Àmbit de la notícia
Informàtic

Tres iniciatives tecnològiques socials i ambientals

Entitat redactora
Colectic
  • Imatge de Refugees Info Bus.

El Mobile Social Congress ofereix un espai a TecnoLleida Girls, E-ways i Refugees Info Bus perquè expliquin els seus projectes.

El Mobile Social Congress organitzat per Setem ha tancat l'edició virtual d'aquest any amb un espai per a tres inciatives tecnològiques de caràcter social o mediambiental. Fem un repàs de les tres propostes.

  • App Recycle Points

TecnoLleida Girls són la Sònia, l'Alejandra i l'Abril, tres estudiants de primer d'ESO de Lleida que es van apuntar al programa Technovation, que impulsa l'empredoria femenina. Van decidir desenvolupar una aplicació per augmentar el reciclatge de residus que es queden al carrer com els electrodomèstics i incentivar-la amb punts bescanviables per tiquets de bus gratuït. Així aconseguien l'objectiu de contribuir al medi ambient de dues maneres: animant la gent a reciclar i a utilitzar el transport públic.

Amb el projecte, han après programació, anglès i treball en equip, expliquen.

L'aplicació ja està desenvolupada i permet indicar quins materials s'han reciclat, identificar l'ubicació de les deixalleries, bescanviar els tiquets i comprovar la posició de cada persona usuària en un ràquing. "Volíem afegir una mica de joc", comenta l'Abril.

  • E-ways

Aquest projecte va néixer com una plataforma per a agents de l'economia social i solidària per reutilitzar, reparar i reciclar residus electrònics, però amb la pandèmia el procés es va aturar. L'equip va quedar confinat en un pis, així que van omplir les taules dels dispositius que tenien, van esborrar les dades de manera segura, i els van anar repartint per hospitals i residències. Així va néixer Acércales, una plataforma on particulars i empreses podien donar dispositius per a la gent gran.

El projecte va repartir més de 600 dispositius i va permetre que "aparells que tenien un valor qüestionable tinguessin un valor incalculable perquè es van utilitzar per enfortir relacions humanes i connectar essers estimats, en un moment d’aillament", explica Isabel Garcia Baños.

Les residències els deien que funcionava, però que les usuàries i usuaris necessitaven assistència perquè no entenien els dispositius. I així va néixer Bleta, una tablet per a gent gran que té com a objectiu "treure fricció de la corva d'aprentatge de les noves tecnologia, que sigui divertit aprendre-les".

Hi ha injustícia social darrera dels dispositius, però també hi ha exclusió, denuncia Garcia Baños, que considera que el problema no és que la gent gran no entengui les tecnologies sinó que no les sabem explicar.

Es tracta d'una iniciativa que proporciona accés a intenet, distribució de mòbils, cables i centres de recàrrega, i servei de reparació a Calais, el pas entre el nord de França i el Rene Unit pel qual passen milers de persones refugiades.

Molts dels dispositius d'aquestes persones han sigut malmesos per les condicions que han viscut, perquè han dormit a la intempèrie, o perquè a vegades han sigut danyats voluntàriament per la policia.

L'accés a internet els permet millorar els seu benestar ja que connecten amb els seus familiars i amics. També els permet accedir a mapes per poder orientar-se, i accedir a informació per conéixer reglaments o llegir les notícies, explica Marc Byrne.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari