Àmbit de la notícia
Cultural

Entitats de professionals del circ i de la dansa demanen al Govern optar als ajuts del sector extraescolar

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • L’APCC i l’APdC exigeixen al Govern ajuts pels formadors i formadores de la dansa i el circ.
    Font: APCC
  • Demanen que es modifiquin els epígrafs de l’IAE o que s’obri una nova línia d’ajuts.
    Demanen que es modifiquin els epígrafs de l’IAE o que s’obri una nova línia d’ajuts. Font: APdC
  • La dansa i el circ han de mantenir suspeses les seves activitats fins al proper 7 de febrer.
    La dansa i el circ han de mantenir suspeses les seves activitats fins al proper 7 de febrer. Font: APdC

L’APCC i l’APdC exigeixen al Departament d’Educació ajuts per a professionals de dansa i circ en el sector extraescolar. Reclamen que es rectifiquin els requisits actuals, atès que queden exclosos, o se’ls hi concedeixi una nova línia d’ajuts.

L’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i l’Associació de Professionals de dansa de Catalunya (APdC) es mostren disconformes amb l'últim anunci del Govern envers les ajudes econòmiques al sector extraescolar, ja que presenten el mateix problema que les anteriors: formadors i formadores del circ i de la dansa no es poden acollir als requisits.

Les entitats demanen que es modifiquin els epígrafs de l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques) o que s’obri una nova línia d’ajuts en què professionals d'aquestes disciplines culturals s’hi puguin incloure.

Amb la segona onada de la Covid-19 es van suspendre les activitats extraescolars i el Govern va concedir ajudes dirigides “a les persones treballadores autònomes, les empreses i altres entitats que duen a terme activitats extraescolars”, però permetent sol·licitar-la només a qui estigués donat d’alta al cens de l’IAE, “excloent a aquelles persones i centres de formació que realitzen la mateixa activitat i que utilitzen altres epígrafs igualment vàlids”, detallen les entitats al comunicat enviat al Departament. 

Un problema reincident

Des de l’APCC i l’APdC ja van demanar al Govern aquesta petició el 17 de desembre, amb la primera onada de la Covid-19, a través d’una queixa formal a la Responsable d’Ensenyaments de Dansa i Art dramàtic. La resposta va ser que havien rebut la petició i la farien arribar a la persona que pertoqués, però no va suposar cap canvi en les ajudes.

Aquesta vegada, gairebé dues setmanes després d'enviar el comunicat al Departament d'Educació, segueixen sense resposta: “A efectes formals no tenim cap resposta", detalla el membre de la Junta de l’APCC, Jordi Príncep. "Estem a l’espera d'aquestes noves ajudes que s’han anunciat, però no s’ha fet efectiva la seva tramitació, i que deixen fora a molts formadors”, afegeix. 

Tot i que la cultura va ser considerada essencial el passat mes d’octubre, no totes les disciplines estan incloses en aquest anunci. La dansa i el circ han de mantenir suspeses les seves activitats fins al pròxim 7 de febrer sense rebre les ajudes que, asseguren, els pertocaria. “Els centres de formació de circ i de dansa a Catalunya formen part d’un teixit educatiu i creatiu importantíssim del nostre sector que serveix de pal de paller per al desenvolupament del nostre art”, recalquen les entitats.

“Seguirem insistint. Demanarem reunions formals i desenvoluparem accions als municipis per exigir públicament i políticament unes mesures que tinguin en compte a les escoles de formació artística, ja no només el circ o la dansa, també la música o les disciplines plàstiques”, assegura Príncep.

Les queixes del món de la cultura

Altres entitats com l’AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya) també han reivindicat la seva disconformitat amb les últimes notícies anunciades pel Govern. En un missatge enviat a la Generalitat demanaven que “si es pot trencar el confinament municipal per anar a míting polític, s’hauria de poder el mateix per anar al teatre”. Davant l’allau de queixes rebudes, el Govern va donar marxa enrere en l’excepció dels mítings de campanya electoral per saltar-se el confinament municipal.

D’altra banda, l’APdC i ConArte demanaven, a través d’un comunicat al Govern central, que no es redueixi la prestació extraordinària que perceben els artistes. Aquesta línia d’ajudes -aprovades per Reial Decret el maig del 2020- consten del 70% de la base reguladora durant els primers 180 dies, i un 50% a partir del dia 181. Sol·liciten que s’exceptuï l’aplicació del coeficient reductor i que les persones afectades puguin seguir percebent el 70% de la base en un moment de decadència per a la cultura.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari