Àmbit de la notícia
Ambiental

#StopCreuers: entitats ecologistes clamen contra el retorn dels creuers a Espanya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • Hi ha hagut mobilitzacions en contra els creuers a sis ciutats costaneres d'Espanya.
    Font: Ecologistes en Acció
  • Els vaixells cremen un combustible altament tòxic.
    Els vaixells cremen un combustible altament tòxic. Font: Ecologistes en Acció
  • Abans de la pandèmia, Espanya era el país més contaminat per creuers.
    Abans de la pandèmia, Espanya era el país més contaminat per creuers. Font: CC

Des del 7 de juny, els creuers tornen a tenir via lliure per atracar als ports espanyols.

Després d’un any de restriccions, el Govern espanyol ha decidit aixecar el veto als creuers internacionals i, des del dia 7 de juny, ja poden tornar a entrar als principals ports del país. “Es considera que aquesta activitat es produirà amb seguretat, tant per als passatgers dels creuers com per a la població de les localitats on estan situats els ports que visiten”, considera l’executiu. Una afirmació que no comparteixen les principals entitats ecologistes del país, que han reprès el moviment #StopCreuers i han tornat a sortir al carrer.

El dissabte 19 de juny, Ecologistes en Acció, associacions veïnals i altres entitats socials van convocar la mobilització ‘Stop Creuers’ a sis ciutats costaneres espanyoles especialment afectades per aquesta resolució: Barcelona, Palma de Mallorca, València, La Corunya i Vigo. Unes manifestacions que tenen com a objectiu denunciar l’arribada de creuers a Espanya i les ampliacions dels ports marítims que hi ha previstes.

Sota el lema #StopCreuers, aquest moviment demana al Govern espanyol que “rectifiqui i mantingui” la restricció d’entrada als grans creuers per “raons sanitàries, de protecció a la salut pública i en compliment de les obligacions climàtiques”, tal com indiquen des d’Ecologistes en Acció.

“De la mateixa manera que hem vist que el Govern ha estat capaç de fer polítiques sense precedents per una emergència sanitària, nosaltres demanem que també es facin per una emergència climàtica. S’ha d’actuar amb la mateixa contundència, o més, ja que l’afectació a la salut de les persones no té vacuna. L’única solució és la reducció de les emissions”, explica la María García, membre d’Ecologistes en Acció.

La salut i el canvi climàtic 

Tot i que ja veiem la llum al final del túnel, la Covid-19 segueix present i cal seguir extremant les precaucions, sobretot en espais tancats. És per això que totes aquestes entitats creuen que l’Estat s’ha precipitat aixecant el veto dels creuers. “Els vaixells poden portar més de sis mil passatgers en un espai molt petit i en un viatge de pocs dies. El risc és molt alt. Ens fa por la variant Delta”, afegeix García. 

La preocupació per la pandèmia se suma a l’emergència climàtica. “Els vaixells cremen un combustible altament tòxic que contribueix a la contaminació de la ciutat”, recorda la membre d’Ecologistes en Acció.

De fet, abans que la Covid-19 frenés l’activitat als ports espanyols, Espanya era el segon estat europeu amb més emissions de gasos d’efecte d’hivernacle procedent dels vaixells i el primer més contaminat per creuers. 

L’impacte econòmic

Des d’Ecologistes en Acció també recorden que el turisme vinculat als grans creuers “no té sentit”, ja que “només afavoreix als quatre oligopolis que controlen el mercat global”, a multinacionals que “acumulen beneficis astronòmics cada any a costa d’evasió fiscal, la salut, el planeta i l’explotació laboral”.

Les ciutats on paren aquests vaixells reben un turisme que la María García defineix com a “depredador”, ja que són visites curtes i massificades, que deixen molt pocs diners als establiments. Aquest tipus de viatge està planificat perquè els clients estiguin el màxim de temps possible dins la nau i consumeixin dins. “A més a més, les condicions laborals són precàries”, afegeix.

L’alternativa al turisme de masses

Ecologistes en Acció aposta per un turisme de proximitat que “permeti reduir les emissions” i “generar una economia interna que es tradueixi en una ocupació digna”. Aquesta relocalització del turisme comportaria una pujada de preu, però ajudaria a fer que els viatgers “passessin més temps al seu destí”.

“En el cas dels creuers, creiem que és una activitat supèrflua, que no és necessària i només beneficia les grans multinacionals. És de les primeres activitats de les quals podem prescindir per revertir el canvi climàtic”, puntualitza García.

Des d’aquesta entitat també recorden que ens trobem en un escenari de crisi de recursos energètics i que “la davallada de la producció de petroli en els pròxims anys serà molt forta”, fet que afectarà directament a les cadenes de creuers. “No té cap futur continuar amb aquest model, cal reconvertir l’economia i diversificar-la”, afegeix la seva portaveu.

El pròxim pas que faran des d’Ecologistes en Acció serà una conferència al Congrés de Diputats, on actualment s’està discutint la nova estratègia de ports a nivell estatal. “Creiem que seria necessari una descentralització dels ports”, avança García sobre una de les propostes que faran.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari