de la cultura popular i reivindicar-la com un espai segur.
És el cas de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (ACGC), que enguany ha treballat de valent per fer possible el Calendari del Món Geganter 2021, confeccionat amb la col·laboració de colles i coordinadores, que recull les festes, trobades i festes amb gegants, capgrossos i altres entremesos.
“Podem estar satisfets. Amb la situació que vivim no sabiem com ens respondrien les colles, però finalment s'ha aconseguit un bon nombre d'activitats i s'ha pogut tirar endavant amb la publicació del calendari”, explica el Leandre Ubasart, vocal de comunicació de l’ACGC.
Un calendari amb prop de 600 activitats
En efecte, el calendari del 2021 recopila un total de 590 activitats que el món geganter preveu celebrar en un any amb un pronòstic tan incert com aquest. Una xifra, sempre subjecte a l’evolució de la crisi sanitària, que demostra que les colles no es volen aturar.
No obstant això, des de l’Agrupació expliquen que aquest any ha costat més tirar endavant la publicació del calendari, com és normal, però valoren especialment l’esforç de les colles per fer-lo realitat. “Una mica més sí que ens ha costat, atès que les colles no tenien clar si podrien fer les activitats, però creiem que és important que el país vegi que les colles tenen ganes de fer activitats i de demostrar que la cultura és segura”, agreguen.
ARRIBA EL CALENDARI DEL MÓN GEGANTER 2021!
— Adifolk (@Adifolk_oficial) January 20, 2021
L'@geganterscat, tot i la situació que estem vivint, ha pogut elaborar aquest calendari gràcies a les 590 propostes que programen les diverses colles d’arreu del País.https://t.co/ItfD1OEGex #adifolk #gegants #culturapopular pic.twitter.com/HhXXjdaqPF
L’efecte de la pandèmia, però, ha condicionat el disseny del calendari, que ha perdut prop de 200 activitats respecte a l’edició de l’any passat, tot i que a l’Agrupació subratllen que el document s’anirà actualitzant a mesura que les colles vagin enviant més activitats.
El Calendari es divideix en dos grans àmbits: el primer recull les activitats en què participen gegants i el segon se centra en les trobades específicament geganteres. Des de l’Agrupació, en Leandre Ubasart destaca un parell de dates que cal marcar en vermell.
“Enguany hi ha dues activitats molt destacades: La 33a Ciutat Gegantera de Catalunya, que se celebrarà a Tortosa el 17,18 i 19 de setembre; una festa que caldrà adaptar a la situació del moment, on l'acte més important serà el traspàs on la colla de Castellbisbal traspassarà Els Gegants de Catalunya a la colla de Tortosa. Per altra banda, el 10 d'octubre tindrà lloc a Moià el III Concurs Nacional de Balls de Gegants, on deu colles competiran entre elles i un jurat elegirà els millors balls del concurs”, resumeix Ubasart.
A banda del llistat d’activitats i trobades, la publicació inclou un seguit d’articles per divulgar i reflexionar sobre diferents aspectes del món geganter, així com aprofundir en la seva història. Entre aquests trobem un recorregut per l’evolució històrica del Ball de Gegants, el seu cens, una anàlisi sobre el concurs i la competència en el Ball de Gegants, així com un repàs als orígens i la tasca del cos de monitors de l’ACGC, entre altres.
Valorar l’empenta del món geganter
Des de l’ACGC, volen destacar l’esforç que ha fet tot el món geganter per no perdre l’esma i mirar el futur. En els darrers mesos, les colles s’han adaptat a la situació i ho han posat tot de la seva part per complir amb les mesures de seguretat requerides. Expliquen que ja des del març de l’any passat un bon nombre de colles van adaptar la seva festa i moltes van apostar per portar-la a les xarxes.
A l’estiu ja es van poder veure les primeres activitats al carrer, sempre adaptades al context de crisi sanitària i garantint la seguretat total tant per als organitzadors com per al públic, en una demostració més que la cultura és segura.
“Esperem que aquest any siguin encara més les colles que s'animin a adaptar la seva activitat i que cada cop ens acostumem més a veure gegants i capgrossos per places i carrers, encara que no sigui com sempre ho havíem vist”, rebla Ubasart. Tant de bo sigui així.
Afegeix un nou comentari