Àmbit de la notícia
Social

Top Manta presenta un disseny propi de vambes responsables amb el planeta

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • Foto de famíia del Sindicat Popular de Venedors Ambulants en la presentació de les seves noves vambes.
    Font: Sindicat Popular de Venedors Ambulants
  • Les vambes s’han produït en tallers locals del País Valencià i Porto (Portugal) amb criteris ètics.
    Les vambes s’han produït en tallers locals del País Valencià i Porto (Portugal) amb criteris ètics. Font: Top Manta
  • Les primeres vambes de la marca social i solidària es diuen Ande Dem.
    Les primeres vambes de la marca social i solidària es diuen Ande Dem. Font: Top Manta

Els beneficis de les sabatilles esportives aniran destinats a ajudar els manters de Barcelona i les seves famílies.

"No es tracta només de fer-ho, sinó de fer-ho bé". Aquest és el lema de la nova col·lecció de la cooperativa Top Manta: unes vambes produïdes localment, amb criteris de sostenibilitat i justícia social. Unes sabatilles esportives que es van presentar ahir en un acte que es va poder seguir en directe per xarxes socials, perquè l’aforament Centre d'Arts Digitals IDEAL Barcelona de seguida va quedar ple.

Les vambes es diuen Ande Dem, que significa “un caminar conjunt” en wòlof, la llengua senegalesa que parlen la majoria de manters de Barcelona. Precisament, els beneficis que se’n treguin es destinaran a millorar les condicions de vida dels membres de la cooperativa i de les seves famílies.

“Comença una nova etapa i no ens aturarem fins aconseguir que tots els manters tinguin una vida digna”, va manifestar Lamine Sarr, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. Una vida digna que passa per la regularització de la seva situació administrativa, com no es cansa d’explicar Sarr.

La nova iniciativa de Top Manta i la seva posada en escena està plena de missatges. Les vambes estan fabricades en tallers familiars d’Alacant i de Porto, a Portugal, i es presenten com una alternativa a les grans marques internacionals. Així mateix, el "No es tracta només de fer-ho, sinó de fer-ho bé", fa pensar en un famós lema publicitari d’una marca esportiva, però evolucionat.

Les previsions són d’anar-ne fabricant a mida que es vagin venent. Les vambes costen 115 euros i es poden comprar al web topmanta i a la botigaTop Manta del Raval, a Barcelona. Les Ande Dem les han dissenyades els manters amb la col·laboració de la investigadora i arquitecta Sara González de Ubieta, premi Ciutat de Barcelona de disseny, i la dissenyadora gràfica Helga Juárez.

Més missatges: la sola és gruixada inspirada en el calçat de seguretat que duen moltes persones que treballen en feines que necessiten protecció i als laterals tenen estampats tradicionals senegalesos.

Quan fa cinc anys de la creació del Sindicat Popular de Venedors Ambulants i tres de la marca Top Manta, fan un pas endavant atrevint-se a dissenyar i vendre calçat. “Volem demostrar que les coses es poden fer d’una altra manera”, insisteix Sarr. El Sindicat ha ajudat 120 manters a tenir papers, trobar feina i deixar la manta. La producció de la marca Top Manta dona feina a vint-i-cinc persones.

El Sindicat també fa formació professional en l’àmbit tèxtil, ofereix classes d’idiomes i té dos tallers, un de costura i un altre de serigrafia, on treballen a jornada completa o a temps parcial vint-i-cinc persones, fabricant la roba de la marca Top Manta i fent encàrrecs externs. Durant la pandèmia han cosit bates i elements de protecció per als col·lectius sanitaris i també es van organitzar per repartir aliments. Per ajudar els manters que no tenen feina tenen un fons solidari.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari