Àmbit de la notícia
Comunitari

Pep Guardiola: "Solament quan el jovent sigui protagonista tindrà capacitat de transformar el seu entorn"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Pep Guardiola, Director del grup KABUA

Entrevistem al Pep Guardiola, Director de la Plataforma d'Acció Social Kabua, depenent del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, sobre l'impacte de la Covid-19 en les persones joves.

Quina tasca feu a la Plataforma d'Acció Social Kabua?

La plataforma va ser impulsada inicialment l’any 2008 per les entitats Centre UNESCO de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona i Televisió de Catalunya i actualment és desenvolupada per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Volem ser una eina educativa adreçada a joves entre 12 i 18 anys que, mitjançant les TIC, apoderi les persones joves per tal d’ajudar a transformar la nostra societat.

Com i quan va néixer?

Neix sense ànim de lucre i el seu marc d’actuació principal és l’educació formal, no formal i informal. Neix amb la finalitat d'oferir una nova eina educativa adreçada a adolescents d’entre 12 i 18 anys per tal de ser una ajuda per potenciar el seu apoderament com a agents transformadors de la seva realitat.

Kabua és un espai per aprendre, per construir coneixement, per conèixer altres joves, per compartir inquietuds, per reflexionar sobre la realitat que ens envolta i per fer propostes de transformació social.

En quins programes o projectes treballeu actualment?

Amb ‘1 any, moltes lluites’ volem visualitzar, difondre i oferir eines didàctiques per a joves amb interès en treballar diferents temàtiques relacionades amb els dies internacionals marcats per l’ONU, com el Dia per l’eradicació de la pobresa, dels Drets dels Infants, de la Llengua Materna, etc... Cada dia té una guia didàctica que persones educadores i joves poden descarregar gratuïtament des de la plataforma.

A més fem el concurs de vídeos Kabua, que neix perquè persones joves realitzin un vídeo original de denúncia i sensibilització, utilitzant qualsevol dispositiu mòbil, càmera digital o tauleta tàctil, envers temàtiques d’interès i rellevància social que s’estiguin debatent a l’actualitat. Enguany, amb la setena edició , volem continuar reflexionant sobre de l’impacte de la pandèmia en el jovent.

Quins són els objectius d'aquesta edició protagonitzada per l'impacte de la Covid-19?

Establir unes línies de treball que permetin la continuïtat de temàtiques d’interès i impacte actual en la realitat que viuen les persones joves per tal de promoure la curiositat i el coneixement des de l'apoderament. Les temàtiques de la present edició seran: salut mental i violències juvenils, hiper connectivitat i sobre informació, emergència sanitària i climàtica, atur, ocupació i emancipació juvenil.

Estem treballant en aquests moments en dues guies didàctiques noves que en breu publicarem. Una sobre feminisme i dia de la dona treballadora i l’altra sobre gestió de les emocions. A més comptem amb una guia didàctica per conscienciar sobre la temàtica de les persones refugiades.

Com us ha repercutit la Covid-19?

L’equip Kabua, des del moment que es va decretar l’estat de pandèmia el mes de març de l’any 2020, hem posat tots els nostres recursos al servei de les persones joves amb l’objectiu d’apaivagar els efectes negatius que ha pogut provocar la COVID-19 en aquest sector tan vulnerable de la societat.

A més heu celebrat una trobada d'experts per tractar el tema, oi?

Sí. Vam organitzar el passat mes de desembre la Trobada d’Experts Kabua 2020 que intentava respondre a la pregunta “Com ha afectat la pandèmia en el jovent?. La trobada va ser un èxit i les persones joves que van participar van poder dialogar amb els experts en les temàtiques i extreure conclusions que van exposar en el plenari de la trobada.

Com creieu que s'han adaptat les persones joves a aquesta nova realitat?

Destaquem la seva capacitat emprenedora, de treball, d’adaptació i de creativitat gràcies al seu bon ús de les noves tecnologies com a nadius digitals que són. Remarquem el desemparament que han patit en els darrers mesos, un col·lectiu sovint estigmatitzat per la seva irresponsabilitat per prevenir i/o aplanar la corba de contagis de la Covid-19 i també per la seva capacitat portadora del virus.

Una població juvenil, que malgrat el seu potencial i les seves aportacions d’utilitat a la societat, no se l’ha dotat de capacitat de participació i decisió en temps de pandèmia, ni tampoc d’espais públics culturals, juvenils i de lleure.

Com s'hi pot col·laborar?

Qualsevol persona entre 12 i 18 anys pot participar en els diferents projectes que oferim com la Trobada de Joves o el Concurs de Vídeos Kabua. Però si algun persona major d’edat té interès en el món educatiu i vol formar part del grup de col·laboradors, només caldria que es posés en contacte amb el nostre grup. Podeu trobar el correu de contacte, telèfons, etc. a la nostra web kabua.uab.cat.

Què reivindiqueu per contribuir a la transformació social?

Reivindiquem la nostra plataforma Kabua com una eina educativa que, fent servir les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), ajuda a conscienciar les persones joves sobre les diferents realitats polítiques, econòmiques, socials i culturals que es donen tant a nivell local i/o global, a fi que aquests s’apoderin, a la vegada que són protagonistes del seu procés d’aprenentatge.

I entenem que solament quan les persones joves siguin protagonistes d’aquest procés, tindran capacitat per transformar el seu entorn des d’una perspectiva comunitària, fent treball en xarxa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari