Àmbit de la notícia
Ambiental

5 propostes per un Sant Jordi sostenible i ecologista

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca / Ona Bachrach
  • Fem algunes recomanacions per passar la Diada de Sant Jordi amb les entitats ambientals.
    Font: Llicència CC
  • La fotògrafa alemanya Sonja Stich escull la lluita contra la MAT a la Selva per l’exposició 'El crit del bosc'.
    La fotògrafa alemanya Sonja Stich escull la lluita contra la MAT a la Selva per l’exposició 'El crit del bosc'. Font: Sonja Stich
  • Totes les obres que es presentin formaran part d’un llibre digital que commemorarà la primera edició dels Jocs Florals Rurals.
    Totes les obres que es presentin formaran part d’un llibre digital que commemorarà la primera edició dels Jocs Florals Rurals. Font: Llicència CC

Diverses entitats ambientals de tot el territori impulsen activitats i xerrades, al voltant del 23 d'abril, per fomentar una diada verda, a més d’oferir regals respectuosos amb el medi ambient.

Si tractéssim de reformular la llegenda de Sant Jordi perquè fos respectuosa amb el medi ambient i amb la biodiversitat, hauríem de convèncer al drac de no cremar les collites, ni menjar-se els veïns i veïnes del poble, i fer que el cavaller resolgués el conflicte sense necessitat de matar l'animal mitològic. Generalment, canviar detalls d'una llegenda tan arrelada com aquesta no és possible. El que sí que és possible és qüestionar el model de consum actual i defensar les principals lluites ambientals catalanes, mantenint l'essència tradicional de la diada de Sant Jordi.

Entitats ambientals d'arreu del territori impulsen activitats i xerrades sobre medi ambient, alhora que ofereixen regals verds i solidaris, per fomentar un Sant Jordi sostenible i ecologista:

1. Sant Jordi a la seu de l'Associació de Naturalistes de Girona

L'entitat vol celebrar Sant Jordi d'una manera diferent per adaptar-se a les mesures decretades pel Procicat, que impedeixen que l'entitat pugui tenir una parada, quelcom que els repercuteix econòmicament, però també socialment. "Tenir parada fa que molta gent de la ciutat ens pugui conèixer i també poder compartir idees i coneixements", expliquen.

Per salvar els obstacles i seguir amb la celebració de la diada de Sant Jordi, l'entitat mantindrà el 23 d'abril la seu oberta, al Passeig de la Devesa, 41, dins els jardins botànics de la Devesa, per rebre a tot aquell i aquella que es vulgui apropar per recollir el seu roser, llibre o altres productes disponibles. Per fer-ho, cal fer la reserva d'algun d'aquests productes mitjançant aquest formulari en línia. Amb aquestes compres, es dona suport a productes sostenibles i locals; ajudes a finançar l'entitat, i a continuar defensant el territori.

El mateix 23 d'abril, de 10 h a 13 h i de 16 h a 18 h, també es durà a terme a la seu de l'entitat el 'Taller de reutilització: Llapis de paper' per aprendre a reutilitzar el paper de diari per crear llapissos. 

2. Exposició ‘El crit del bosc’ sobre la tasca de 'No a la Mat Selva' 

La fotògrafa alemanya Sonja Stich immortalitza el moviment de lluita i defensa del territori de la plataforma 'No a la Mat Selva' a l'exposició 'El crit del bosc', un recull fotogràfic de la reconeguda artista sobre la tasca de la plataforma ambiental arran del projecte de construcció de la línia de molt alta tensió (MAT) al mig dels boscos de les Guilleries. La inauguració de l'exposició tindrà lloc el divendres dia 23 d'abril a les 19 h, en el marc dels actes programats per la diada de Sant Jordi, a Santa Coloma de Farners.

3. Propostes d'IAEDEN-Salvem l’Empordà

L'entitat que defensa la comarca de l'Empordà d’un model de creixement desorbitat, gens sostenible ni respectuós amb l’entorn, proposa, en el marc de la setmana de Sant Jordi, celebrar una Diada diferent. El dijous 22 d'abril, a les 20 h, tindrà lloc la presentació en línia del llibreCrisis energética global y cómo (no) la vamos a solucionar’ de l’investigador del CSIC Antonio Turiel. L’activitat és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament a iaeden@iaeden.cat des d'on es proporcionarà l’enllaç per connectar-se a la conferència.
 
Després de la presentació, tindrà lloc un debat sobre la implantació de projectes eòlics i solars a la comarca de l’Empordà. L’endemà, el divendres 23 d'abril, el Grup de Natura de la IAEDEN-Salvem l’Empordà també oferirà una parada de Sant Jordi a Figueres.

4. Jocs florals rurals 2021

L'Associació per la Promoció dels Productors Catalans de Qualitat i l'Associació de Micropobles de Catalunya, impulsen la primera Edició dels Jocs Florals Rurals, adreçats a infants, joves i adults. La temàtica de les obres d’aquesta edició gira entorn del món rural, amb l’objectiu de posar en valor un món vital per la nostra existència, ja que la flora i la fauna són imprescindibles per la subsistència del planeta i de l’ésser humà

El termini de participació va finalitzar el passat 12 d'abril, però encara és possible formar part de la primera edició dels Jocs Florals Rurals participant com a jurat popular. Totes les obres presentades s'han recollit i publicat al web dels Jocs Florals Rurals des d'on és possible votar per escollir les obres guanyadores. Les votacions populars romandran obertes fins al 25 d'abril. D'altra banda, totes les obres presentades formaran part d’un llibre digital que commemorarà la primera edició dels Jocs Florals Rurals.

5. ‘Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic’

La Xarxa per la Justícia Climàtica i Ecologistes en acció organitzen la presentació i debat del llibre ‘Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic’ el proper dimecres 21 d’abril, a les 18.30 h, uns actes que es podran seguir en directe a través del canal de Youtube d'Ecologistes en Acció.  En el debat hi seran presents la periodista Cori Calero, autora del llibre; Jordi Solé, revisor de l’IPCC per al pròxim informe (AR6) i investigador del CREAF; María Serra, activista climàtica; i Cristina Ribas, periodista.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari