Àmbit de la notícia
Social

Dincat insta als partits polítics a posar en marxa una legislatura compromesa amb el sector de la discapacitat

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Segons Dincat, la part econòmica i la inserció sociolaboral són les dimensions que més febles surten d’aquesta legislatura.

La federació constata que les mesures preses en els darrers tres anys han suposat un pas endavant però no han aconseguit revertir la situació que viu el sector de la discapacitat.

La federació Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha instat als partits polítics a posar en marxa una legislatura compromesa amb el sector de la discapacitat intel·lectual. En un informe, l’entitat ha constatat que les mesures preses en la darrera legislatura en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual, tot i haver suposat un pas endavant, no han aconseguit capgirar “la greu situació que travessa el col·lectiu des de fa anys”.

Les entitats del sector de la discapacitat han valorat positivament que el Govern hagi actualitzat la congelació de les tarifes i els mòduls dels serveis després de deu anys on les retallades van ser les protagonistes. Això, segons Dincat, ha permès a les entitats començar a recuperar-se de l’infrafinançament que arrossegaven. Tot i això, segons l’organització el 75% de les entitats ha considerat que aquests increments encara són insuficients.

Segons Dincat, la part econòmica i la inserció sociolaboral són les dimensions que més febles surten d’aquesta legislatura mentre que la conscienciació social i el reconeixement de drets són els aspectes on reconeixen que més s’ha avançat. “La federació insisteix en la necessitat de construir un nou Govern que reverteixi la greu situació que travessen les persones amb discapacitat intel·lectual, les seves famílies i les entitats que els donen suport”, han afirmat en un comunicat.

En aquesta línia, 6 de cada 10 entitats del sector asseguren tenir problemes econòmics. Moltes d’elles depenen de subvencions i dels centres d’educació especial. La incertesa vers el finançament general, els terminis ajustats i els endarreriments en els pagaments, així com la manca de suports i mesures d’acompanyament per fer front a l’augment del Salari Mínim Interprofessional, són algunes de les causes que principalment apunten.

El director de Dincat, Carles Campuzano, ha afirmat que encara hi ha molt a fer per a milllorar les polítiques públiques per a les persones amb discapacitat. “Aquests darrers anys no han estat fàcils i la pandèmia ha posat de manifest moltes febleses i mancances que fa anys que Dincat i les seves entitats denunciem”, ha contextualitzat. Campuzano a instat al nou Govern a “posar-se les piles” i revertir la situació abans que sigui massa tard.

Les 10 propostes per al nou govern de la Generalitat

En primer lloc, Dincat ha demanat acabar amb les llistes d’espera per accedir a serveis residencials i d’atenció diürna, finançant nous serveis d’habitatge que responguin a les necessitats del col·lectiu. A més, ha demanat actualitzar les tarifes i subvencions per enfortir i consolidar el sector amb un sistema que vetlli per la qualitat els serveis. En aquesta línia, ha exigit garantir els llocs de feina per a les persones amb dificultats incrementant els recursos dels Centres Especials de Treball.

En segon lloc, s’ha mostrat a favor d’eliminar el copagament i ha manifestat la necessitat de potenciar una educació inclusiva millorant l’accés, la participació i l’assoliment de competències. En la línia d’altres entitats del sector, ha demanat impulsar una Llei del Tercer Sector i incorporar la perspectiva de la discapacitat en l’atenció sanitària.

Per últim, creuen necessari garantir que les persones amb discapacitat puguin viure de forma independent, participant plenament en tots els aspectes de la seva vida i prenent les seves pròpies decisions. Garantir l’accés a una informació clara i accessible i posar en marxa un pla de xoc amb mesures extraordinàries per fer front als sobrecostos derivats de la pandèmia, són les seves dues darreres propostes del document de 10 punts clau per al nou Govern de la Generalitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari