Àmbit de la notícia
Internacional

#VivirSinMiedo, un projecte per empoderar les dones al Perú

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • #VivirSinMiedo és una campanya per visibilitzar la violència envers les dones al Perú.
    Font: Vivir Sin Miedo
  • Aquest 2020, han mort assassinades 131 dones i s'han posat més de 5.500 denúncies de desaparicions.
    Aquest 2020, han mort assassinades 131 dones i s'han posat més de 5.500 denúncies de desaparicions. Font: Vivir Sin Miedo
  • 'Mujer Montaña' és la cançó de la campanya per empoderar les dones.
    'Mujer Montaña' és la cançó de la campanya per empoderar les dones. Font: Vivir Sin Miedo

Per educar a les dones i acabar amb les creences que fomenten el masclisme i la violència, la campanya ofereix tallers i accions per educar en igualtat i desmuntar els mites de l’amor romàntic.

Més de 5.500 denúncies de desaparicions de dones, 330 temptatives de feminicidi i 131 assassinades són les xifres que va deixar el 2020 al Perú. Unes dades alarmants que volen prevenir des de #VivirSinMiedo, una campanya per acabar amb el masclisme i la violència de gènere educant i empoderant a les dones.

Impulsat per Demus i l’Associació Kallpa i amb la col·laboració d’Entrepobles i Enraíza, entre altres entitats socials, va néixer el projecte emmarcat en el conveni de prevenció de l’Agència Espanyola de Cooperació per combatre els alts índexs de violència sobre la dona al Perú.

A la campanya, treballen des d’un enfocament d’educació popular local per empoderar a les dones visibilitzant la violència que pateixen. “L’objectiu de #VivirSinMiedo és dir que volem poder caminar soles per carrer, poder viatjar o poder vestir com vulguem sense perill per arribar a casa”, explica la tècnica de projecte d’Entrepobles, Clara Ruiz.

A través de tallers, dels mitjans de comunicació com la ràdio, de les xarxes socials i de ‘l’artivisme’ volen involucrar al jovent per erradicar les violències masclistes i de gènere. Amb murals, actuacions i performances volen desmitificar l’amor romàntic, com l’acció prevista pel 14 de febrer que finalment no es va poder celebrar a causa de la Covid-19: “Endevines pel carrer s’oferien a dir-te qui és l’amor de la teva vida, i et regalaven un mirall. És molt simbòlic, però és la manera de demostrar que no necessites cap mitja taronja”, reivindica Ruiz.

Tallers per a dones, però també per a homes és el full de ruta de #VivirSinMiedo. Des d’Entrepobles insten a la necessitat que es desconstrueixi tota la societat: “S’ha de treballar també amb homes, si no hi ha part de la societat que no canvia. Ens ocuparem de les noves masculinitats o masculinitats no hegemòniques amb joves, però també professors, treballadors, jutges de pau, etc. perquè són els que han de materialitzar la legislació i són una pota molt gran per a la societat en general”, detallen des d’Entrepobles.

La violència de gènere, un problema estructural

Les xifres d’assassinades o desaparegudes no són les úniques que fan estremir. Més del 30% dels enquestats al Perú consideren que les dones vesteixen per provocar i gairebé el 30% de les dones estarien disposades a tenir relacions sexuals si la parella ho desitja.

Fa trenta-tres anys que Entrepobles acompanya aquests processos de lluita al Perú, atenent dones víctimes de violència, demanant justícia i una recuperació digna per a les dones. Esterilitzacions forçades o la falta de drets sexuals i reproductius mostren la necessitat d’una educació afectivosexual eficient i adient per les joves.

Tanmateix, cal un canvi en la legislació perquè l’avortament només està garantit si és el terapèutic, tot i que com assenyalen des de l’entitat, no s’està seguint el protocol correcte. A més, les violacions no són una excepció per avortar, provocant que augmentin les xifres de noies embarassades.

Segons apunten des de l’entitat, l’assetjament pel carrer, al transport públic, en àmbit escolar per part dels professors o la violència dins la parella -agreujada durant la pandèmia i el confinament- són actes comuns al dia a dia de les dones. “El pla contra la violència del 2015 està més ampliat que el nostre, perquè parla de violència de gènere i no de violència familiar, i per exemple, també inclou la violència a les empreses. És molt potent la legislació, però no es compleix”, lamenta Ruiz.

Les dones indígenes i camperoles també tenen la seva pròpia lluita, sent criminalitzades molt diferent que els homes, enfrontant-se a grans poders per conservar la seva cultura. A més, al Perú lluiten contra el moviment fonamentalista sorgit fa uns anys al país, un moviment de dretes i vinculat a l’església tradicional que va intentar frenar la inclusió de l’educació sexual al currículum escolar sota el lema ‘Con mis hijos no te metas’.

‘Mujer Montaña’, una cançó per empoderar les dones

Un dels vessants de la campanya #VivirSinMiedo és la cançó ‘Mujer Montaña’, amb un ritme i una lletra empoderadora i amb les veus de Wendy Sulca, Susana Baca i Marié, artistes conegudes del Perú per apropar-se al jovent. Amb frases com “No vull que ningú a la vida em digui què fer”, “ensenyo el que vull, el que em dona la gana”, “vives ens volem” o “l’amor no fa mal” volen reivindicar els drets de les dones.

A més, han fet que la gent s’apropiï de la cançó cantant, ballant o dient alguna de les frases i crearan un vídeo amb els reculls per celebrar el 8M. “La idea de la cançó és de cosmovisió andina. Les muntanyes tenen força, energia i llibertat. Volíem fer una campanya mostrant el poder i la força de les dones i no victimitzant-les”, apunta Ruiz. Podeu escoltar la cançó al següent vídeo.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari