'Gironins i Rius', un estudi de vincles sostenibles amb el medi ambient
Comparteix
L'Associació de Naturalistes de Girona posa en marxa el projecte 'Gironins i Rius', un estudi de la relació entre la ciutadania i els rius de la ciutat amb el propòsit de crear vincles més sostenibles amb l'ecosistema.
L'actual emergència climàtica ha estimulat la creació de diferents iniciatives que plantegen la necessitat d'un canvi en els models de gestió social del territori i els ecosistemes. Des de l'Associació de Naturalistes de Girona consideren essencial estudiar les nostres relacions amb l'entorn i han decidit impulsar el projecte 'Gironins i Rius', amb l'objectiu de descobrir les percepcions que tenen els habitants de la ciutat sobre la natura per promoure actituds més respectuoses amb el medi ambient.
'Gironins i Rius' és un projecte de recerca i disseny fomentat pel Centre Mission Zero de la Universitat de Ciències Aplicades de La Haia (Països Baixos), que neix a partir de la necessitat climàtica d'avançar cap a un futur alternatiu afrontant conscientment l'emergència mediambiental. Per fer-ho, l'estudi assumeix una línia de recerca enfocada en posar les persones com el centre i motor del canvi, posant en relleu el poder que tenim cadascú de nosaltres per transformar el nostre entorn.
La iniciativa estrena la seva primera fase amb dues activitats completament obertes i participatives centrades en la recopilació d'informació. Per una banda, realitzen l'enquesta 'Els Gironins i les visions del món', una recollida de dades per fer una anàlisi quantitativa com a punt de partida per a les pròximes etapes del projecte.
D'altra banda, han organitzat el Taller-conversa: comunicació entre humans i medi natural, una activitat de percepció on animaran als assistents a fer una escolta activa de l'entorn per identificar els inputs sensorials que reben. Amb tot això, es farà una reflexió sobre com i què poden aprendre a través de la contemplació.
Malgrat ser la ciutat dels quatre rius, en trobar-se a la confluència del Ter, l'Onyar, el Güell i el Galligants, Girona ha patit una gran desconnexió respecte a aquests espais. "L'entorn ha quedat abandonat, s'ha embrutit i la qualitat de l'aigua és pèssima", afirma Jan Ferrer, coordinador del projecte. Des de l'Associació de Naturalistes de Girona reconeixen haver observat una tendència inversa amb l'arribada de la Covid-19, però admeten que encara queda molt treball per davant.
Cap a una visió conscient i espiritual de la natura
La línia de recerca de l'estudi 'Gironins i Rius' utilitza com a referència el treball de la investigadora Annick de Witt, que considera que la transformació cap a la sostenibilitat s'aconsegueix a través de la transició de la societat cap a una visió integrativa, on s'articula el coneixement científic amb el coneixement per consciència, és a dir, com percebem el món a partir de l'observació i l'espiritualitat.
Per tant, aquesta tendència defensa que el camí cap a la sostenibilitat no depèn únicament del desenvolupament tecnològic i d'idolatrar la ciència, sinó també de l'apropament de l'home a la natura des d'una visió més espiritual. En aquest sentit, Jan Ferrer explica que "cal retrobar-nos amb antigues fonts de coneixement, com la tradició i la cultura indígenes, per aprendre a reconnectar amb la natura". Revalorar aquests coneixements i perspectives ens poden ajudar com a societat a viure d'una manera més connectada i conscient amb l'entorn.
Afegeix un nou comentari