Àmbit de la notícia
Social

L’emergència social posa en xifres rècord l’activitat dels Bancs dels Aliments

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • L'activitat al magatzem del Banc dels Aliments de Barcelona no s'ha pogut atruar en cap moment malgrat la pandèmia.
    Font: Banc dels Aliments Barcelona
  • El Banc dels Aliments de Barcelona va distribuir l’any passat 19,8 milions de quilos de menjar.
    El Banc dels Aliments de Barcelona va distribuir l’any passat 19,8 milions de quilos de menjar. Font: Banc dels Aliments de Barcelona Font: Banc dels Aliments Barcelona

Un 30% de les persones que van sol·licitar ajuda alimentària durant el primer any de pandèmia no n’havien necessitat mai abans.

Els magatzems buits en temps rècord s’han convertit en el dia a dia dels Bancs dels Aliments i són un termòmetre innegable de la situació d’emergència social que es viu a Catalunya. El Banc dels Aliments de Barcelona va distribuir l’any passat 19,8 milions de quilos de menjar, un 20% més que el 2019. El 2020 queda a l’arxiu com l’any que ha mogut més aliments en els seus gairebé 35 anys de vida.

El director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, explica que aquesta demanda a l’alça no s’ha aturat encara ara: “La demanda està un 30% per sobre si ho comparem amb abans de la pandèmia i aquest mes de maig atenem 147.000 persones”. Fatjó-Vilas subratlla que són persones que es queden al marge d’aquesta “relativa tornada a la normalitat de l’activitat econòmica”.

Cobrir una necessitat bàsica

Com totes les entitats socials, al Banc dels Aliments es troben amb persones que han perdut la feina i necessiten suport per cobrir necessitats bàsiques com el menjar. “És una nova pobresa que s’afegeix a la cronificada de ja fa anys”, conclou. Un 30% de les persones que van sol·licitar ajuda durant el primer any de pandèmia no n’havien necessitat mai abans.

Tornant a les dades del 2020, cada mes es van atendre 137.000 persones, mentre que a mitjana d’abans de la pandèmia per la Covid-19 se situava en unes 112.000. El mes de juny es van trobar amb un màxim històric de 162.000 persones receptores d’aliments. Una altra dada que destaquen els responsables del Banc dels Aliments és que es van destinar 3.764.479 d’euros a la compra d’aliments, sis vegades més que l’any 2019. Per aquest 2021, veient el panorama, s’han destinat a la provisió per a la compra d’aliments 4,7 milions d'euros.

Àpats cuinats i tot

L’increment de peticions d’ajuda alimentària ja van començar amb la declaració de l’estat d’alarma del març i el confinament domiciliari. El Banc dels Aliments de Barcelona va incorporar més persones joves al voluntariat del magatzem i va posar en marxa programes nous de repartiment, com ara d’àpats cuinats. Amb World Central Kitchen es van entregar 217.285 àpats entre abril i juny.

L’entitat es va anar adaptant a les necessitats de cada moment i va passar de treballar amb les habituals poc més de tres-centes entitats col·laboradores a fer-ho també amb moviments veïnals i associatius sorgits per atendre la nombrosa demanda d’aliments. Cada mes es col·laborava amb una mitjana de 324 entitats i el juny es va arribar a fer-ho amb 378.

Altres dades que destaca la memòria de l’entitat és que es va arribar als 181 quilos d’aliments per persona atesa i que dels gairebé 20 milions de quilos distribuïts, 4,8 milions van ser fruita i verdura. Pel que fa als productes, els més habituals van ser les llegums, l’oli i la llet. També es van repartir 1,2 milions de quilos de menjar refrigerat i congelat.

Tot i que es van haver de comprar aliments, l’any passat se’n van recuperar 10 milions de quilos, gairebé la meitat de tot el que es va distribuir. Es calcula que aquest aprofitament alimentari suposa un impacte ambiental positiu equivalent a 20.795 tones de CO2 no malgastades.

Una altra xifra rècord que destaca és que les donacions de la ciutadania van arribar als 9,6 milions d’euros, sumant la campanya ‘Gran Recapte’ i recollides especials per la Covid-19. Entre voluntariat i equip professional, el Banc dels Aliments de Barcelona funciona gràcies a la feina de 216 persones.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari