L’escoltisme català a punt per tornar als campaments 'de sempre'
Comparteix
Les entitats escoltes catalanes donen el tret de sortida a una campanya d’estiu que recuperarà les xifres d’altres anys i el format habitual dels campaments.
Aquesta setmana arrenquen ja els primers dels més de 700 campaments escoltes que es duran a terme aquest estiu. Els prop de 20.000 infants i joves que en participaran en tenen més ganes que mai. "Quan penso en els campaments d'estiu, el meu cor explota d'alegria!", explica eufòrica la Nina, de 8 anys, de l'Agrupament Escolta i Guia Antoni Comas de Mataró.
“Aquest curs no hem fet gaires sortides i em ve molt de gust poder desconnectar i conèixer millor els companys que són nous d’aquest any” comenta el Joan, de quinze anys, de l’Agrupament Escolta Rocafort de Cardedeu. I és que després d’un curs i mig d’aturades i represes d’activitat, de vídeotrucades, activitats en línia i caus presencials de tant en tant, quan s’han permès, els escoltes i guies es troben a les portes del final de curs plens d’energia i d’il·lusió per marxar de campaments.
I en especial, marxar de campaments tal com els coneixem. Doncs el curs anterior els agrupaments escoltes van fer un gran esforç per mantenir les seves activitats d’estiu tot i les limitacions derivades de les mesures de prevenció. Però el format d’aquests es va veure afectat: reduint-ne el nombre de dies fora, fent-los a la mateixa població d’origen o transformant-se en casals o jornades diürnes.
Tornant a les xifres i al format habitual dels campaments
Les tres entitats de l’escoltisme català, Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, coincideixen que aquest estiu tornarà a ser com els previs a la pandèmia quant a la participació. Calculen que quasi tots els seus grups marxaran de campaments, arribant d’aquesta manera a organitzar-ne més de 700 on participaran quasi 15.000 infants i joves i 5.000 caps (monitors/es voluntaris/àries).
No només es tornarà a les xifres de sempre sinó que aquest any l’escoltisme recuperarà molt terreny quant al format dels campaments, la seva eina pedagògica principal i activitat fonament de la seva tasca educativa.
Es podran dur a terme per tot el territori català sense limitacions territorials, cosa que els permetrà tornar a la natura, lloc que els facilita explorar al màxim la capacitat d’aprenentatge i superació personal dels infants i joves. L’Ana Rubió, cap de l’AEiG Sant Ignasi de Barcelona, celebra que puguin fer els campaments amb el seu grup (els petits) a la natura perquè “connectar amb la natura els dona una altra visió del món que aquest any no han tingut, i poden desconnectar de pantalles i ciutat”.
I l'avenç en les mesures més esperat: podran tornar a relacionar-se en grups de convivència grans (de fins a 30 participants) que permetrà en molts casos interactuar amb els grups de branca quasi al complet.
Amb el focus en la tasca educativa
Les entitats escoltes coincideixen també en indicar que els confinaments i les prohibicions de dur a terme caus presencials han dificultat la seva tasca educativa. Una tasca que duen a terme al llarg del curs i que precisament culmina en els campaments.
Tal com explica el Gerard Prados, membre de la Taula Pedagògica de Minyons Escoltes i Guies: “Aquest any, els caps s’han dedicat en especial a reforçar la intenció educativa dels campaments per cobrir les possibles mancances que puguin sorgir en un grup. I des de MEG hem preparat uns recursos pedagògics per ajudar a revisar aquesta tasca pedagògica”.
En aquest sentit, destaquen sobretot el fet que els infants més menuts no han pogut fer excursions amb pernoctació els complica el fet de marxar de campaments. “Estem fent un treball previ amb els Follets (els més petits) perquè tot i que tenen moltes ganes d’anar de campaments no han marxat mai de casa i tenen por”, explica la Marta Escoda, cap de l’Agrupament Escolta La Mulassa de Reus.
Aquest treball també l’està fent l’AEiG Sant Ignasi que el darrer cap de setmana van fer la primera excursió en tendes amb els més petits per a trencar el gel i descobrir l’aventura de dormir en tenda. “Tot i que els caps vam dormir molt poc, entre plors i despertars amb la sortida del sol, els nens i nenes el primer que van dir, molt emocionats, als seus pares i mares en tornar va ser: «He dormit en una tenda!»”, explica l’Ana Rubió.
El treball pedagògic amb els seus objectius individuals i grupals queda plasmat en els documents que tots els agrupaments preparen cada any abans de marxar de campaments. El ‘Dossier de campaments’ o el ‘Marxant’, segons la nomenclatura de les entitats, és el document que recull aquest treball i també tota la logística del dia a dia dels campaments.
Els agrupaments treballen aquests documents i passen la revisió de les entitats per tal d’assegurar que compleixen amb la normativa (en context de Covid, també les mesures preventives) i que tenen el contingut pedagògic d’acord amb els valors escoltes.
Un altre recurs per aquest estiu és el que Acció Escolta prepara actualment: un decàleg de bones pràctiques per als campaments que lliurarà als seus agrupaments abans de marxar de campaments.
Seguint les mesures de prevenció
Aquest estiu “els agrupaments faran campaments ‘normals’ seguint òbviament les mesures de prevenció” comenta la Clàudia Secorún, secretària general d’Acció Escolta. L’Alba Batalla, cap de vegueries d’Escoles Catalans, considera, però, que “no se’ls pot anomenar ‘normals’ perquè les restriccions afecten molt la nostra metodologia que és de tu a tu, de proximitat” tot i que coincideix que aquests campaments s’aproparan més al format habitual dels anys previs a la pandèmia.
L’ús de la mascareta (en espais interiors, i també en exteriors si no es pot respectar la distància mínima entre participants de diferents grups bombolla), els hàbits d’higiene, la distància entre participants que repercuteix també en l’ocupació de les tendes de campanya i dels espais comuns del campament, les mesures en el moment de cuinar i de menjar, etc. són algunes de les mesures que encara són vigents i que els agrupaments tenen molt presents.
Tot i haver de mantenir aquestes mesures de prevenció “els agrupaments encaren aquesta campanya d’estiu amb més força que l’any passat on la incertesa va limitar molt el seu marge d’actuació”, afegeix l’Alba Batalla. La represa dels caus presencials hi té molt a veure; el retrobament ha revifat la motivació dels i les caps i aquesta ha repercutit en els infants i joves.
Per tal de cobrir les necessitats puntuals de material per garantir les mesures contra la Covid, els agrupaments d’Escoltes Catalans han liderat una iniciativa de xarxa de material compartida (tendes, fogonets, etc.) que pretén limitar les compres innecessàries i fomentar la cessió.
El lleure és segur
L’escoltisme català està convençut que aquesta campanya de campaments, a més de retornar la il·lusió i fer viure experiències inoblidables a infants i joves, refermarà que #ElLleureÉsSegur. Reivindicació que han fet contínuament, i conjuntament amb la resta d’entitats de lleure de Catalunya, davant la prohibició temporal dur a terme les seves activitats.
Afegeix un nou comentari