Tot i la pandèmia, les previsions pels casals i colònies d'aquest estiu poden estar per sobre de les de 2019
Comparteix
La progressiva tornada a la normalitat, superada la fase més dura de la Covid-19, anticipa unes bones xifres de participació en esplais, campaments i altres activitats de lleure.
Després d’un 2020 i bona part de 2021 complicat a conseqüència de la pandèmia que ha trastornat totes les formes de relació, hàbits, pautes de treball i també de gaudi del temps de lleure, sembla que aquest estiu sí que serà el que es torni a una certa normalitat. L’avanç, després d’uns inicis problemàtics i que van generar molts dubtes, de la campanya de vacunació ha estat determinant perquè aquest mes de juny es posi fins i tot sobre la taula la possibilitat de no haver de portar mascareta en l’espai públic o que es pugui viatjar a moltes destinacions complint amb una sèrie de requisits.
Un context que es trasllada a tots els àmbits i que també afecta de forma positiva als casals d’estiu, campaments, camps de treball o colònies, entre l’àmplia oferta d’activitats que ja aquests mesos estan programades i que estan tenint una gran rebuda entre els infants, adolescents i el jovent. Així ho demostren les xifres exposades per una de les entitats de referència en aquest àmbit, la Federació Catalana de l’Esplai (Fundesplai), que compta amb una oferta de 1.300 activitats i que treballa amb unes dades que es podrien situar per sobre de les de 2019.
De fet, aquest final de maig assenyalaven durant l'acte de presentació de les activitats per aquest estiu que “el ritme d’inscripcions doblava les dades de fa dos anys”. La perspectiva, apuntaven, és arribar o superar els 68.000 participants d’aleshores.
La seva directora general, Cristina Rodríguez, en aquest sentit, agraïa la confiança “que ens fan les famílies per a la resocialització dels infants després del confinament dur”, lamentant que molt probablement “molts d’aquests nens i nenes hagin patit durant aquests mesos difícils el que es coneix com a trastorn per dèficit de natura, dèficit de relacions i/o excés de pantalles”.
Campanya solidària de beques de #casals i #colònies d'estiu de @Fundesplai per a infants en situació de vulnerabilitat. Podeu fer el vostre donatiu a ➡ https://t.co/9t5sEuNbEh pic.twitter.com/vj4WCkwy85
— Fundesplai (@fundesplai) May 19, 2021
Un altre punt delicat sobre el qual van posar l’accent durant l’acte de presentació va ser la més que probable necessitat d’incrementar l’oferta de beques, urgint d’aquesta manera a “particulars, entitats, empreses i administracions a sumar-se a la campanya solidària que impulsen des de fa deu anys i que porta per nom “Un estiu per a tothom”. Amb aquesta reivindiquen, com va apuntar Rodríguez, “el dret de tots els infants a poder gaudir en igualtat d’oportunitats dels temps de lleure”.
Les xifres donades per Fundesplai, en aquest sentit, anticipen una previsió que es mou en aquesta direcció, ja que l’any passat el número de beques va créixer en termes relatius un 57% respecte al 2019. L’any passat es van donar 4.667 beques –menys que les 5.275 que s’havien donat el 2019- però és que “la participació en activitats de lleure va ser la meitat”.
Objectius de Desenvolupament Sostenible
El canvi climàtic, el medi ambient i la sostenibilitat tindran gran protagonisme aquest estiu, com ja el tenen en moltes altres esferes del dia a dia. D’aquí, que els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), marcats per les Nacions Unides per a 2030, siguin eix vertebrador de moltes de les activitats de lleure planificades, com en el cas de Fundesplai.
El director d’Innovació i Continguts d'aquesta entitat, Carles Xifra, va fer un repàs de l'ampli ventall de propostes que ofereixen, destacant-ne algunes sobre cuina o periodisme i amb una novetat: “el Campus Científic”, desenvolupat amb la Fundació CRAM, dirigit a joves de 12 a 17 anys i centrat en “temes d’investigació, coneixement i conservació del medi marí al Mediterrani”.
Casals, colònies, campaments o activitats diverses a l’aire lliure, entre altres, tornen aquest estiu adequant-se a tots els requisits i exigències del context present, amb optimisme i l'esperança de recuperar molt del que s'ha hagut de deixar de costat en els últims temps.
Afegeix un nou comentari